Media Știri

Stiri – 03.11.2021

Scris de Daniel Solheim
1626 noi infectari cu virusul corona inregistrate ieri in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 1626 noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Asta inseamna 597 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile (1029).

163 de persoane sunt internate in spital, conform statisticii VG. 38 de persoane sunt internate in sectii de terapie intensiva.

Trendul incidentei este ascendent, conform VG, 103 municipalitati inregistreaza un trend ascendent al infectarilor.

In Oslo au fost inregistrate 318 noi cazuri de infectare cu virusul corona, cu 186 mai multe decat la ultima numaratoare, in 31. octombrie.

210.241 de infectari au fost inregistrate in Norvegia de la inceputul pandemiei.

La spital dupa o coliziune cu un elan

Un tanar de 18 ani din Moss a fost ranit la cap si are un brat fracturat in urma unei coliziuni cu un elan pe Rv.120 la Augerød.

– Autoturismul este avariat in totalitate iar elanul a decedat la locul accidentului, a scris Politia din Est pe twitter.

Soferul a fost transportat la spitalul Kalnes pentru tratament. Soseaua a fost inchisa dar traficul a fost reluat.

Barbat invinuit de injunghiere in Bergen

Un barbat cu varsta peste 20 de ani a fost retinut si invinuit de injunghiere cu un cutit la Sandviken in Bergen, in noaptea spre ier, relateaza Bergens Tidende.

Un barbat cu varsta peste 60 de ani a fost injunghiat in apartamentul sau propriu si a fost trimis la spitalul Haukeland.

Invinuitul este o persoana cunoscuta pentru politie.

Guvernul va evalua viitorul aeroportului Moss-Rygge

Ministrul transporturilor, Jon-Ivar Nygård (Ap) va evalua daca aeroportul de la Rygge in Östfold va fi redeschis sau daca se va construi o a treia pista pe Gardermoen.

Fata de Parlament, ministrul informeaza ca guvernul doreste sa formeze un comitet independent care sa analizeze capacitatea de viitor a aeroportului Gardermoen, relateaza NRK.

Asta inseamna, printre altele, daca este necesara construirea unei a treia piste de decolare la Gardermoen sau daca Rygge trebuie sa fie dat in functiune pentru ca un aeroport suplimentar.

Avocatii doresc sa faca actiuni pentru tarife mai mari

Uniunea avocatilor anunta o actiune asemenatoare unei greve si incepand de saptamana viitoare nu va mai accepta cazuri la Curtea Suprema de Justitie in cazul in care Parlamentul nu majoreaza tarifele pentru sprijin juridic.

Avocatii norvegieni au un tarif de 1085 coroane la ora pentru a ajuta persoane care se afla in conflict cu NAV, politia sau protectia copilului. Acest tarif este cel mai mic din toata zona Nordica, relateaza NRK.

Avocatii care ajuta clientii atunci cand statul plateste cheltuiala, nu au dreptul sa negocieze tariful public. Acum, membrii Uniunii avocatilor sunt nevoiti sa treaca la o actiune tip greva pentru a mari tarifele.

Uniunea avocatilor cere ca avocatii aparatori sa primeasca un tarif de 1.560 de coroane pe ora. In plus, avocatii doresc un drept de negociere a tarifului public.

Polonia va raporta peste 10400 infectari miercuri

Un purtator de cuvant al guvernului polonez informeaza ca Polonia va raporta peste 10.400 de persoane infectate cu corona miercuri, ceea ce inseamna cu 24 % mai multe cazuri decat saptamana trecuta, relateaza Reuters.

Adressa: Nou record de infectari in Trondheim cu 218 de cazuri noi

Municipalitatea Trondheim informeaza miercuri ca in ziua de marti au fost inregistrate 218 cazuri noi de infectare cu virusul corona, relateaza publicatia Adresseavisen.

Acesta este un nou record al numarului de infectari.

FHI: multi elevi au inceput scoala du infectare nedepistata

FHI a publicat un raport despre situatia infectarilor la copii si tineri la inceputul anului scolar din toamna.

FHI considera ca copiii de varste prescolare si de la scoala primara contribuie subtantial mai putin la diseminarea virala in comparatie cu tinerii nevaccinati.

– Acum, cand cei mai multi adulti sunt vaccinati si contribuie mai putin la diseminarea virala, vedem mai clar ce fel de rol au copiii si tinerii in diseminarea virala. Tinerii nevaccinati pot provoca o diseminare virala ampla, scrie FHI.

FHI listeaza cele mai importante experiente acumulate in toamna:

  • multe municipalitati aveau o incidenta mica si putine cazuri de infectare in scoli in timpul perioadei analizate.
  • in municipalitati cu incidenta mare a fost observata o diseminare virala mai mare intre tinerii de la licee si scolile secundare, mai putin la scoli primare si gradinite.
  • o mare parte din diseminarea virala incepuse inainte de inceperea anului scolar iar multi elevi au inceput scoala cu infectari nedepistate.
  • noul regim de testare cu teste in loc de carantina nu a functionat optimal la inceput. Municipalitatile au avut putin timp la dispozitie pentru a se pregati, sistemul era complex si in parte lipseau teste rapide.
Incendiu intr-un complex de apartamente la Dokka

Politia din Innlandet anunta pe Twitter ca a fost raportat un incendiu la Dokka, in Nordre Land, intr-un complex de apartamente.

– S-au raportat flacari si fum, spune seful de operatiuni Per Solberg.

Politia a fost sesizata despre incendiu la 10.03.

– Pommpiereii sunt la fata locului iar locatarii sunt evacuati continuu, scrie politia pe Twitter.

Solberg informeaza ca sunt inregistrati zece locatari in complexul de locuinte.

– Nu am primit raportari in legatura cu raniti, dar continuam sa ne facem o privire de ansamblu a situatiei. Este greu de spus cat de amplu este incendiul, spune seful de operatiuni.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu