Autoritatile ruse actioneaza drastic pentru a face populatia sa se vaccineze. In mai multe regiuni este acum obligatorie vaccinarea pentru lucratori in mai multe sectoare.
Autoritatile ruse au avut ca tinta ca 30 de milioane din populatia de 142 de milioane a tarii, sa fie imunizata (cu ambele doze de vaccin) pana la mijlocul lui iunie. Pentru a realiza acest plan au folosit loterii de vaccinare si reclame de campanie, la fel ca in SUA.
Dar, conform agentiei de presa AP, Rusia se afla cu mult in urma targetului propus: 16,7 milioane de oameni, aproximativ 11 la suta din populatie, este acum imunizata. 20,7 milonae, adica 14 la suta din populatie, a primit o doza de vaccin.
Diseminarea virala in Rusia a crescut puternic in luna iunie. Dar, in timp ce la inceputul lui iunie erau anuntate 9000 de cazuri noi pe zi, vineri au fost anuntate peste 20.000 de cazuri. Aproape jumatate dintre acestea sunt in zonele dimprejurul marilor orase, precum Moscova si St. Petersburg.
De asemenea, si numarul internarilor a crescut, titreaza Moscow Times. Miercuri, 130.000 de persoane erau internate cu covid-19 iar inca 519.000 sunt monitorizati de medici.

Acum, in mai multe regiuni, autoritatile folosesc masuri punitive in loc de rasplata pentru a-i face pe oameni sa se vaccineze: in cel putin 14 regiuni, vaccinarea este obligatorie pentru angajati in mai multe sectoare, conform AP. Acest lucru este valabil pentru cei care lucreaza in birourile autoritatilor, magazine alimentare, sanatate sau educatie si angajati ai restaurantelor, salilor de antrenament si saloanelor de cosmetica.
Autoritatile din regiunea Moscovei au cerut companiilor sa trimita angajati in somaj tehnic, daca acestia nu respecta reglementarea iar, pana in 15 iulie, amenita ca vor opri temporar activitatea companiilor in care mai putin de 60 % din angajat au primit cel putin o doza de vaccin.
Tatjana Moskalkova, comisar pentru drepturile omului din partea autoritatilor, spune in dialog cu agentia de presa AP, ca persoanele nevaccinate au vorbit despre discriminari la locul de munca iar unii au spus ca au fost chiar amenintati cu perderea locului de munca sa ca nu vor primi plata bonusurilor.
Dimitrij Peskov, purtator de cuvant pentru Cremlin, precizeaza ca autoritatile, in continuare, considera ca vaccinarea este voluntara. Cei care nu doresc sa se vaccineze, pot sa-si caute un alt loc de munca.
Si in alte regiuni s-au luat masuri: hotelurile din Krasnodar, unde se afla destinatia de vacanta Soci, vor primi, incepand de la 1. august, doar oaspeti vaccinati, titreaza Moscow Times.
Presedintele Vladimir Putin a spus anterior ca Rusia nu doreste sa faca vaccinarea obligatorie.
– S-au bagat singuri intr-o fundatura si acum nu mai au nici o iesire, spune Judy Twigg, profesor in stiinte politice la universitatea Virginia Commonwealth, in dialog cu AP.
Ea area sanatatea globala ca domeniu de specialitate.
– Au ridicat in slavi acel vaccin atat de mult incat populatia nu mai are incredere in el. Apoi au facut cateva lucruri care, evident, erau menite sa dea un mesaj ca autoritatile detin controlul asupra situatiei, ca pandemia nu era ceva „iesit din comun”. Iar acum, deloc surprinzator, se afla in aceasta situatie, unde un procentaj redus de vaccinare in randul populatiei a oferit o deschidere tulpinei Delta.
Cu vaccinul Sputnik, Rusia a fost prima tara din lume care a avut un vaccin corona omologat.
Conform centrului independent de sondaj Levada Center, aproximativ 60 la suta din populatia Rusiei nu doreste sa se vaccineze.
– Aud deseori de la oameni care raspund la sondaje ca nu vor sa se vaccineze, ca le este frica si asa mai departe. Dar, in cazul in care vor fi introduse restrictii si se va impune vaccinarea pentru a putea calatori, sau pentru a beneficia de servicii din partea statului sau la locul de munca, vor spune da pana la urma, spune managerul centrului, sociologul Denis Volkov, in dialog cu AP.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator