Media Știri

Stiri – FlashNews – Dagbladet Miercuri, 29.12.2021

Scris de Daniel Solheim
4702 noi infectari in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 4.702 noi infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 97 mai putine decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In ultimele sapte zile, au fost inregistrate in medie 3.360 de infectari pe zi.

Media echivalenta inregistrata cu sapte zile in urma era la 4.359 de infectari pe zi, deci trendul este in scadere.

Marti, 315 pacienti infectati cu corona erau internati in spital, cu 13 mai putin decat in in ziua precedenta.

120 dintre pacienti sunt internati in sectii de terapie intensiva iar dintre acestia, 82 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu patru pacienti mai putin la ATI si cu trei mai putin cuplati la respirator fata de ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

979 noi infectari in Oslo

Ieri au fost inregistrate 979 de noi infectari cu virusul corona in Oslo, cu 79 mai putine decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana, dar cu 168 mai multe decat luni.

Municipalitatea publica aceste date pe site-ul propriu.

In ultimele 14 zile au fost inregistrate, in medie, 856 de infectari pe zi.

Cea mai mare incidenta a infectarilor este inregistrata in cartierul Bjerke. Aici incidenta este de 2525 de infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Apoi urmeaza Gamle Oslo si Søndre Nordstrand cu incidente de 1992 respectiv 1839.

Cele mai mici incidente sunt inregistrate in cartierele Nordre Aker, Nordstrand si Sagene.

Recordul infectarilor in Oslo a fost stabilit in 14. decembrie 2021 cu 1194 de infectari intr-o singura zi.

In total, 95.786 de locuitori ai capitalei Oslo sunt inregistrati infectati din martie 2021 pana acum.

Situatia Omicron in Norvegia
https://www.dagbladet.no/coronavirus#tiltak
verde: fara cazuri confirmate de omicron,
galben: cazuri suspectate de omicron, rosu inchis:
cazuri confirmate cu omicron
Evolutia cazurilor provocate de tulpina omicrona fata de alte tulpini ale virusului (99% Delta).
Pacienti noi internati (pe saptamani) infectati cu omicron si alte tulpini (99% Delta).
5 milioane de infectari pana acum in California

California ese primul stat care a depasit 5 milioane de infectari cu virusul corona inregistrate.

Astfel, fiecare al optulea locuitor al statului, care are o populatie de 40 de milioane si este cel mai populat stat din SUA, a fost infectat cu covid-19.

Primul caz de infectare din California a fost depistat la 25 ianuarie 2020 si au trecut 292 de zile de la primul caz pana cand au fost inregistrate 1 milion de infectari. Dupa aceea au trecut 44 de zile pana cand au fost inregistrate 2 milioane de infectari.

Dupa California urmeaza statul Texas, cu 4,4 milioane de infectari inregistrate si Florida cu 3,9 milioane.

In California au fost inregistrate peste 75.000 de decese printre persoanele infectate cu corona.

Record european al infectarilor corona in Franta
Europeisk smitterekord i Frankrike

Marti, Franta a raportat cel mai mare numar de infectari inregistrate in Europa intr-o singura zi, cu 179.807 cazuri, relateaza BBC.

Ministrul sanatatii din Franta, Olivier Veran, a avertizat anterior se va putea ajunge pana la 250.000 de infectari pe zi in Franta, mai relateaza BBC.

Prim-ministrul Jean Castex a anuntat noi restrictii in aceasta saptamana, inclusiv cel putin 3 zile obligatorii de birou la domiciliu pentru cei care pot face acest lucru, de la inceputul lui ianuarie.

Sindicatul francez al spitalelor a spus, de asemenea, ca „cele mai grele saptamani inca nu au venit”.

Taieri in bugetul spitalului in ciuda pandemiei

La adoptarea bugetului pentru anul viitor, consiliul de administratie al spitalului Vestre Viken HF din Drammen, nu a rezervat fonduri suplimentare pentru pandemie. In plus se fac reduceri din buget.

Aceste reduceri fac ca liderii de sindicat din spital sa fie foarte ingrijorati de consecintele care pot aparea atat pentru angajati cat si pentru pacienti, relateaza publicatia Drammens Tidende.

– Noi, liderii de sindicat de la nivelul spitalului suntem foarte ingrijorati de urmarile taierilor din bugetul anual. In cazul in care Vestre Viken, in mijlocul unei pandemii, nu primeste mijloace financiare suplimentare exista riscul de a nu putea oferi tuturor pacientilor tratamentul necesar au scrs liderii de sindicat intr-un comunicat adresat conducerii spitalului.

Bugetul pentru 2022 are in vedere o stare de functionare in conditii normale si nu ia in considerare un eventual val de infectari, acest aspect fiind conform indicatiilor regiunii de sanatate Helse Sør-Est.

In sedinta consiliului de administratie de la Vestree Viken a fost adoptata, de asemenea, economisirea a 70 milioane de coroane prin, de exemplu, amanarea lucrarilor de modernizare si intretinere.

Liderii de sindicat considera ca este necesar ca guvernul sa aloce fonduri suplimentare pentru spitale si in 2022.

Sarpsborg: O persoana injunghiata

Tulburarea linistii intr-o locatie privata s-a incheiat prin faptul ca o persoana a fost injunghiata la Greåker in Sarspborg, relateaza politia din Est pe Twitter.

Victima a fost transportata la spital si este in stare stabila.

Doua persoane au fost retinute in urma incidentului. Exista o relatie intre partile implicate, mai scrie politia.

La orele 07.50 seful de operatiuni de la politia districtului Est, Yvonne Jahrnes spune in dialog cu Dagbladet ca victima a fost operata si este in afara oricarui pericol. Ea nu a dorit sa dea detalii in legatura cu amploarea ranilor suferite.

– Au fost mai multi martori oculari la incident. Acestia vor fi audiati in timpul zilei, spune Jahrnes.

Norvegia a comandat 41.000 de pastile corona
Norge har bestilt 41.000 coronapiller

Norvegia a transmis Uniunii Europene nevoia de a achizitiona 41.000 de pastile Pfizer impotriva corona pentru primul si al doilea semestru al anului 2022, informeaza ministerul sanatatii in dialog cu NTB.

EMA (Agentia Europeana a Medicamentelor) a aprobat in decembrie pastilele Paxlovid pentru uzul de urgenta la pacienti in grupe de risc pentru tarile UE care au probleme cu incidente mari ale infectarilor. Norvegia comanda pastilele corona prin UE la fel cum procedeaza si cu dozele de vaccin.

Pfizer a informat ca un studiu confirma faptul ca pastilele Paxlovid protejeaza impotriva formelor grave de boala. Pastila va functiona probabil si impotriva tulpinei omicron, sustine Pfizer. Si Statele Unite au aprobat pastilele Paxlovid.

In plus, EMA a aprobat pastilele Lagevrio, ale producatorului Merck, printr-o aprobare de urgenta, ceea ce inseamna ca fiecare stat membru al UE poate decide daca doreste sau nu sa utilizeze pastilele pana cand acestea vor primi o aprobare formala.

Mai multe medicamente impotriva corona

In noiembrie FHI a recomandat achizitionarea de medicamente impotriva corona. Medicul sef al FHI, Preben Aavitsland a declarat atunci fata de VG ca este vorba de Paxlovid de la Pfizer si de Lagevrio de la Merck.

– In cazul in care persoane varstnice se infecteaza, cu ajutorul acestor medicamente se poate reduce riscul dezvoltarii formelor grave de boala. Aceste medicamente vor avea efect, probabil, si asupra tulpinei omicron, a spus el.

Intr-o evaluare de risc, FHI a scris ca comunicatele de presa ale Pfizer si Merck indica faptul ca medicamentele pot reduce riscul de internare cu pana la 90 la suta la persoanele din grupe de risc nevaccinate, care incep tratamentul devreme dupa infectare.

Au ajuns in depozit.

Norvegia a incheiat anterior un contract cu Merck in legatura cu livrarea a 8.640 de tratamente cu pastila Lagevrio, conform ministerului sanatatii.

Dar saptamana trecuta, NRK a dezvaluit ca pastila probabil nu va fi utilizata. Secretarul de stat, Ellen Moen Rønning -Andersen a informat luni ca pastila corona de la Merck va fi depozitata.

– Evaluarea preliminara a Directiei de Sanatate este ca medicamentul nu poate fi luat in uz in acest moment. Primim tot timpul actualizari ale documentatiei, a spus ea intr-un email adresat NTB.

SUA: Testele rapide sunt mai nesigure in ce priveste tulpina omicron

Autoritatile americane informeaza ca testele rapide au un risc mai mare de a da un rezultat negativ fals impotriva omicron, in comparatie cu alte variante.

Acest lucru a fost relatat marti de Agentia Americana A Medicamentelor (FDA).

Stirea a venit concomitent cu faptul ca SUA are in acest moment o crestere puternica a numarului de infectari. Marti au fost inregistrate 377.014 noi infectari cu corona in SUA, conform datelor VG. Expertii cred ca numarul de infectari este mult mai mare decat cel raportat si isi bazeaza suspiciunea pe lipsa testelor la domiciliu si a cozilor lungi la centrele de testare PCR.

FDA colaboreaza cu institutul nationa de sanatate al SUA (NIH) in legatura cu analiza testelor rapide, asa-numitelor teste antigen.

– Rezultatele anterioare arata ca testele antigen sunt in stare sa descopere varianta omicron, dar ca pot avea o sensibilitate redusa, spune FDA intr-un comunicat.

Sensibilitatea este masurata in functie de capacitatea testului de a descoperi virusul la un pacient.

FDA va continua sa aprobe utilizarea testelor rapide si indeamna populatia sa le utilizeze mai departe, conform instructiunilor. Daca o persoana are un rezultat negativ la un test rapid, dar crede totusi ca este infectata datorita simptomelor sau contactului apropiat cu o persoana infectata, agentia recomanda efectuarea unui test PCR care este mai efectiv.

Aproape 61 la suta din populatia Statelor Unite a primit doua doze de vaccin corona si aproape 20 la suta a primit o doza de improspatare, dar rata de vaccinare a fost in declin in ultimele sapte zile.

Omicron: – A venit din neant
Omikron: - Kom ut av intet

Imunlog si profesor la Universitatea din Oslo, Anne Spurkland, spune ca tulpina omicron a venit pe neasteptate pentru experti.

– Tulpina asta a venit efectiv din neant. Cea mai apropiata tulpina a fost descoperita in iunie anul trecut. Deci a trecut un an intreg in care virusul s-a putut dezvolta in ascuns. Cum s-a intamplat asta, nu poate explica nimeni, spune Spurkland intr-un interviu cu NRK Nyhetsmorgen.

Spurkland spune ca exista mai multe teorii in legatura cu aparitia tulpinei omicron.

– Probabil au existat grupuri de persoane in Africa, care niciodata nu au avut contact cu autoritatile de sanatate. Este foarte improbabil. Poate a fost un pacient cu sistem imunitar compromis, care a fost tratat si tulpina omicron a aparut ca rezultat al tratamentului. Ultima posibilitate este ca virusul sa traiasca in efective de animale in apropierea oamenilor.

In acest moment trei persoane sunt internate cu infectie omicron in spitalele din Norvegia. Spurkland spune ca abia la mijlocul lui ianuarie vom putea vedea cat de grava este aceasta tulpina in Norvegia.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu