Media Știri

STIRI CORONA : 01.09.2021

Scris de Daniel Solheim
1.796 DE INFECTII CORONA INREGISTRATE IERI – CEL MAI MARE NUMAR DE PANA ACUM

Ieri au fost inregistrate 1.796 de persoane infectate cu virusul corona in Norvegia, conform MSIS. Acesta este cel mai mare numar de infectii inregistrat pana acum, in cursul pandemiei.

Ultimul varf al numarului de infectii a fost inregistrat vineri, cand au fost depistate 1.552 de cazuri.

Conform sistemuluui de raportare MSIS al FHI, la miezul noptii spre miercuri erau confirmate 160.174 de cazuri confirmate de infectii, iar cresterea din ultima zi este estimata la 1.796 de cazuri.

89 de persoane internate in spital

89 de pacienti infectati cu corona erau internati in spitale in Norvegia. Aceasta este o crestere cu 10 pacienti fata de ziua anterioara. 11 pacienti sunt cuplati la respirator iar 22 sunt in sectii de terapie intensiva. Numarul de pacienti internati este cel mai mare din 26 mai incoace, conform cifrelor statistice.

In scurt timp vom putea ajunge la numere cu trei cifre in ce priveste internarile din cauza corona, crede directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Nakstad.

– Marea intrebaree este cat de multe cazuri grave de boala vom avea atunci cand diseminarea virala creste asa cum se intampla acum. Eu cred ca vom ajunge la peste o sutade pacienti internati peste nu prea lunga vreme, care sa fie internati in acelasi timp, a spus Nakstad marti in dialog cu NTB.

– Dar eu sper ca nu vom avea aceleasi cifre ca in iarna, cand ne aflam in cel de-al treilea val.

Consecinte pentru planul de redeschidere a societatii

Cifrele mari de infectie din ultima vreme au avut consecinte pentru planul de redeschidere a societatii.

– Deocamdata, redeschiderea societatii a fost oprita pentru a putea efectua mai multa vaccinare iar guvernul va lua o pozitie fata de aceasta chestiune in perioada care vine, a spus Nakstad.

In total, in Norvegia, au decedat 814 persoane, din martie 2020 pana acum, arata cifrele preliminare. Daca pacientii au decedat cu Covid-19 sau din cauza Covid-19 , nu este intotdeauna posibil de stabilit.

58,5 la suta din persoanele decedate aveau varste peste 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 17 decese in Norvegia.

Pana acum, 3.856.128 de persoane au primit prima doza de vaccin iar 3.042.690 de persoane au primit rapelul.

SPITALELE DIN HAWAII SUNT SUPRAAGLOMERATE CU PACIENTI CORONA

Cel mai mare spital de pe cea mai mare insula din arhipeleagul Hawaii este supraplin cu pacienti corona in urma unui focar de infectie in arhipeleag.

Publicatia Hawaii Tribune-Herald anunta ca Hilo Medical Center are 38 de pacienti care sunt tratati pentru covid-19 inclusiv 10 pacienti care sunt la ATI. Conform biroului de presa AP asta inseamna 120 la suta din capacitatea spitalului.

O purtatoare de cuvat spune ca, datorita faptului ca spitalul este cel mai mare de pe insula, nu poate transfera pacienti in alte parti, dar sputalul are un plan pentru toti pacientii care sunt internati acolo.

Saptamana trecuta a fost deschisa o sectie cu 16 paturi suplimentare iar spitalul spune ca analizeaza constant modalitatea in care capacitatea spitalului poate fi exploatata.

INCA UN MEMBRU AL TRUPEI KISS A FOST INFECTAT CU CORONA

Trupa Kiss amana mai multe concerte in urma faptului ca basistul Gene Simons a fost infectat cu covid-19. Saptamana trecuta a fost anuntat faptul ca vocalistul Paul Stanley a fost infectat.

Atat Simons (72 de ani) cat si Stanley (69 de ani) au schema de vaccinare completa si au simptome usoare de boala. Ei sunt singurii membrii ai trupei Kiss de la infiintarea ei in 1973.

Atat trupa cat si membrii din echipa din jurul trupei sunt in carantina timp de 10 zile. Din acest motiv sunt amanate patru concerte din turneul „End of the road”, anunta trupa pe Twitter.

Trupa spera sa reia turneul in 9 septembrie.

OMS SUPRAVEGHEAZA O NOUA VARIANTA A VIRUSULUI CORONA

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inceput supravegherea unei noi variante a virusului corona. Aceasta varianta a primit numele „Mu” sau B.1.621.

Varianta a fost descoperita in Columbia in ianuarie iar de atunci a fost depistata si in alte tari din America de Sud si Europa.

Varianta „Mu” este clasificata ca o „varianta de interes”. Conform OMS varianta prezinta mutatii care pot indica ca ar fi rezistenta impotriva vaccinurilor. Sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mai bine aceasta varianta, se anunta mai departe.

Exista o ingrijorare larga in ce priveste aparitia unor noi mutatii in timp ce varianta delta a produs cresteri insemnate ale cifrelor de infectie la nivel mondial.

Patru variante ale virusului sunt considerate de OMS a fi „demne de ingrijorare”, printre ele si „alpha”, varianta depistata in 193 de tari si „delta”, varianta depistata in 170 de tari.

Cinci variante, printre care si „Mu” sunt sub observatie. La nivel mondial, Mu a fost depistata in mai putin de 0,1 la suta din probele secventiate, dar in Columbia procentul este de 39 la suta.

677 DE CAZURI DE INFECTIE INREGISTRATE IN OSLO IERI – CEL MAI MARE NUMAR DE PANA ACUM

Ieri au fost inregistrate 677 de persoane infectate cu corona in Oslo. Acest numar este cel mai mare numar de cazuri inregistrate intr-o zi pana acum de la inceputul pandemiei.

Numarul de cazuri inregistrat marti este cu 305 cazuri mai mare decat luni.

Media pentru ultima saptamana este de 341 de cazuri pe zi, in timp ce media ultimelor doua sapamani este de 239.

Cele mai multe infetii sunt inregistrate in cartierul Nordre Aker. Acolo, presiunea de diseminare este la 876 de infectii la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani iar ieri au fost inregistrate 63 de infectii in acest cartier.

Pe urmatoarele pozitii se alfa cartierele Alna (791) si Søndre Nordstrand (756).

Cartierul Vestre Aker are cele mai putine cazuri de infecie. Acolo presiunea de diseminare este de 417 cazuri la 100.000 locuitori in ultimele doua saptamani iar ieri au fost inregistrate 41 de cazuri noi.

In total, 43.675 de locuitori ai capitalei Oslo au fost inregistrati ca infectati cu corona din martie anul trecut.

Cele mai multe cazuri de infectie inregistrate in ultimele 14 zile sunt in categoria de varsta 10 – 19 ani, cu 1780 de cazuri. Apoi urmeaza categoria de varsta 20 – 29 de ani cu 741 de cazuri.

OSLO INCEPE VACCINAREA DROP-IN (FARA PROGRAMARE) PENTRU TINERII DE 16 SI 17 ANI.

Municipalitatea Oslo incepe cu programul de vaccinare drop-in pentru tinerii de 16 si 17 ani. Oferta incepe de luni la centrele de vaccinare care au capacitate libera.

Seful programului de vaccinare in Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe, spune, in dialog cu Avisa Oslo, ca toate centrele de vaccinare vor deschide pentru vaccinare drop-in a locuitorilor orasului nascuti in 2004 si 2005.

– La drop-in poti primi ajutor sa iti faci programare sau sa fii vaccinat acolo daca cartierul respectiv are programari libere, spune Lindboe.

Mai multi tineri din aceasta categorie de varsta au primit deja oferta de vaccinare si este deschisa posibilitatea de a-si inregistra dorinta de a fi vaccinati.

UNIUNEA NATIONALA A SCOLILOR CERE NIVEL GALBEN DE RISC IN SCOLI SI GRADINITE

Uniunea nationala a scolilor cer autoritatilor ca acestea sa introduca nivelul galben de risc in gradinite si scoli in toata tara, inainte ca diseminarea virala sa scape de sub control.

Uniunea considera ca semnalele de avertizare ar trebui auzite cand directorul FHI, Camilla Stoltenberg, recunoaste fata de NRK ca strategia de prevenire a infectiilor pentru aceasta toamna nu a functionat suficient de bine.

– Infectia se disemineaza in scoli rapid si mai rapid decat se asteptau autoritatile. Se pare ca infectia a scapat de sub control si cineva trebuie sa faca dovada responsabilitatii si sa puna piciorul pe frana, spune liderul adjunct al Uniunii, Jon Oddvar Holthe.

El spune ca nivelul galben de risc la nivelul tarii este cea mai evidenta varianta, dar precizeaza in acelasi timp ca municipalitatile are nu au cazuri de infectie de-a lungul timpului pot opera cu nivel verde de risc.

– In fiecare zi sunt stabilite noi recorduri de infectii si exista o mare nesiguranta legata de auto-testarea in masa pentru a iesi din carantina. Un nivel galben de risc pe plan national este fara indoiala calea pe care trebuie sa mergen, unde regula principala este evitarea contactului fizic, spune Holthe.

HØIE: SUNT DE ACORD CU DIRECTORUL FHI CA STRATEGIA PRIVIND INFECTIILE CORONA NU A FUNCTIONAT SUFICIENT DE BINE

Strategia din aceasta toamna nu a functionat suficient de bine, a spus directorul FHI, Camilla Stoltenberg miercuri. Ministrul sanatatii, Bent Høie este de acord.

– Sunt intru totul de acord cu Camilla Stoltenberg, spune ministrul sanatataii Bent Høie, in dialog cu VG miercuri.

Directorul FHI, Stoltenberg, a evidentiat in dialog cu NRK miercuri dimineata ca, in special, infectiile din scoli provoaca ingrijorare. Ea a confirmat ca diseminarea virala a crescut mai repede decat se asteptau FHI si Directia de Sanatate, si ca acest lucru este nedorit.

– Nu putem sa avem o conditien ca nimic nu constituie o problema, pentru ca este o problema. Dar trebuie sa gasim solutii si sa ajustan directia pe parcurs, a spus Høie in dialog cu VG.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu