Media Știri

Stiri – Dagbladet – 04.01.2021

Scris de Daniel Solheim
Germania: 20.000 de persoane au protestat impotriva masurilor corona
Tyskland: 20 000 demonstrerte mot corona-tiltak
„Stanga – Dreapta invinge gandirea in masa” este textul pancartei de la protestul corona din Alexandeplatz in Berlin, luni seara.

Peste 20.000 de oameni au participat la manifestatii de protest in mai multe orase din Germania impotriva politicilor corona luni seara, iar 14 politisti au fost raniti la unul din proteste.

– O persoana a incercat sa ia arma unui politist iar un alt protestatar a muscat un agent de politie, se consemneaza intr-un comunicat al politiei din orasul Lichtenstein din Sachsen in noaptea spre marti, conform agentiei de presa DPA.

Politia a folosit spray cu piper impotriva manifestantilor. 40 de protestatari au fost retinuti si li s-a deschis dosar penal pentru violente impotriva politistilor.

Mii de oameni au iesit in strada pentru a participa la manifestatii ilegale in Sachsen luni.

Una din cele mai mari demonstratii de protest din Nordul Germaniei a avut loc in Rostock, unde manifestatia a fost permisa cu conditia ca participantii sa foloseasca masca de protectie care sa acopere atat gura cat si nasul. Mai multi protestatari nu au respectat aceasta cerinta.

Si in regiunea Mecklenburg- Vorpommern au fost mai multe manifestatii de portest. In total aproape 10.000 de persoane au participat la manifestatii in 20 de localitati diferite in acest stat, conform politiei.

In Bayern, in Sudul Germanie, aproape 3000 de persoane au participat la un protest in Nürnberg, aproape dublu fata de numarul asteptat, iar aproape 1000 de persoane au participat la un protest un Ansbach si in Bayreuth.

In statul Thüringen 8000 de protestatari au participat luni seara la mai multe proteste neautorizate, conform politiei.

Si in Brandenburg, in jurul Berlinului, au fost proteste pasnice mai mici.

Pericol mare de avalanse: – Situatie extrema
Stor fare for snøskred: - Ekstrem situasjon

Meteorologii au emis cod rosu de alerta de avalanse pentru Salten, Svartisen si Voss.

Cod rosu de alerta inseamna ca situatia este extrema, mentioneaza site-ul Yr.no, si adauga ca acest cod de alerta este foarte rar, dar avalansele incadrate in acest cod pot provoca daune mari.

Atat Yr.no cat si Varsom.no anunta ca marti este asteptat un pericol mare de avalanse in regiunea Voss. Este vorba de „fokksnø” (avalansa a straturilor de zapada).

Pericolul de avalansa depinde de cantitatea de zapada si de vant. Nu se recomanda intrarea in astfel de zone.

– Avalansele pot afecta drumuri si localitati expuse, scrie Yr.no in avertismentul sau.

Si in regiunile Salten si Svartisen este tot cod rosu pentru avalanse, atat marti cat si miercuri. Si aici este vorba de avalansa straturilor de zapada.

In Finnmarkk s-a produs o avalansa care blocheaza singura cale de acces spre Hammerfest si spre spitalul din Vest-Finnmark. Seful clinicii declara, in dialog cu NRK, ca soseaua a fost degajata astfel incat ambulantele sa poata trece pe langa locul avalansei.

Florida, SUA : Crestere cu 948 % a numarului de infectari in perioada craciunului
Florida: Smitteøkning på 948 prosent i jula

Numarul persoanelor infectate cu corona in Florida a crescut cu 948 la suta in ultimele doua saptamni, datorita tulpinei omicron, relateaza The Guardian.

In ultima saptamana media internarilor in spital a crescut cu 40 %.

Conform unui raport al agentiei de presa Reuters, la nivel national, numarul infectarilor a crescut cu peste 100%. Saptamana trecut, media pe zi a infectarilor corona inregistate a fost de 418.000 / zi.

Doar 62% din populatia SUA are schema de vaccinare complet si rata vaccinarii este foarte scazuta in statele din sud si in statele montane. Persoanele peste 16 ani au primit oferta de a se vaccina cu a treia doza, dar doar o treime din cei care au deja doua doze, au acceptat oferta.

Luni, SUA a stabilit un nou recora al numarului de infectari corona inregistrate intr-o singura zi cu peste 1 milion de cazuri, realteaza publicatia Bloomberg.

Acest numar este cel mai mare numar de infectari corona inregistrat in vreo tara de la inceputul pandemiei in urma cu doi ani.

Noul record inseamna o dublare a vechiului record de acum patru zile cand SUA inregistra 590.000 de infectari intr-o singura zi.

Publicatia mai adauga ca cifra este cel mai probabil un subestimat si ca, de fapt, numarul real al infectarilor ar fi mult mai mare. Motivul pentru acest lucru este ca multi se testeaza acasa si primesc rezultate care nu sunt inregistrate la autoritatile oficiale.

China: Inchide un oras cu populatie peste 1 milion de locuitori
Kina: Stenger millionby etter smitte

Orasul Youzhou, cu o populatie de 1,2 milioane de locuitori, din provincia Henan, in China, a fost pus in lockdown incepand din noaptea spre marti.

Motivul este o puternica crestere a numarului de infectari cu covid-19 in ultimele zile. Au fost descoperite trei (3) cazuri in care persoanele infectate erau asimptomatice, iar acest lucru a declansat masurile de lock-down.

Massmedia internationala si cea chineza nu au informatii daca este vorba de infectari cu omicron sau alte tulpini ale virusului corona.

Taxiurile si tot transportul in comun in oras sunt oprite incepand de azi, iar elevii nu se vor prezenta la scoala. Cele mai multe magazine si afaceri sunt inchise. Magazinele alimentare permit doar vizitele „necesare”.

La locurile de munca din industrie a fost introdusa testarea si reglementari de inregistrare.

Numarul de infectari in China a ajuns la cel mai inalt nivel din martie 2020 pana acum.

Orasul inchis Youzhou se afla la 500 de kilometri de orasul Xian (cu 13 milioane de locuitori) din provincia Shaanxi, unde deja au fost introduse restrictii corona severe pentru locuitori.

Norvegia a depasit 400.000 de persoane infectate cu corona

Ieri au fost inregistrate 5233 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia, conform datelor FHI. Asta inseamna ca numarul total de persoane infectate a depasit 400.000.

Numarul total este, conform FHI, de 404.551 de infectari corona inregistrate in Norvegia.

Autoritatile sanitare estimeaza ca numarul total de infectari va creste in ianuarie si februarie acum, cand tulpina omicron a inceput sa se disemineze de-a binelea in populatia din Norvegia.

Este asteptata si o crestere abrupta a infectarilor in randul elevilor si al cadrelor didactice care acum se testeaza in masa in urma reintoarcerii la scoala.

Ieri au fos inregistrate 1033 de noi infectari in Oslo, cu 207 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si cu 156 mai multe decat duminica.

In total, 100.660 de locuitori ai capitalei Oslo au fost inregistrati infectati din martie 2020 pana acum.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu