Media Știri

Situatia Corona in Africa de Sud : Numarul de infectari explodeaza din cauza unui nou mutant

Scris de Daniel Solheim

Pana de curand, Africa de Sud avea in jur de 200 de infectari inregistrate pe zi. Joi au fost inregistrate 2465 de noi infectari.

Pana acum au fost inregistrate doar 53 de infectari cu noua varianta B.1.1.529, dar autoritatile si expertii se tem ca cifrele vor creste mult mai mult.

Noua varianta a virusului a fost depistata in Botswana in Africa.

Virusul s-a diseminat masiv printre tineri in Gauteng – ce mai populara provincie din Africa de Sud.

SMITTEHOPP: Smitten har økt markant i Sør-Afrika den siste uka, etter det ble oppdaget en ny virusvariant. Foto: Africanmoose / Shutterstock / NTB
Diseminarea virala a crescut masiv in Africa de Sud in ultima saptamana, in urma depistarii unei noi variante a virusului

Pana de curand, Africa de Sud a inregistrat 200 de infectari cu corona pe zi. Miercuri au fost inregistrate 1200 de infectari iar joi, numarul acestora s-a dublat la 2465 de cazuri.

Expertii consider ca exista o mare probabilitate pentru ca multe din noile cazuri sa fie legate de noua varianta a virusului, relateaza Sky News.

Neobisnuit de multe mutatii

Tulio de Oliveira, directorul centrului epidemic din Africa de Sud, spune ca noua varianta are mai multi mutanti.

Cercetatori de la sapte universitati din Africa de Sud lucreaza acum intr-un efort comun pentru a studia varianta B.1.1.529.

Se estimeaza ca varianta este foarte contagioasa ca urmare a faptului ca virusul prezinta neobisnuit de multe mutatii. Exista, de asemenea o ingrijorare mare ca vaccinului sa fie mai putin efectiv impotriva noii variante a virusului, conform Reuters.

Experti din Marea Britanie au descris noua varianta ca fiind „cea mai rea din cate au fost depistate pana acum” iar Marea Britanie a introdus restrictii de intrare pentru Africa de Sud si cinci alte tari din Africa, conform Sky News.

OMS spune ca si ei monitorizeaza cu atentie noua varianta. Vineri este programata o sedinta, unde se va decide daca varianta va fi clasificata ca o „varianta de interes” sau o „varianta de ingrijorare”.

– Ingrijorarea este ca atunci cand ai atatea mutatii, acestea au efect asupra comportamentului virusului, spune Maria van Kerkhove, lidera muncii de cercetare al OMS si mai adauga:

– Va dura cateva saptamani inainte ca sa intelegem ce fel de efect va avea aceasta varianta asupra diverselor vaccinuri.

Lucreaza din greu

Doar in provincia Gauteng se estimeaza ca 90 la suta din noile infectari pot fi provocate de varianta B.1.1.529.

– Chiar datele sunt inca limitate, expertii nostri lucreaza din greu pentru a pune la punct sisteme pentru a supraveghea si pentru a acumula mai multe cunostinte despre noua varianta si a caracteristicilor ei, spune Intitutul sud-african pentru boli infectioase, conform Sky News.

Ministrul sanatatii Joesph Phaahla a spus la o conferinta de presa in Johannesburg ca aproape este posibil de prevazut cum va escala situatie, datorita cunostintelor deja acumulate din ultimele 21 de luni.

Probleme cu vaccinul

Pana acum doar 41 la suta din populatia adulta din Africa de Sud are vaccinare completa – iar numarul de doze de vaccin administrate zilnic este de doar 130.000.

Acesta este cu mult mai mic decat targetul guvernului de a inocula cate 300.000 de doze de vaccin pe zi.

Asta nu se datoreaza lispei de vaccin. Africa de Sud trebuie sa amane livrari de doze de vaccin pentru ca nu reuseste sa inoculeze dozele disponibile.

Nicholas Crisp, directorul departamentului de sanatate din Africa de Sud, spune ca tara are prea multe doze de vaccin.

– Suntem acum intr-o situatie in care ni se furnizeaza vaccinuri mai repede decat reusim sa le folosim, spune el.

De-a lungul intregii pandemii au fost inregistrate mai mult de 2,9 milioane de infectari cu virusul corona si peste 89.000 de decese legate de corona in Africa de Sud. Tara are o populatie de 60 de milioane de oameni.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu