Media Știri

Stiri – 01.11.2021

Scris de Daniel Solheim
627 noi infectari cu virusul corona in Norvegia

In Norvegia au fost inregistrate ieri 627 de noi infectari cu virusul corona.

Asta inseamna cu 310 infectari mai putin decat media ultimelor sapte zile (937).

In acelasi timp, sunt cu 203 infectari mai multe decat duminica trecuta (424).

Trendul infectarilor inregistrate este ascendent, conform calculelor VG.

94 de municipalitati au un trend ascendent al infectarilor.

Vineri, 121 de pacienti infectati cu corona erau internati in spitalele din Norvegia, cu 14 mai multi decat joi.

29 dintre pacienti sunt internati in sectii de terapie intensiva iar dintre acestia 11 sunt cuplati la respirator.

In total, 900 de persoane infectate cu virusul corona au decedat in Norvegia din martie 2020 pana acum, conform datelor preliminare. Daca pacientii au murit cu sau din cauza covid-19 nu este intotdeauna posibil de stabilit.

51,8 % dintre persoanele decedate au implinit varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 22 de decese in Norvegia.

In Oslo, au fost inregistrate 132 de noi infectari cu virusul corona ieri, ceea ce inseamna cu 75 de infectari mai putin decat media ultimelor sapte zile (207).

30 de persoane infectate cu virusul corona in urma unei inmormantari in Telemark

30 de infectari inregistrate in Bamble, in Telemark, sunt puse in legatura cu o inmormantare. Municipalitatea inregistreaza un trend ascendent al infectarilor.

In urma cu doua saptamani a fost constatat un focar de infectie in urma unei inmormantari in municipalitatea Bamble, relateaza publicatia Varden.

In weekend au fost inregistrate opt noi cazuri de infectare in municipalitate, din care mai multe sunt legate de acea inmormantare.

– In total 30 de cazuri pot fi urmarite pana acolor. Dar asta nu inseamna ca 30 de participanti la inmormantare au fost infectati, ci mai mult ca este vorba de contacti apropiati ai unor persoane care au fost infectate acolo, spune medicul municipal Andes Mølmen in dialog cu Varden.

Tailanda redeschide granitele pentru turism

Tailanda redeschide luni granitele pentru turisti din 63 de tari, printre care si Norvegia, in urma pandemiei corona.

Calatorii trebuie sa aiba vaccinare completa si sa aiba test negativ facut in ultimele trei zile inainte de calatorie.

Indeplinind aceste conditii, turistii scapa de carantina de sapte zile, asa cum a fost reflementarea pana acum, si pot calatori in 17 destinatii din tara cum ar fi Phuket, Bangkok si Chiang Mai in nord.

Persoanele nevaccinate trebuie sa stea in carantina 10 zile dupa ce sosesc in Tailanda.

Germania si o serie de tari din UE, impreuna cu Elvetia si tari precum SUA, Chile, Emiratele Arabe Unite si Bhutan sunt unele din tarile fata de care Tailanda isi deschide granitele.

Viata de afaceri, in special industria turismului, este multumita de redeschidere, dar 92 la suta dintre persoanele chestionate dintre tailandezi sunt in continuare ingrijorate, conform unui sondaj.

Peste 5 milioane de morti din cauza pandemiei la nivel mondial
Decese corona: Lucratorii unei firme de pompe funebre din Bucuresti, Romania, transporta o persoana care a decedat din cauza covid-19

Numarul mortilor corona a depasit acum cifra de 5.000.000 de oameni, conform statisticii VG.

In ultima perioada, numarul persoanelor decedate din cauza covid-19 a inceput sa creasca din nou, dupa ce scazuse in timpul verii.

Aici au fost inregistrate cele mai multe decese printre persoanele bolnave de covid-19:

 • SUA – 745.000
 • Brazilia – over 600.000
 • India – 458.000
 • Mexic – 288.000
 • Rusia – 234.000
 • Peru – 200.000
 • Indonezia – 143.000
 • Marea Britanie – 141.000
 • Italia – 132.000
 • Columbia –127.000

59 de tari au in acest moment un trend ascendent al infectarilor inregistrate, in timp ce la nivel mondial trendul a ajuns la un platou. Numarul de infectari inregistrate zilnic in lume este de aproximativ 300.000 de cazuri.

In timpul perioadei de varf al celui mai puternic val de infectii, in primavara anului 2020, au fost inregistrate peste 800.000 de infectari pe zi.

In total, in lume au fost inregistrate 247.000.000 de infectari pana acum.

Refuza sa se vaccineze: A fost concediata din functia de cadru didactic
Lupta impotriva vaccinului: Josephine Valdec isi pierde mai bine locul de munca decat sa se lase injectata

Josephine Valdec (30 de ani) nu vrea sa ia vaccinul corona. Asta a costat-o locul de munca pe care il avea ca asistent de profesor in urma implementarii conditiei de vaccinare in New York City pentru toti cei care lucreaza in invatamantul public.

– Da, mi-am pierdut locul de munca. Din 4 octombrie nu am mai avut posibilitatea sa ma intorc la scoala pentru ca nu sunt vaccinata, spune Valdec.

VG a intalnit-o in fata unei statii de testare corona in apropierea punctului de interes turistic din New York, Times Sqare.

Ea si multi alti combatanti ai vaccinului au efectuat mai multe manifestatii de protest in orasul in care, in total, 34.544 de oameni si-au pierdut viata de la inceputul pandemiei.

Ei protesteaza imptriva cerintei de vaccinare foarte controversate introdusa de primarul Bill de Blasio.

Obligatia de vaccinare a intrat in vigoare in 4. octombrie si inseamna ca toti angajatii publici care lucreaza in invatamant trebuie sa fie vaccinati cu o doza ca sa poata merge la locul de munca.

Daca nu se vaccineaza suunt trimisi in somaj tehnic fara salariu.

NU LA VACCINUL OBLIGATORIU: O femeie poarta o pancarta in timpul unui protest in Manhattan.
Nebunie

– Cand este vorba de locul de munca, nu sunt ingrijorata – nu sunt deprimata si ma descurc, spune Valdec.

Conform New York Times, 150.000 de angajati sunt afectati de ordinul autoritatilor orasului, si cand acesta a intrat in vigoare, 8.000 au fost trimisi in somaj tehnic.

– Este nebunie, spune ea si subliniaza modul in care ordinul autoritatilor limiteaza accesul persoanelor nevaccinate la activitati precum concerte, vizite la baruri si cinematografe.

Mai multi protestatarii au iesit in strada

New York City a fost la inceputul pandemiei, epicentrul corona la nivel mondial, unde mureau mai multe sute de persoane pe zi.

Atunci au fost puse containere frigorifice pe strazile din jurul spitalelor pentru ca spitalele nu aveau capacitatea suficienta de a pastra mortii.

Josephine Valdec a vorbit in fata protestatarilor la manifestatia de protest organizata in Times Square.
96 %

Valdec urmeaza sa urce pe scena provizorie si sa-i indemne pe cei prezenti sa lupte impotriva a ceea ce ea denumeste „tiranie” – si impotriva unei „autoritati care este pe cale sa preia controlul total supra individului”.

– Autoritatile nu au drept de proprietate asupra corpului meu, spune ea.

– De ce nu doresti sa te vaccinezi?

– Nu am incredere in el. Am avut corona si am fost bine – de aceea nu m-am gandit sa ma vaccinez.

Chiar daca Valdec a ales sa lupte impotriva ordinului de vaccinare, Bil de Blasio a reusit sa convinga o mare parte din oameni.

Cand a expirat termenul, 96 % din angajatii din invatamant primisera o doza de vaccin, iar peste 43.000 de doze de vaccin au fost inoculate de la anuntarea ordinuui in august pana cand acesta a intrat in vigoare, a raportat primarul.

Doua femei dau in mod clar de inteles ce parare au ele despre expertul in prevenirea bolilor infecto-contagioase din SUA, Anthony Fauci.

Cei prezenti cu care VG a vorbit la manifestatia de protest au mai multe lucruri in comun:

 • nu cred in efectul vaccinului
 • nu au incredere in cercetarea stiintifica in baza caruia a fost produs vaccinul
 • ei cred ca este mai riscant sa te vaccinezi decat sa nu te vaccinezi
 • ei considera ca vaccinul este folosit ca un mijloc pentru ca autoritatile sa poata obtine controlul asupra individului

Doar ca sa specificam acest lucru, acestea sunt pareri si afirmatii care nu au nici o baza in cercetarea stiintifica.

Divizeaza tara

Intr-o tara precum SUA – unde pilonul de baza din societate este construit pe libertatea individului si unde interventia autoritatilor este vazuta ca un rau – chestiuni precum folosirea mastii de protectie si ordinul de vaccinare au creat discordie.

– In plus, cred ca increderea in elita politica si economica, a unei mari parti din opinia publica a fost slabita cu succes de-a lungul multor ani, in special in urma crizei financiare din 2008 iar acest aspect accentueaza lipsa de vointa in a urma sfaturile unui expert si recomandarile de vaccinare ale autoritatilor, spune cercetatorul senior, Svein Melby, in dialog cu VG.

De mai multe luni, vaccinul a fost accesibil pentru americani, dar in ciuda disponibilitatii vaccinului, procentul persoanelor cu vaccinare completa este de doar 58 %. In comparatie, Norvegia are 69 %.

Presedintele Bidena a indemnat populatia in mai multe randuri si a incercat sa ofere mai multe beneficii pentru a-i face pe oameni sa se vaccineze.

Au protestat: In ultima perioada au avut loc mai multe proteste, mari si mici, in New York in legatura cu ordinul de vaccinare.

Cerinta de vaccinare nu este valabila doar in New York – ci si in alte state. Si lucratorii din sectorul sanitar trebuie sa fie vaccinati pentru a-si pastra locurile de munca. Luni, si politia si pompierii din oras vor trebui sa fie vaccinati ca sa se poata intoarce la locul de munca.

– Imagineaza-ti asta – in 2020 se aplauda pentru lucratorii sanitari. Acum insa, aceeiasi oameni nu mai au voie sa decida de sa bage in corpurile lor, spune Valdec.

Statele Unite au avut mai multe valuri de corona de la inceputul pandemiei. Si in vara au avut un varf, in timpul caruia mai multe spitale au raportat ca nu mai aveau capacitate.

In septembrie CDC, autoritatea similara FHI, a anuntat ca persoanele nevaccinate aveau un risc de 10 ori mai mare de a fi internati in spital in cazul infectarii cu corona si de 11 ori mai mare riscul de a deceda.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu