Media Sănătate Știri

Se modifica limitele pentru cerintele legate de carantina de intrare – regimul de carantina de intrare de-acum inainte

Scris de Daniel Solheim

Din comunicatul de presa al Guvernului |18.06.2021

Cu incepere de luni, 21. iunie, Norvegia armonizeaza culorile tarilor (de pe hartile privind carantina) cu cele ale UE, dar valorile limita nu vor fi modificate inainte de 5. iulie.

Asta inseamna ca tarile verzi sunt tari care au o rata de incidenta sub 25 / 100.000 in ultimele 14 zile si un procentaj sub 4 % de teste pozitive. Persoanele care vin din tari verzi nu mai stau in carantina, deja de azi, cand ajund in Norvegia.

Persoanele care calatoresc dintr-o tara verde si au stat acolo in ultimele zece zile, pot de asemenea sa calatoreasca liber in Norvegia, indiferent de cetatenie. In schimb vor trebui sa se inregistreze in registrul de intrare (www.entrynorway.no) si sa se testeze la granita.

Cu incepere de luni, 5. iulie, guvernul modifica pragul pentru ceea ce inseamna „tara verde” in Europa. Regulile norvegiene vor fi armonizate cu recomandarile europene. Tarile verzi vor fi, in urma acestei armonizari, tarile care au o rata de incidenta sub 50 / 100.000 in ultimele 14 zile si un procentaj sub 4 % de teste pozitive, sau o rata de incidenta de 75 / 100.000 si un procentaj sub 1 % de teste pozitive.

Inca din toamna anului trecut, aproape toata harta Europei a fost colorata in rosu. Acum se intampla ceva cu acest lucru. Cifrele de infectie in Europa sunt in scadere. Asta inseamna ca tot mai multi europeni pot calatori liber in Norvegia, independent de certificate corona si statusul vaccinului.

FHI face evaluarea tarilor care urmeaza sa devina verzi. Acest lucru se va face public in fiecare vineri si va intra in vigoare de la miezul noptii, duminica spre luni. Aceste actualizari vor fi publicate pe harta FHI.

Harta la data de 14.06.2021 – inainte de armonizarea reglementarilor norvegiene cu cele europene:

Guvernul a decis ca certinta pentru testare si inregistrare a intrarii sa fie abrogata pentru persoanele care sunt imunizate (cu ambele doze de vaccin) sau au parcurs boala covid-19.

Acestea nu trebuie sa se testeze la granita si nici nu trebuie sa completeze si sa prezinte la control fisa electronica de inregistrare inainte de a intra in tara.

Cu incepere de la 5. iulie, FHI va evalua nivelul de diseminare virala pe unele insule si arhipeleaguri din Europa. Asta inseamna ca va fi posibila calatoria spre aceste insule si arhipeleaguri fara a fi nevoie de carantina la intoarcerea in Norvegia, in cazul in care nivelul de diseminare in acele locuri este suficient de mic, cu conditia ca persoanele in cauza sa nu fi avut escala intr-o tara cu obligativitatea carantinei sau sa fi fost altundeva, in afara insulelor respective in timpul vacantei.

Mai putine persoane vor trebui sa stea in carantina hoteliera

Pentru a limita importul de infectie, guvernul a introdus reglementarea carantinei hoteliere in noeimbrie 2020. In urma recomandarilor de specialitate din partea autoritatilor de sanatate, guvernul modifica acum aceste reglementari cu privire la cine urmeaza sa efectueze carantina hoteliera. C

Calatori din spatiul SEE si Schengen nu vor mai sta in carantina hoteliera, in timp ce calatori din alte tari (terte) pot sa iasa din carantina cu test negativ , cel mai devreme, la trei zile dupa intrarea in Norvegia.

Minorii nu vor sta in carantina hoteliera.

– Carantina hoteliera este o masura foarte importanta pentru limitarea importului de infectie. I conformitate cu recomandarile autoritatilor de sanatate actualizate, relaxam acum aceasta reglementare. Cu incepere de maine, calatorii care au fost doar in spatiul SEE si Schengen nu vor mai trebui sa stea in carantina hoteliera si prescurtam lungimea sederii in carantina hoteliera pentru calatorii care au fost in alte parti ale lumii, spune ministrul de justitie, Monica Mæland.

Modificarile vor intra in vigoare de sambata, 19. iunie, orele 12.00:

  • Calatorii care, in ultimele zece zile inainte de intrarea in Norvegia, au fost doar in tari situate in spatiul SEE si Schengen, in care s-au inregistrat mai putin de 500 cazuri noi la 100.000 in ultimele doua saptamani, sunt scutiti de cerinta carantinei hoteliere.
  • regula generala pentru calatorii care in ultimele 10 zile, inainte de intrare in Norvegia, au fost in tari in afara spatiului SEE si Schengen, este ca acestia sa stea in carantina hoteliera pana la test negativ PCR, efectuat, cel mai devreme, dupa trei zile de la intrarea in Norvegia.
  • Minorii nu vor sta in carantina hoteliera.

FHI raporteaza ca Marea Britanie a avut, in ultima vreme, o crestere a numarului de cazuri si ca varianta Delta a virusului a provocat aproximativ 90 la suta din cazurile depistate. In baza acestui fapt, autoritatile de sanatate recomanda ca persoanele care in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia au stat in Marea Britanie, trebuie sa intre in carantina hoteliera pana la testul PCR negativ, cel mai devreme la trei zile dupa intrare. Aceasta reglementare intra in vigoare din noaptea spre luni.

Exceptia de la carantina hoteliera nu inseamna exceptie de la carantina de intrare.

Regula generala este ca regimul de carantina trebuie efectuat la domiciliu sau in alt spatiu locativ potrivit unde este posibila mentinerea distantei fata de alte persoane, cu dormitor propriu, baie si bucatarie proprii sau posibilitatea de a fi servit cu hrana.

Este, de asemenea, important de retinut ca doar valorile pentru cerintele de carantina si carantina hoteliera, nu sunt decisive in sine. Pot fi facute aprecieri generale ale situatiei diseminarii virale in fiecare tara, in baza, de exemplu, a prevalentei altor variante de virus si a trendurilor cifrelor de infectie.

Acest lucru este motivul pentru care acum se impun cerinte de carantina hoteliera pentru persoanele care au fost in Marea Britanie.

Guvernul va evalua, pana la data de 5. iulie, care vor fi restrictiile de intrare care vor fi valabile pentru tari terte de pe lista UE.

Certificatul Corona da intrare fara carantina in Norvegia.

Persoanele imunizate (cu ambele doze) si persoanele care au parcurs boala covid-19 in ultimele sase luni sunt scutite de carantina la intrarea in Norvegia, atata vreme cat pot face dovada printr-un certificat corona norvegian.

In data de 24. iunie, Norvgia se va cupla la programul UE. Certificatul corona va putea fi folosit pentru cei care calatoresc spre Norvegia din tarile UE/SEE.

Este corect faptul ca, la acea data, inca nu toate tarile din UE/SEE vor avea finalizata solutia certificatului corona pentru cetatenii lor, dar cei care au certificatul corona (al tarii lor) vor putea sa il foloseasca pentru intrarea in Norvegia.

Cei care vin din tari EU/SEE si au un certificat corona din UE care poate fi verificat cu un cod QR si care arata ca esti imunizat sau ai parcurs boala covid-19 in ultima jumatate de an, pot intra in Norvegia, independent de statutul tarii lor (daca e galbena sau rosie).

Danemarca are deja un astfel de certificat in uz. Cu incepere de maine, 19. iunie, orele 12.00, vom deschide pentru persoanele care locuiesc in Danemarca, ca acestea sa nu mai stea in carantina daca sunt imunizate sau au parcurs boala covid-19 in ultimele sase luni.

Suedia inca nu are finalizat certificatul corona, dar in momentul in care acesta va fi dat in uz, aceeasi regula va fi valabila si pentru suedezi, ca pentru danezi. Acest lucru se poate intampla inca inainte ca solutia europeana a certificatului corona sa fie finalizata.

Sursa: Guvernul Norvegiei.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu