Media Știri

Situatia diseminarii virale in Europa – Danemarca si Suedia sunt rosii.

Scris de Daniel Solheim

Persoanele nevaccinate trebuie sa intre in carantina daca vin din Suedia sau Danemarca, cu exceptia a cate o regiune din fiecare din cele doua tari.

Centrul European pentru Prevenirea Bolilor Infecto-Contagioase, ECDC, a publicat o noua versiune a hartii saptamanale care arata nivelul de infectari din ultimele doua saptamani in tarile europene.

Si totul este de culoarea rosie a sangelui. Acolo unde saptamana trecuta era colorata in portocaliu, care permite persoanelor nevaccinate sa vina in Norvegia din acele regiuni fara sa se testeze sau sa stea in carantina, acum a mai ramas doar o singura regiune (Västerbottens län) – restul e rosu.

Asta poate duce la o accentuare a controlului la granita la punctele de trecere cu trafic mai mare precum Svinesund sau Ørje.

Totul se „inroseste”

Si in Danemarca a mai ramas doar o singura regiune – Midtjylland. In regiunea Hovedstaden, incidenta a crescut atat de mult incat ECDC a colorat regiunea in rosu-inchis, ceea ce corespunde cu o incidenta de peste 500 de infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Si in Norvegia, doar regiunea Vestfold si Telemark este portocalie, restul este rosu.

In principiu, doar Portugalia, Franta si Italia mai au o incidenta suficient de redusa pentru a nu declansa regimul de carantina pentru persoanele nevaccinate. Asta era valabil si pentru Spania, saptamana trecuta, dar in aceasta saptamana Spania a devenit gri-inchis, ceea ce inseamna ca ECDC nu a primit date din Spania in ultima saptamana.

Mai jos poti vedea cum s-a dezvoltat situatia in ultimele doua saptamani:

Saptamana 41-42:

Saptamana 42-43:

Portocaliu vs. rosu

Cand fostul guvern a redeschis Norvegia, anterior in toamna, tarile portocalii si tarile verzi au fost la egalitate. In acelasi timp a fost eliminata carantina hoteliera.

Cand o tara trece de la portocaliu la rosu, asta nu are nici o insemnatate practica pentru cei care au vaccinare completa (in afara de faptul ca riscul de infectare este mai mare).

Persoanele ne-vaccinate, care vin din tari/regiuni rosii, trebuie sa completeze fisa electronica pe www.reg.entrynorway.no cel mai devreme cu 72 de ore inainte de sosirea in Norvegia, trebuie sa se testeze la granita si sa intre in carantina de calatorie de 10 zile la domiciliu. Carantina poate fi intrerupta cu un test PCR negativ, care poate fi facut cel mai devreme la trei zile dupa sosirea in Norvegia.

Aceste reguli nu sunt in vigoare daca vii din tari/regiuni portocalii.

Daca calatoresti spre Norvegia dintr-o tara rosie, insotit de copii, copiii cu varste peste 16 ani trebuie sa completeze fisa electronica cel mai devreme cu 72 de ore inainte de sosirea in Norvegia. Copiii fara vaccinare completa trebuie sa se testeze la sosire sau in cursul a 24 de ore, in cazul in care statia de testare la frontiera nu este deschisa. Copiii nu trebuie, insa, sa stea in carantina de calatorie, dar se recomanda un test PCR la trei zile dupa sosirea in Norvegia.

Vor fi modificate la inceputul saptamanii

Retine ca Guvernul/FHI vor veni cu evaluarile proprii vineri, dar in cea mai mare masura acestea se armonizeaza cu cifrele furnizate de ECDC din ultimele luni.

De aceea, trebuie sa ne aseptam ca atat Danemarca cat si Suedia sa fie colorate in rosu la inceputul saptamanii viitoare.

sursa: dinside.dagbladet.no

In contextul actual, pentru cetatenii romani care vin in Norvegia sunt valabile urmatoarele reguli:

Articolul il gasiti aici (apasati pe textul de culoare rosie):

Portalul Romanesc din Norvegia

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu