Media

Stiri – Corona – Miercuri 08.12.21

Scris de Daniel Solheim
RECORD DE INFECTARI: 5143 de noi infectari inregistrate ieri in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 5143 de infectari in Norvegia, cu 1455 de infectari mai mult decat media ultimelor sapte zile (3688).

De asemenea insemana cu 1142 de infectari mai mult decat numarul de infectari inregistrat cu o saptamana in urma (4001).

Acest numar este un nou record de infectari inregistrate intr-o zi pana acum in pandemie.

Trendul infectarilor inregistrate este ascendent, conform statisticii VG.

Marti erau internati 320 de pacienti corona in spitalele norvegiene. Dintre acestia, 90 sunt internati in sectii de terapie, 50 fiind cuplati la respirator.

Acest numar de spitalizari este cel mai mare numar de pacienti spitalizati din aprilie 2020 pana acum.

S-au epuizat auto-testele

Alarma in legatura cu omicron si noi recorduri al infectarilor au golit depozitele de alerta cu auto-teste ale Norvegiei. Joia trecuta era depozitul gol deja.

Testele rapide antigen si testarea in masa urmau sa fie calea de iesire din pandemie in toamna, dar rezervele s-au epuizat saptamana trecuta, conform Aftenposten.

In septembrie, Directia de Sanatate a trimis 3.000.000 de teste municipalitatilor. In plus, 2.000.000 de teste au fost depozitate in depozitul de rezerva Depozitul Norvegian Comun. Acum si acesta este golit.

– Au existat probleme tehnice cu accesarea la unii din furnizori, ceea cea a impiedicat comanda de teste pe nett in anumite perioade. Acum, eroarea tehnica este remediata, informeaza coordinatorul pentru testare, Silje Thorkildson, in dialog cu Aftenposten.

Directia de Sanatate a achizitionat inca 10 milioane de teste rapide care, conform planului, vor fi livrate in urmatoarea perioada de cinci saptamani. Prima livrare va fi efectuata in saptamana 49 si 50.

Nou record al infectarilor in Oslo

Marti au fost inregistrate 1117 noi infectari in Oslo, conform datelor furnizate de municipalitate. Acesta este cel mai mare numar de infectari cu virusul corona inregistrate intr-o singura si in timpul pandemiei.

Asta inseamna cu 255 de infectari mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era de 862 de infectari pe zi.

Sindicatul Virke: Anul trecut salile de antrenament au inregistrat pierderi in valoare de aproape un miliard de coroane

Anul 2020 a fost un an greu pentru salile de antrenamen, conform sindicatului Virke. Acesta informeaza ca salile de antrenament au pierdut 900 de milioane de coroane in timpul anului trecut.

– Salile de antrenament au trebuit sa faca eforturi mari si a ia masuri drastice pentru a supravietui. Pentru multi, pachetele economice de criza au fost salvatrea intr-un an dificil de pandemie, spune liderul breslei, Mee Eline Eriksson, in numele Training Virke, intr-un comunicat de presa.

Nu este surprinzator faptul ca mai putini norvegiei s-a antrenat om sali de antrenament in cursul pandemiei. Multe astfel de centre au fost inchise si au avut si perioade cu mult mai putini clienti decat normal.

In comparatie cu perioada asemanatoare din 2019, s-au antrenat la centre de antrenament cu 14 % mai putini oameni. Scaderea cea mai drastica a fost inregistrata in Oslo, procentul celor care se antreneaza a scazut cu 35 %.

Cu noi masuri restrictive implementate, Eriksson spera ca oamenii nu vor renunta sa mearga la centrele de antrenament.

– Stim ca centrele au un rol important, atat pentru sanatate fizica a oamenilor cat si pentru viata sociala. Centrele de antrenament respecta masurile de preventie si sunt pregatite sa ia in primire oameni care doresc sa se antreneze.

FHI CONFIRMA: 33 de cazuri omicron confirmate in Norvegia

FHI a primit raportari cu privire la 33 de cazuri de infectare cu omicron, in urma secevntierii genomului, pana la miezul noptii spre miercuri, 08.12.2021, anunta FHI intr-un comunicat de presa.

Probele prelevate sunt secventiate consecutiv, mai anunta FHI

Cinci municipalitati trec la codul galben de alerta in scoli

Toate scolile primare din Bærum trec acum la codul galben de alarta. In plus, municipalitatea a hotarat ca programul SFO si in gradinitele municpale sa fie reduus de la orele 08.00 la 15.30. Motivul pentru aceasta hotarare este diseminarea virala mare inregistrata la copii si tineri, relateaza Budstikka.

In plus, scolile, SFO si gradinitele din municipalitatea care are aproape 130.000 de locuitori, se confrunta cu un numar mare de concedii medicale. Pe langa Bærum, si municipalitatile Indre Østfold si Nittedal se alatura municipalitatilor care au trecut la codul galben de alerta in scoli si gradinite.

– Cauza este situatia modificata a diseminarii virale, in acelasi timp in care copiii si tineri constituie un procentat insemnat printre persoanele infectate, informeaza municipalitatea.

Incepand de luni, toate scolile primare si secundare din Indre Østfold, trec la codul galben de alerta, anunta Smaalenenes Avis.

Anterior, Asker si Løreskog au introdus codul galben de alerta in scolile primare.

Codul galben de alerta inseamna aplicarea de masuri de reducere a contactului, curatenie imbunatatita, rutine efective de igiena si regula ca nici un elev sau cadru didactic sa nu vina bolnav la scoala.

38 de noi decese inregistrate in sistemele FHI

FHI a raportat 38 de noi decese in sistemele sale. Ieri, numarul total al persoanelor infectate cu corona, care au decedata era de 1096, acum a crescut la 1134.

Cinci decese au fost inregistrate la femei cu varste peste 90 de ani, in timp ce a fost inregistrat un deces la barbati in aceeasi categorie de varsta.

Decesele sunt inregistrate in functie de urmatoarele categorii de varste:

  • peste 90 de ani: 5 decese
  • peste 80 de ani: 14 decese
  • peste 70 de ani: 12 decese
  • peste 60 de ani: 2 decese
  • peste 50 de ani: 1 deces
  • peste 40 de ani: 1 deces
  • 0 – 39 de ani: 2 decese

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu