Media

SITUATIA CORONA: Informatia despre carantina hoteliera

Scris de Daniel Solheim

(articol de pe site-ul Guvernului norvegian, actualizat la data de 10.05.2021)

Pentru limitarea importului de infectii, guvernul a introdus in 5 noiembrie 2020 o reglementare care priveste carantina hoteliera. Regula generala este ca cei care calatoresc spre Norvegia sunt obligati sa efectueze perioada de carantina la un hotel de carantina, dar unele grupe sunt exceptate de la aceasta obligatie.

Guvernul a decis extinderea reglementarii carantinei hoteliere in asa fel incat, cu incepere din 9 mai 2021, oblitativitatea efectuarii carantinei hoteliere este impusa tuturor persoanelor care calatoresc din tari situate in afara spatiului SEE/Schengen. Aceasta obligatie este valabila indiferent de scopul calatoriei. Exista cateva exceptii. (Citeste aici articolul legat de aceasta extindere)

Toate persoanele care vin din tari „rosii” trebuie sa intre in carantina pentru 10 zile. Timpul de carantina se prescurteaza in cazul in care persoana face dovada unui rezultat al testului PCR prelevat in perioada de carantina, cel mai devreme la sapte zile dupa sosire. Persoanele care se afla in carantina de intrare in Norvegia, indiferent daca se afla in carantina hoteliera sau carantina la domiciliu, pot sa iasa din locatia unde se afla doar daca pot evita contactul cu alte persoane. Persoanele aflate in carantina nu pot sa mearga la munca, scoala, gradinita si nici nu pot folosi mijloacele de transport in comun. Aceste reglementari sunt valabile indiferent de faptul ca persoana este sau nu domiciliata in Norvegia.

In 26.03.2021 au fost facute mai multe modificari in ce priveste regulile carantinei hoteliere. Regula generala este ca cei care vin in Norvegia sunt obligati sa efectueze perioada de carantina in hotel de carantina, dar s-au facut cateva modificari in ce priveste grupele de persoane care sunt exceptate de la aceasta obligatie si pentru ce perioada trebuie sa stea la un hotel de carantina.

Cea mai importanta modificare este ca persoanele care sunt domiciliate sau au domiciliul stabil in Norvegia, si care se intorc in Norvegia in urma unei calatorii in strainatate care nu a fost necesara, trebuie sa stea in carantina hoteliera toata perioada de carantina. Aceste persoane nu se mai pot testa in vederea iesirii din carantina dupa trei zile dupa sosire (daca au test negativ). In plus s-a dat o noua exceptie de la carantina hoteliera pentru persoanele care intra in Norvegia in legatura cu schema de vizita intre minor si parinte si pentru diplomatii straini.

EXCEPTIILE DE LA CARANTINA HOTELIERA

De la obligativitatea efectuarii carantinei hoteliere sunt exceptate urmatoarele grupe de persoane:

 • persoanele care pot face dovada sunt rezidente in Norvegia (personnummer) si care au fost intr-o calatorie necesara in strainatate (vezi informatie suplimentara mai jos).

Carantina de intrare trebuie efectuata la domiciliu sa in alt loc potrivit unde este posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane, cu camera, baie si bucatarie proprii, evntual posibilitatea de servire a hranei.

Persoanele care nu pot face dovada faptului ca, calatoria intreprinsa a fost necesara, vor trebui sa stea la hotelul de carantina.

Aceasta exceptie nu este valabila pentru persoanele care au stat in afara spatiului SEE/Schengen in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia.

 • Persoanele care pot face dovada ca au in proprietate sau inchiriaza un domiciliu stabil in Norvegia, unde pot efectua perioada de carantina intr-un spatiu locativ propriu, cu dormitor, baie si bucatarie si ca, calatoria efectuata a fost necesara. Cei care inchiriaza spatiul locativ trebuie sa aiba un contract de chirie cu o durata de cel putin sase luni.

Aceasta exceptie nu este valabila pentru persoanele care au stat in afara spatiului SEE/Schengen in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia.

 • Muncitori si antreprenori pentru care angajatorul sau cel care le da comenzile, se ocupa de punerea la dispozitie a unui spatiu locativ potrivit, care in prealabil a fost verificat si avizat de catre Autoritatea de Supraveghere a Muncii (Arbeidstilsynet).

Trebuie sa fie prezentata documentatie, in ce priveste avizarea spatiului locativ, la intrare in Norvegia. Pentru informatii suplimentare: Avizarea spatiului locativ pentru muncitori si antreprenori care se afla in carantina de intrare (arbeidstilsynet.no)

Aceasta exceptie nu este valabila pentru persoanele care au stat in afara spatiului SEE/Schengen in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia.

 • Persoanele care pot face dovada unor considerente speciale de viata si bunastare si care au un spatiu locativ potrivit unde este posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane, cu dormitor, baie si bucatarie proprie sau posibilitatea de livrare a hranei.

La intrare in Norvegia, trebuie sa prezinte o adeverinta ca spatiul locativ indeplineste conditiile impuse pentru carantina, intocmita de cel care pune la dispozitie respectivul spatiu.

 • Parinti si copii minori care traverseaza granita in legatura cu efectuarea vizitelor programate din schema de vizite intre parinti si minori.
 • Azilanti si refugiati de transfer care au reguli speciale.
 • Unele reguli speciale pentru soferii din trasportul pe distante lungi, sectiuni militare aliate si angajati pe nave in porturile norvegiene.

Aceasta exceptie nu este valabila pentru persoanele care au stat in afara spatiului SEE/Schengen in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia.

 • Diplomati straini care sunt numiti in regulmaentul strainilor art. 1-4 sau art. 1-5 si diplomati acreditati si curierul diplomatic.

Pe lianga aceasta, persoanele care au iesit din Norvegia inainte de data de 13. martie 2021 pot, la intrarea in Norvegia, sa efectueze carantina in imobilul propriu in cazul in care pot face dovada ca exista considerente speciale legate de viata si bunastare, prevazute de art. 5 (2) (e). Ce se intelege prin considerente speciale legate de viata si bunastare se explica mai jos.

Soti, parteneri (samboer) sau copiii comuni ai acestora pot sa fie impreuna in acelasi loc in timpul efectuarii carantine, fara conditiile legate de spatiul locativ individual, in cazul in care acestia calatoresc impreuna spre Norvegia si locuiesc impreuna in tara de origine.

Persoanele care au stat in afara spatiului SEE/Schengen in decursul ultimelor 10 zile inainte de intrarea in Norvegia nu sunt exceptate de la obligativitatea carantinei hoteliere, decat doar in cazul in care pot face dovada ca indeplinesc conditiile prevazute de art . 5 (2) lit. e, f, h sau art. 6 d (1) din regulamentul Covid-19.

Aceste prevederi cuprind persoanele care sunt exceptate datorita considerentelor speciale legate de viata si bunastare, azilanti si refugiati, diplomati straini si persoanele care traverseaza granita pentru vizitele din schemele de vizite cu minori.

Pe langa aceste exceptii, au fost facute exceptii si pentru angajati ai ambasadelor si reprezentatelor norvegiene din strainatate impreuna cu sotii/sotiile/partenerii si copiii acestora si personalul militar trimis in misiune din partea Armatei.

Documentatia pe care calatorii o pot folosi pentru a confirma faptul ca sunt cuprinsi in una din aceste exceptii de la carantina hoteliera trebuie sa fie in limba norvegiana, suedeza, daneza sau engleza.

Calatorii nu se pot astepta ca documentatia prezentata in alte limbi sa fie luata in considerare in legatura cu controlul la frontiera.

Informatii suplimentare despre modul in care sunt intelesi diferitii termeni utilizati:

REZIDENT

„Rezident in Norvegia” inseamna persoanel inregistrate ca rezidente in Norvegia.

Documentatia: rezidenta in Norvegia poate fi dovedita, de exemplu, prin a arata informatiile in legatura cu domiciliul, inregistrate la Autoritatea fiscala (Skatteetaten).

Studenti: Studentii straini care inainte de studii erau rezidenti in Norvegia, vor continua sa ramana inregistrati in registrul de evidenta al populatiei din Norvegia in timpul studiilor. Ei sunt considerati a fi „rezidenti” in Norvegia, conform regulamentului covid-19. S studentii in alte tari nordice pot fi considerati „rezidenti” in Norvegia conform regulilor de carantina, chiar daca sunt inregistrati cu domiciliu in tara unde fac studiile, datorita regulilor speciale de evidenta a populatiei din tarile nordice.

Serviciile externe: Persoanele din serviciile externe si membrii din gospodariile acestora sunt considerati a fi „rezidenti” in Norvegia indiferent de sederea lor in strainatate. Acelasi lucru este valabil si pentru personalul militar care este ordnat in misiuni in strainatate.

Soti, parteneri si copii acestora

Anterior au fost facute exceptii de la obligativitatea efectuarii carantinei hoteliere pentru persoane care, la intrarea in Norvegia, au putut sa faca dovada ca sunt casatorite, sau partenere, sau au copil in comun cu o persoana rezidenta in Norvegia. Aceasta exceptie a fost abrogata.

Persoanele din aceasta grupa vor putea fi exceptate de la carantina hoteliera doar in cazul in care pot face dovada ca se califica pentru una din celelalte exceptii. Asta poate fi, de exemplu, daca exista considerente speciale pentru vizita sotului/sotiei in Norvegia, iar sotul/sotia detine un spatiu locativ potrivit unde este posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane, cu dormitor, baie si bucatarie separata. Un considerent special legat de viata sau bunastare poate exista in cazul in care sotul/sotia este grav bolnav. Mai jos sunt descrise aceste considerente speciale legate de viata si bunastare.

Copii minori si parinti care traverseaza granitele pentru efectuarea vizitelor prestabilite, prevazute in schema de vizite, sau care au domicilii separate conform legii copiilor sau a legii pentru protectia copilului, sunt exceptati de la obligatia de a sta la hotel de carantina. Carantina trebuie efectuata intr-un spatiu locativ potrivit dar nu se impune cerinta de a avea dormitor, baie si bucatarie separate. Cel care intra in Norvegia este exceptat de la carantina in timpul programului de lucru sau de scoala, dar nu in timpul liber. Vizita in sine a minorului sau a parintelui care isi viziteaza minorul, poate fi efectuata in timpul liber.

Documentatie: trebuie sa se faca dovada ca persoana traverseaza granita pentru a efectua vizita intre copil si parinte, prin prezentarea unui acord/schema de vizite sau a unui acord al domiciliilor separate.

Domiciliu stabil

Domiciliu stabil inseamna acele persoane care isi au domiciliul stabil in Norvegia, adica persoanele care detin sau inchiriaza un domiciliu in Norvegia. Conditionat de proprietatea unui imobil sau de inchirerea lui in Norvegia, aceasta regula va cuprinde si persoanele care se muta in Norvegia , dar care inca nu au inregistrat mutarea in Registrul de evidenta al persoanelor. Imobilul trebuie sa aiba un spatiu locativ propriu pentru persoana care sta in carantina, cu dormitor, baie si bucatarie proprii. Nu exista posibilitatea ca mai multe persoane sa imparta un imobil in legatura cu aceasta exceptie, chiar daca, sunt mai multe persoane care au inchirat imobilul impreuna. Soti, parteneri de viata si copiii acestora vor putea efectua carantina impreuna, cu conditia ca acestia sa locuiasca impreuna in tara de origine si au calatorit impreuna in Norvegia, conform art. 5 (3).

Pentru ca un imobil inchiriat sa indeplineasca conditia de „domiciliu stabil” se impune cerinta ca contractul de inchirere sa aiba o durata de minimum 6 luni. Proprietati de vacanta nu vor fi considerate „domiciliu stabil” conform acestei reglementari, deoarece acestea nu sunt in domiciliul normal al persoanei.

Documentatie: Relatia de proprietar/chirias trebuie sa fie documentata la intrare in Norvegia. Asta poate fi facut, de exemplu, prin informatii de impozitare, informatii legate de plata taxelor sau extrasul din cartea funciara care arata ca persoana are proprietate in imobilul respectiv. Aceasta ultima documetatie poate fi descarcata de pe site-ul Autoritatii cartografice prin logare pe altinn.no. Pentru informatii suplimentare accesati https://seeiendom.kartverket.no/. Pentru a face dovada relatiei de chirie poate fi prezentat contractul de chirie care trebuie sa aiba o durata ce minimum 6 luni.

Calatorie necesara pentru persoane rezidente sau cu domiciliu stabil in Norvegia

Rezidentii in Norvegia sau persoanele cu domiciliu stabil in Norvegia sun doar atunci exceptati de la obligativitatea carantinei hoteliere cand calatoria efectuata a fost necesara si nu au fost in afara spatiului SEE sau a zonei Schengen in ultimele 10 zile inainte de intrarea in Norvegia.

Calatorie „necesara” inseamna calatorie in interes de serviciu, calatorie de la studii in strainatate si alte calatorii care sunt motivate cu considerente speciale legate de viata si bunastare.

In cazul in care nu se poate face dovada ca, calatoria a fost necesara, persoana trebuie sa stea in carantina hoteliera in toata perioada de carantina sau pana poate face dovada unui rezultat negativ al testului PCR efectuat la minimum sapte zile dupa sosirea in Norvegia. Documentatia legata de necesitatea calatoriei trebuie sa fie in limba norvegiana, suedeza, daneza sau engleza si trebuie sa fie completata de documentatie care sa faca dovada ca persoana este rezidenta sau are domiciliu stabil in Norvegia.

Exemple ale unor calatorii considerate a fi necesare:

 • calatorii in interes de serviciu

documentatie: adeverinta/confirmare din partea angajatorului/client

 • calatorii in legatura cu activitati sportive profesioniste

documentatie: confirmare din partea lotului national, club sau asemanator.

 • calatorii spre si din Norvegia a persoanelor care sunt rezidente in Norvegia, dar care lucreaza temporar in strainatate

Acest lucru este valabil, de exemplu pentru lucratori ai serviciilor externe, angajati ai Armatei care sunt ordonati in misiuni internationale si persoane care lucreaza temporar in strainatate pentru o firma privata sau o organizatie de ajutorarre.

Este decisiv faptul ca relatia de munca este de asa natura incat persoana sa fie considerata rezidenta in Norvegia. Calatoria din si spre Norvegia este considerata a fi necesara pentru membrii gospodariei acestora (soti, parteneri, copii care se muta impreuna cu ei in strainatatea). Cerinta ca persoanele sa fie rezidente in Norvegia este valabila si pentru membrii gospodariei, dar nu este o conditie ca acestia sa calatoreasca impreuna cu persoana principala.

documentatie: confirmare/adeverinta de la angajator, carnet de student de la locul de studii din strainatate sau pasaport diplomatic sau de servicii. Pentru membrii de familie se poate impune prezentarea documentatiei relatiei acestora cu studentul in cauza sau a angajatului.

 • Calatorii spre si dinspre Norvegia pentru persoane rezidente in Norvegia, dar care studiaza in strainatate si pentru membrii gospodariei acestora.

Membrii gospodariei in acest context se inteleg la fel cum a fost descris in punctul de mai sus.

documentatie: Carnet de student de la locul de studii din strainatate.

 • Calatoria pentru a putea fi de fata la nasterea copilului prorpiu

documentatie: adeverinta medicala

 • Calatoria pentru a vizita o persoana apropiata care este grav bolnava sau in stare ante-fine (pe moarte)

documentatie: adeverinta medicala

 • Calatoria pentru a participa la ceremonia de inmormantare/inhumare a unei persoane apropiate

documentatie: invitatie la inmormantare, necrolog sau asemanator.

 • Calatoria pentru a primi tratament medical necesar

documentatie: adeverinta medicala.

* Prin persoana apropiata se intelege mama, tata, fiu, fiica, sot, sotie, frate, sora. (socrii, verisori, cumnati etc nu sunt considerate persoane apropiate)

Pentru persoanele care ajung in Norvegia de mai multe ori in cursul unei perioade de 15 zile, venind din zone din Suedia sau Finlanda care au obligativitatea carantinei, care calatoresc intre domiciliu si locul de munca (navetisti) nu se impune cerinta documentatiei pentru a demonstra necesitatea calatoriei. Acestea pot efectua carantina intr-un locuinta proprie sau alt spatiu locativ potrivit. In cazul in care persoana detine in proprietate sau inchiriaza un imobil in Norvegia, dar nu este inregistrata in registrul de evidenta la persoanelor ca rezident, se impune cerinta de efectuare a carantinei in spatiul locativ cu dormitor, baie si bucatarie separate.

Angajati care nu sunt rezidenti in Norvegia

Ce care calatoresc spre Norvegia in scopul de a presta munca sau servicii, fara sa isi stabileasca un domiciliu stabil in Norvegia, sunt exceptati de la carantina hoteliera doar in cazul in care facilitatile de carantina puse la dispozitie de catre angajator sunt aprobate de Autoritatea de supraveghere a muncii (Arbeidstilsynet) inainte de intrarea in Norvegia. La intrare in Norvegia, angajatorul sau clientul trebuie sa prezinte documentatia in legatura cu aprobarea de catre Autoritatea de control a spatiului locativ unde va fi cazata persoana in cauza.

Pentru mai multe informatii legate de reglementarea aprobarii: accesati pagina Arbeidstilsynet.

Spatiul locativ aprobat trebuie sa faciliteze angajatului sau celui care presteaza servicii evitarea contactului apropiat cu alte persoane in timpul liber, sa aiba dormitor separat cu TV si internet, baie separata si bucatarie separata unde sa isi poata face singur de mancare sau posibilitatea de a i se servi hrana. Cerinta legata de bucatarie separata nu este valabila in cazul in care angajatului i se poate servi hrana la locatia respectiva.

Angajati si antreprenori care vin in Norvegia in legatura cu relatii de munca sau prestari servicii de durata lunga vor putea fi evaluati conform exceptiei de la carantina hoteliera care este valabila pentru cei care sunt rezidenti in Norvegia conform regulamentului covid-19 art. 5 (2) lit. c. In acel caz, angajatul sau antreprenorul, trebuie sa detina in prorpietate un imobil in Norvegia sau sa aiba contract de chirie cu o durata de cel putin 6 luni. Imobilul trebuie sa aiba un spatiu locativ propriu pentru persoana in cauza care sa contina dormitor, baie si bucatarie. Mai departe, calatoria trebuie sa fie esentiala (necesara).

Calatoria pentru a vizita familia in tara de origine nu este considerata in mod normal ca fiind una necesara in acest context.

Vedeti mai multe informatii la punctul anterior.

Exceptii restranse pentru grupe speciale de persoane care nu au fost in calatorii necesare.

Persoanele care pot face dovada ca exista considerente speciale legate de viata si bunastare si care au un spatiu locativ potrivit, unde este posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane, cu domitor separat, baie separata si bucatarie separata sau posibilitatea de a i se servi hrana, sunt exceptate de la obligativitatea sederii in carantina hoteliera in cazul in care pot face dovada din partea proprietarului sau a celui care pune la dispozitie spatiul locativ, ca acesta indeplineste conditiile. Acest lucru este valabl pentru toate grupele de persoane, si cele fara rezidenta in Norvegia, si pentru cei are au fost in afara spatiului Schegen/SEE in ultimele 10 zile inainte de sosirea in Norvegia.

Aceasta regula este insa o regula de exceptie restransa si este valabila doar in situatii exceptionale.

Iata cateva exemple in care exceptia poate fi valabila:

 • persoane care au o responsabilitate speciala de ingrijire a unor persoane care locuiesc in Norvegia
 • vizita la un membru apropiat de familie care este grav bolnav sau ante-fine (pe moarte) in Norvegia
 • persoane care vor asista la nasterea propriului copil
 • participarea la inhumare/inmormantare
 • persoanele care sufera de o boala care necesita o monitorizare speciala si facilitati care nu pot fi oferite de catre hotelul de carantina.

Pentru a face dovada ca exista considerente speciale legate de viata si bunastare, pot de exemplu, sa fie prezentate adeverinte medicale sau alte documente asemanatoare. In cazurile in care nu este posibila procurarea unor astfel de documente, conditia de a face dovada situatiei poate fi indeplinita prin completarea unei declaratii proprii de catre persoana care calatoreste.

Pe langa acestea, la intrare in Norvegia, trebui sa fie prezentata o dovada ca spatiul locativ are dormitor separat, baie separata si bucatarie separata sau posibilitatea de a servi hrana si face posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane.

Adeverinta trebuie sa fie emisa de catre cel care pune la dispozitie spatiul locativ.

Pentru calatori care locuiesc intr-un hotel normal (nu hotel de carantina) in timpul carantinei, hotelul la care sunt cazati va trebui sa dea o astfel de adeverinta.

Adeverinta va fi considerata o dovada suficienta cum ca persoana are un spatiu locativ potrivit.

Pentru persoanele care au fost in afara spatiului SEE si Schengen

Persoanele care au fost in afara spatiului SEE/Schengen i cursul ultimelor 10 zile inainte de sosirea in Norvegia, sunt exceptate de la carantina hoteliera doar daca pot face dovada ca sunt cuprinse in exceptiile prevazute in regulamentul covid-19 art 5 (2) lit e, f, h sau art. 6(d) (1). Aceste prevederi cuprind persoane care sunt exceptate de la carantina hoteliera datorita unor considerente speciale legate de viata si bunastare, azilanti si refugiati, diplomati straini si persoane care traverseaza frontiera pentru efectuarea vizitelor prestabilite cu minori. In plus s-a creat exceptia pentru membri ai serviciilor externe ale reprezentantelor norvegiene din strainateate, a familiior acestora (soti, parteneri de viata, copii) si a personalului militar trimis in misiune de catre Armata. Celelalte exceptii de la regula carantinei hoteliere nu sunt valabile pentru aceasta grupa.

Familii care calatoresc impreuna spre Norvegia

Soti, parteneri de viata si copiii lor comuni pot sa stea in acelasi spatiu locativ in timpul carantinei, fara cerinta dormitoarelor separate in cazul in care acestia calatoresc impreuna spre Norvegia si locuiesc impreuna in tara de origine. Acestia vor putea, de asemenea, sa foloseasca baia si bucataria in comun.

Persoane care locuiesc impreuna in tara de origine si calatoresc impreuna spre Norvegia, dar care nu au o legatura familiala asa cum este precizata mai sus, nu vor fi exceptate de la regula dormitorului separat, baii separate si a bucatariei separate eventual a servirii cu hrana.

Documentatie: pentru a face dovada relatiei de familie se poate prezenta certificatul de casatorie sau certificat de nastere, contract de chirie din tara de origine sau informatii legate de impozite si taxe, eventual informatii din cartea funciara care sa arate ca sotul/sotia sau celalalt partener detine un imobil in tara de origine.

Copii minori

Copiii minori care calatoresc singuri si care nu sunt acoperiti de exceptii, trebuie sa aiba posibilitatea de a avea o persoana de ingrijire cu ei la hotelul de carantina. Asta va fi, probabil, in sine o situatie de exceptie. In cele mai multe situatii, copiii care calatoresc singuri spre Norvegia, se incadreaza la una din exceptii.

Svalbard si Jan Mayen

Regulile de carantina hoteliera sunt valabile si pentru persoanele care calatoresc din Svalbard si Jan Mayen. Persoanele aflate in carantina de intrare nu pot calatori mai departe spre Svalbard sau Jan Mayen inainte de expirarea termenului de carantina. Persoanele domiciliate in Svalbard si care nu se incadreaza la nici una din exceptii, sunt obligate sa stea in carantina hoteliera.

Persoanele care calatoresc spre Svalbard pentru munca sau prestari de servicii vor putea efectua carantina intr-un spatiu locativ potrivit pus la dispozitie de catre angajator/client pe continent, in masura in care spatiul locativ este aprobat in prealabil de catre Autoritatea de supraveghere a muncii.

Carantina hoteliera – informatii la granita

Pentru calatorii care sosesc pe cale terestra si marina, politia are responsabilitatea de a informa in legatura cu carantina hoteliera la sosire in Norvegia. Politia va anunta punctul de contact al municipalitatii despre persoanele nou-venite care urmeaza sa locuiasca in carantina hoteliera.

Pentru persoanele care sosesc cu avionul, municipalitatea in care se afla aeroportul are responsabilitatea de a lua in primire calatorii dupa efectuarea controlului de frontiera.

La controlul de frontiera, politia va informa calatorii despre modalitatea prin care pot intra in contact cu reprezentantii municipalitatii.

Persoanele care intra in carantina trebuie sa stea in carantina hoteliera la primul punct de sosire in regat in perioada de carantina. In cazul in care nu exista suficienta capacitate la hotelul de carantina din locatia unde soseste persoana, politia de la controlul vamal va informa reprezentantul municipalitatii care la randul lui va indruma calatorul spre un hotel de carantina care are locuri disponibile.

Municipalitatile care au hoteluri de carantina se vor ingriji ca hotelurile sa aiba controlulu asupra persoanelor care se afla in carantina de intrare la hotel. Aceasta se face prin inregistrarea persoanelor in sistemele hotelului la sosire.

Municipalitatile, in baza controlului efectuat de hotel asupra persoanelor aflate in carantina, trebuie sa poata controla ca aceste persoane stau la hotel si respecta reglementarile. In cazul incalcarii regimului de carantina va fi contactata politia care va aprecia o eventuala urmarire penala.

Efectuarea carantinei la un hotel de carantina – carantina hoteliera

Reglementarea carantinei hoteliere este o reglementare care prevde unde va fi efectuata perioada de carantina, dar nu inseamna ca persoanele sunt izolate in hotel:

 • Cei care locuiesc in carantina hoteliera pot sa fie in afara hotelului atata vreme cat evita contactul apropiat cu alte persoane in afara celor cu care, eventual, locuiesc impreuna.
 • Cei care se afla in carantina, nu pot sa mearga la un loc de munca unde sunt si alte persoane, sau la scoala sau gradinita. Nu este permisa utilizarea transportului in comun decat pentru a ajunge la hotelul de carantina de la punctul de sosire in tara.

Cei care aleg sa paraseasca Norvegia in timpul perioadei de carantina, pot folosi transportul in comun in timpul calatoriei, sa foloseasca masca de protectie in timpul transportului, cu exceptia copiilor sub 12 ani.

Persoanele care au fost in afara spatiului SEE si Schengen in ultimele 10 zile inainte de sosirea in Norvegia nu pot folosi transportul in comun de la punctul de sosire in tara pana la hotelul de carantina. In cazul n care acestea nu au transport privat, municipalitatea de mijloc de transport pana la hotelul de carantina.

Deductibila (cota-parte) pentru carantina hoteliera

Deductibila pentru angajator/client pentru sederea unui angajat/antreprenor la hotelul de carantina este de 500 de coroane pe zi.

Persoanele private care stau la in carantina hoteliera vor plati o deductibila de 500 de coroane / zi.

Copiii sub 10 ani care locuiesc in aceeasi camera cu parintii nu platesc deductibila.

Pentru copiii intre 10 si 18 ani, deductibila este de 250 de coroane / zi.

Hotelurile primesc plata deductibilei pentru fiecare persoana care se incadreaza in reglementarea carantinei hoteliere.

Momentul in care se face plata deductibilei poate varia de la plata la sosirea la hotel, rezervarea sumei la sosire sau plata la predarea camerei la finalizarea perioadei de carantina hoteliera.

Persoanele care stau in carantina hoteliera conform art 5 (3) nu platesc deductibila atata vreme cat pot sa faca dovada ca au inceput calatoria (in strainatate) inainte de 29 aprilie 2021 si sederea la hotelul de carantina a inceput inainte de 20. mai 2021.

Testarea la hotelul de carantina

Persoanele care se afla in carantina hoteliera se vor testa cu test PCR la sapte zile dupa sosire. Municipalitatea va oferi un asemenea test persoanelor care stau in carantina hoteliera. Timpul de carantina se scurteaza in cazul in care persoana face dovada unui test negativ PCR care a fost efectuat cel mai devreme la sapte zile dupa sosirea in Norvegia.

Spatiu locativ potrivit pentru carantina de infectie si izolare

Trebuie sa se impuna aceleasi cerinte pentru spatiul locativ in cazul carantinei de intrare, a carantinei de infectie sau pentru izolare. Trebuie sa fie posibila evitarea contactului apropiat cu alte persoane, dormitoare separate, baie si bucatarie separata sau posibilatatea de a primi servita hrana.

Cu toate acestea este important ca persoanele sa fie constiente ca cerintele impuse in cazul izolarii sunt mai severe fata de cele din cazul carantinei. Persoanele care sunt izolate, se vor izola de alte persoane si in gospodaria proprie sau in spatiul locativ si atat cat este posibil, se vor izola si de alti membri de familie.

Dispensa de la carantina de intrare in caz de boala acuta, decesul unei persoane apropiate

Persoanele care pot face dovada ca au fost testate negativ pentru SARS-CoV-2 pot fi exceptate de la carantina cand, in aceeasi zi in care au fost testate in Norvegia sunt date urmatorele cazuri:

 1. viziteaza o persoana apropiata grav bolnava sau ante-fine (pe moarte)
 2. participa la o inhumare/inmormantare

Persoane apropiate sunt: sot/sotie, partener de viata, iubit/iubita, copii, frati, parinti, bunici, socri sau alte persoane care au o legatura apropiata

Exceptia de la obligativitatea carantinei va dura numai pentru durata efectuarii scopului in sine (inmormantarea, vizita). In rest, carantina va fi valabila in continuare.

Persoanele care au primit dispensa de la carantina de intrare trebuie, in masura in care acest lucru este posibil, sa evite contactul apropiat cu alte persoane cu care nu locuiesc impreuna.

Exceptia de la obligativitatea carantinei inceteaza in cazul in care persoana dezvolta infectii acute ale cailor respiratorii cu febra, tuse, respiratie greoaie sau este evaluata de medic a fi suspecta de a fi infectata cu SARS-CoV-2.

Informatie din partea Directiei de sanatate pentru calatorii care ajung in Norvegia (in mai multe limbi)

Despre cerinta testarii (Helsenorge)

Despre hotelul de carantina (Helsenorge)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu