Media

Situatia Corona in Norvegia – miercuri, 27.10.2021

Scris de Daniel Solheim
1144 noi infectari cu corona in ultimele 24 de ore in Norvegia

In ultima zi au fost inregistrate 1144 de infectari cu corona in Norvegia. Asta inseamna cu 536 de cazuri mai mult decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 721 de infectari cu corona pe zi.

Media corespunzatoare in urma cu sapte zile era la 410, deci trendul este ascendent.

Marti erau 106 pacienti cu corona internati in spitale in Norvegia. Asta inseamna cu 19 mai putini decat in ziua anterioara.

In ultima zi au fost inregistrate 218 de noi infectari cu corona in Oslo. Asta inseamna cu 62 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma, dar cu 65 mai putine decat luni.

30 din pacienti sunt internati la sectii de terapie intensiva iar dintre acestia, 14 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu 2 pacienti mai mult la intensiv si la fel de multi cuplati la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

La miezul noptii spre miercuri fusesera efectuate 7,9 milioane de teste corona aici in Norvegia, din februarie anul trecut pana acum. In total, 202.554 de persoane au fost testate pozitiv.

Pana acum, 4.191.957 de persoane au primit prima doza de vaccin corona, iar 3.797.612 persoane au primit a doua doza.

In total, in Norvegia au decedat 895 de persoane infectate cu corona din martie 2020, conform datelor preliminare. Daca pacientii au decedat cu sau din cauza covid-19 nu este intotdeauna posibil de stabilit.

58,1% dintre persoanele decedate implinisera varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 22 de decese in Norvegia.

sursa: tv2.no

581.000 de persoane in Norvegia nu au vaccinare completa

In Norvegia, vaccinarea populatiei aproape s-a oprit, relateaza publicatia Aftenposten. Aproape jumatate din cei care nu s-au vaccinat, sunt nascuti in afara Norvegiei.

Conform Aftenposten, 581.000 de norvegieni adulti nu sunt vaccinati. In 295 din cele 356 de municipalitati, tinta de vaccinare completa a unui procent de 90 % din populatia adulta nu a fost realizat.

Sefa de departament, Line Vold, de la Institutl de Sanatate Publica (FHI) considera ca este norma ca progresul vaccinarii sa nu mai fie atat de rapid, dar subliniaza ca munca se desfasoara in continuare in municipalitati.

– Se pune pondere pe campanii indreptate spre anumite grupuri din populatie, care au o acoperire mica cu vaccin, spune Vold.

Conform Aftenposten, procentul persoanelor vaccinate este foarte redus in mai multe grupuri mai mari de imigranti iar 46.7 5 dintre adultii care nu sunt vaccinati, sunt nascuti in strainatate.

Pentru adultii nascuti in Norvegia, procentul persoanelor vaccinate este de 91 % in timp ce intre adultii nascuti in afara Norvegiei este de 69,5 %.

Putini copii si tineri internati datorita corona

Copiii si tinerii se imbolnavesc rareori din cauza virusului corona intr-o asa maniera incat sa trebuiasca sa fie internati in spital, conform FHI.

In categoria de varsta sub 18 ani, 2-3 din 1000 de infectati au fost internatii datorita unei infectii acute sau complicatii in urma infectarii, scrie FHI pe site-ul propriu.

Copii care sunt internati raman o scurta perioada in spital cu un timp median de internare de doua zile, ceea ce indica o dezvoltare usoara a bolii covid-19.

In perioada martie 2020 pana in octombrie anul acesta, 160 de copii si tineri au fost internati datorita corona si a complicatiilor legate de infectare. In comparatie, peste 5.200 de persoane adulte au fost internate in aceeasi perioada de timp.

– Populatia sub 18 ani a avut cel mai redus risc de spitalizare de-a lungul intregii pandemii, spune profesorul si pediatrul Ketil Størdal, care este si cercetator la FHI.

– Alte infectii virale anuale precum virusul RS si influenza sunt un motiv mai obisnuit de internare, ii afecteaza mai des pe cei mai mici si determina perioade mai lungi de internare, conform lui Størdal.

Cifrele furnizate de FHI nu arata ca varianta Delta, care a dominat de la inceputul lui iulie, ar provoca forme de boala mai grave la copii si tineri.

Deces legat de corona la Spitalul Universitar din Nordul Norvegiei (UNN)

Spitalul informeaza ca un pacient varstnic a decedat cu corona la spital, marti dimineata. Spitalul a informat despre acest deces miercuri dimineata.

Acesta este cel de-al treilea deces legat de corona de la Spitalul UNN din Tromsø. Celelalte doua decese au fost raportate in martie si aprilie.

Guvernul anunta conferinta de presa in legatura cu situatia corona

Guvernul norvegian anunta o conferinta de presa in legatura cu situatia corona in Norvegia pentru joi, 28. octombrie, orele 13.00.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, directorul adjunct Espen Nakstad si directorul FHI, Camilla Stoltenberg vor participa la conferinta de presa.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu