3780 de noi infectari in Norvegia
Ieri au fost raportate 3780 de noi infectari in Norvegia, cu 795 mai putine decat miercuri, cu o saptamana in urma.
In ultimele sapte zile, media de infectari raportate pe zi a fost de 2889.
Media echivalenta in urma cu sapte zile a fost la 2297 de infectari, deci trendul este ascendent.
Miercuri erau 257 de pacienti corona internati in spital, cu 11 mai multi decat in ziua precedenta. 68 dintre pacienti (-1 data de ziua precedanta) erau la ATI, iar dintre acestia, 37 (+5 fata de ziua precedenta) erau cuplati la respirator, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.
Scaderea inregistrata fata de saptamana trecuta nu este reala deoarece datele de saptamana trecuta erau prea mari datorita unor inregistrari ulterioare ale unor infectari, lucru care se datoreaza unor probleme tehncice la Norsk Helsenett.
Nou record al infectarilor in Oslo: – Peste 1.000 de infectari noi raportate ieri
Ieri au fost inregistrate 1075 de noi infectari in Oslo. Asta inseamna un nou record al infectarilor in capitala, insa cifra se poate datora si unor inregitrari intarziate, anunta municipalitatea pe site-ul propriu.
Municipalitatea scrie, intr-un email, ca numarul mare de infectari se poate datora intarzierii inregistrarii rezultatelor unor teste corona, ceea ce inseamna ca numarul de infectari de miercuri ar fi trebuit sa fie ceva mai mare. Marti au fost raportate 762 de infectari.
1075 de cazuri raportate inseamna cu 431 de cazuri mai mult decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.
Ultimul record al infectarilor in Oslo a fost stabilit in 29 noiembrie. Atunci au fost raportate 838 de infectari, conform datelor furnizate de municipalitate.
S-a aflat cauza formarii trombilor in cazul vaccinului AstraZeneca

Cercetatorii sustin ca au gasit cauza formarii trombilor care au fost legati de administrarea vaccinului corona, relateaza BBC.
Cercetatorii sustin ca motivul pentru reactiile adverse rare de trombi la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca, ar fi o reactie in lant a sistemului imunitar.
Vaccinul, care este inoculat intr-un muschi al bratului, poate uneori sa ajunga in sange. O proteina din sange se poate lega de unul din componentii vaccinului AstraZeneca, este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori din Cardiff.
In unele cazuri rare, acest fenomen declanseaza o reactie in lant in care sistemul imunitar ataca aceste formatiuni pentru ca crede ca virusul corona este cel care ataca. Asta poate duce la formarea trombilor.
Cercetatorii au primit o subventie de urgenta din partea autoritatilor britanice pentru a face cercetari asupra trombilor, relateaza BBC.
Un purtator de cuvant al companiei AstraZeneca considera ca munca de cercetare nu a dat raspunsuri definitive ci doar niste „perspective interesante”.
Sefa comisiei UE: – Obligativitatea vaccinarii trebuie luata in discutie

Presedintele comisiei UE, Ursula von der Leyen, considera ca a sosit timpul pentru a discuta obligativitatea vaccinarii. Grecia doreste sa dea amenzi (1000 de coroan/100 de euro) persoanelor varstnice care nu se vaccineaza.
Ea a subliniat miercuri ca tarile membre in UE sunt cele care trebuie sa ia decizia finala. Dar, in acelasi timp, ea si-a exprimat intelegerea pentru ca aceasta chestiune a fost pusa pe ordinea de zi, datorita faptului ca o treime din cetatenii UE nu sunt vaccinati.
– Eu cred ca este de inteles si corect sa avem aceasta discutie la acest moment, a spus von der Leyen.
Tarile membre sunt cele care, eventual, vor trebui sa aplice o eventuala obligativitate a vaccinarii si unele au facut deja pasi in aceasta directie, relateaza BBC.
Austria a anuntat introducerea obligativitatii vaccinarii de la 1. februarie.
Chestiunea este discutata si in Germania iar noul prim-ministru, Olaf Scholz a spus ca el doreste sa faca ca vaccinarea sa devina obligatorie incepand din luna martie.
Autoritatile din Grecia au spus marti ca vaccinarea va fi obligatorie pentru toate persoanele cu varste peste 60 de ani. Toti cei care nu se vor vaccina vor fi amendati cu 100 euro pe luna, ceea ce corespunde cu aproximativ 1000 de coroane.
Suedia: – Posibil sa introducem noi restrictii

Directorul general al Insitutului de Sanatate Publica din Suedia, Karin Tegmark Wissel, a spus in timpul conferintei de presa cu privire la corona ca poate fi de actualitate reintroducerea recomandarilor generale in Suedia, pentru diminuarea diseminarii virusului.
– In cazul in care situatia se dezvolta in acest fel in continuare, este posibila introducerea unor noi restrictii deja incepand de saptamana viitoare, spune Wissel.
Recomandarea biroului la domiciliu poate deveni, din nou, o masura actuala, spune ea.
Støre: – Nu vom intra in casele oamenilor
Pentru a doua zi consecutiv au fost raportate aproape 4000 de noi infectari cu virusul corona, iar tulpina omicron a ajuns si in Norvegia.
In acest an, guvernul nu a adoptat reglementari pentru spatiul privat, asa cum a fost anul trecut, cu limitari si recomandari in ce priveste numarul de persoane cu care ne putem intalni si petrece timp impreuna.
Prim-ministrul Jonas Gahr Støre a spus intr-o dezbatere (Politisk kvarter – sfertul de ora politic pe canalul NRK) joi dimineata ca pragul pentru a patrunde in sfera privata cu masuri corona este inalt.
– Cand noi recomandam, de exemplu, sa nu dai mana cu altii ca nu ar trebui sa imbratisezi alte persoane, asta are un mic efect asupra relatiilor private. Dar nu suntem la nivelul in care sa ne implicam in caminele oamenilor, spune Støre in dialog cu canalul de stat.
– Contactul total trebuie, insa, analizat, cum ar fi folosirea mastii de protectie in transportul in comun sau cand iti faci cumparaturile de craciun, spune el.
Støre nu doreste sa recomande populatiei sa renunte la participarea la petrecerile de craciun.
– Vreau sa indemn oamenii sa respecte reglementarile locale, valabile acolo unde locuiesc ei.
SSB: Absentele pe motiv de boala au ajuns la 6,6 % pentru al treilea semestru – cel mai mare nivel de la influenza porcina din 2009.
Absentele pe motiv de boala (concediile medicale) din al treilea semestru a crescut la 6,6 la suta, arata datele ajustate pentru acest sezon. Astfel concediile medicale au ajuns la cel mai ridicat nivel de la epidemia de influenza porcina din 2009 incoace, conform SSB.
Cresterea absentelor pe motiv de boala se datoreaza in mare parte concediilor medicale auto-declarate, al caror numar a crescut cu 26,3 %, arata datele Biroului Central de Statistica (SSB).
– Absentele pe motiv de boala sunt la un nivel mai ridicat acum decat la inceputul pandemiei in 2020 si la cel mai ridicat nivel de la epidemia de influenza porcina din 2009 incoace. In ultimul trimestrua al anului a crescut, in mod special, numarul absentelor de boala auto-raportate, spune Tonje Køber, sef departament pentru piata muncii si salarizare.
Solberg doreste obligativitatea vaccinarii pentru personalul sanitar
Liderul Partidului de Dreapta (Høyre), Erna Solberg, spune ca e doreste sa existe o obligativitate a vaccinarii pentru personalul sanitar, conform NRK.
– Noi consideram ca ar trebui sa existe o obligativitate a vaccinarii pentru personalul sanitar. Libertatea ta se ternina unde incepe libertatea mea si tocmai in aceasta zona este dificil pentru cei lare lucreaza cu persoane vulnerabile si varstnice, pentru ca lucratorii nu sunt vaccinati, spune Solberg.
Solberg a spus asta intr-o dezbatere joi dimineata, cu prim ministrul Jonas Gahr Støre. Afirmatia ei are un motiv in baza faptului ca sefa comisiei europene, Ursula Von der Leyen, a declarat miercuri ca este timpul sa se discute obligativitatea vaccinarii in cadrul UE.
A gasit un strain pe divan
Politia din Agder a primit un apel de la o persoana din Lillesand care a descoperit un barbat beat dormind pe divanul din sufragerie.
Barbatul dormea adanc si a fost greu de trezit, conform politiei.
– Persoana a fost trezita si a parasit locatia. Intrase in apartamentul gresit din complexul de locuinte, scrie politia pe Twitter la 05.32.
Mai multe mii de persoane fara adapost in Suedia
Numarul persoanelor fara adapost din Suedia este in crestere. Comisia oraseneasca suedeza trage un semnal de alarma si cere ca statul sa depuna un efort suplimentar pentru cele mai vulnerabile grupe din societate.
Svensk stadmission (echivalentul Bymisjon in Norvegia) considera ca situatia s-a inrautatit. Organizatia subliniaza ca nu este suficienta doar o atentie politica crescuta asupra problemei daca nu vine si o actiune politica in acelasi timp. Svensk stadmission considera ca politicienii ar trebui sa urmeze exemplul Norvegiei cum ar fi cartografierea situatiei si o strategie clara pentru a reduce numarul persoanelor fara adapost.
– Guvernul nu se poate ascunde in spatele municipalitatilor, spune managerul de la Stockholms bymisjon, Åsa Paborn, care este si purtatorul de cuvant al Sveriges Bymisjoner i chestiunea lispei de adaposturi.
Se estimeaza ca peste 33.000 de oameni traiesc fara adapost in Suedia. Aceasta cifra este furnizata de autoritatea sociala – socialstyrelsen, o institutie subordonata mininsterului suedez pentru afacerile sociale.
Canada va interzice terapia de conversie
Propunerea de lege cu privire la interzicerea terapiei de conversie in Canada, a fost adoptata unanim, relateaza CBC.
Terapia de conversie – sau terapia homo – este o practica intens criticata, care este menita sa modifice orientarea sexuala a unei persoane sau identitatea de gen a acesteia.
Conform publicatiei, aplauzele din sala au fost instantanee in urma votului iar mai multi deputati liberali si-au salutat si imbratisat colegii conservatori.
Omikron: – Rezultat la test in acceasi zi
Incepand de saptamana viitoare, va fi accesibil un nou test PCR, care depisteaza tulpina omicron fara secventierea genomului.
Medicul sef al departamentului de Microbiologie de la spitalul Universitar Haukeland, Øybind Kommedal, spune, in dialog cu Bergens Tidende, ca spitalul va primi un test PCR nou si mai bun, specific pentru tulpina omicron.
– Asta va face ca sa nu mai fim nevoiti sa facem secventiere si atunci inseamna ca vom primi un rezultat al testului in aceeasi zi sau, in orice caz, in curs de 24 de ore, dupa depistarea pozitiva prin test PCR, spune el.
Noile teste PCR nu sunt dezvoltate de Haukeland si au fost achizitionate. Cand testele vor fi livrate, departamentul de microbiologie va putea analiza probe si la sfarsit de saptamana.
Miercuri au fost depistate primele doua cazuri de infectare cu noua tulpina omicron in municipalitatea Øygarden. Infectarea a fost raportata deja in weekend dar abia miercuri, departamentul de microbiologie de la spitalul Haukeland, a putut sa confirma ca era vorba de noua tulpina.
Lofoten: Autoritatile se tem de infectari din randul muncitorilor de sezon
Lipsa banilor de concediu medical poate duce la faptul ca muncitorii straini evita sa se testeze, spune medicul municipal din Røst, inainte de inceperea sezonului de pescuit Lofotfisket, in ianuarie.
Pescuitul anual pentru codul tanar (skrei), denumit si Lofotfisket, se apropie. Din ianuarie pana in aprilie se pregateste baza de venituri pentru tot anul, atat pentru pescari cat si pentru industria pestelui.
In timp ce navele de pescuit in mare parte au echipaje cu norvegieni, industria pestelui de pe continent se bazeaza pe muncitori de sezon din Estul Europei, relateaza publicatia Dagens Næringsliv.
Medicul municipal Kjell-Arne Helgebostad din Røst in Lofoten considera ca lipsa unor reglementari pentru concediile de boala ale muncitorilor de sezon este o problema.
– Multi nu au muncit o perioada suficient de lunga pentru a avea dreptul la concediu medical sau poate fi vorba de angajati printr-o firma straina de intermediere, care i-a imprumutata unei companii norvegiene. Cand muncitorii nu primesc salariu daca sunt bolnavi sau in carantina, poti usor sa te gandesti ca ajungem intr-o situatie in care acestia evita sa se testeze, de exemplu, pentru a evita sa ajunga in izolare sau carantina si sa-si piarda veniturile, spune el.
In aceasta iarna sunt asteptati aproape 3000 de muncitori sezonieri din Estul Europei. Tari precum Lituania, Polonia, Romania si Bulgaria au avut cifre masive ale infectarilor si un grad redus de vaccinare.
Serviciul de presa al ministerului muncii si afacerilor sociale scrie intr-un email adresat DN ca trebuie sa fi in activitate de munca timp de 4 saptamani inainte de a avea dreptul la bani de concediu medical.
– Munca depusa in alte tari SEE poate fi folosita pentru a indeplini aceasta conditie. Este o conditie proportionata pentru a avea acces la o reglementare prin care poti obtine, teoretic, salariu complet un an intreg de zile.
Pensie de la prima coroana incepand de anul viitor
Ministrul Muncii, Hadia Tajik, spune in dialog cu VG ca guvernul va introduce totusi pensia de la prima coroana incepand de la 1. ianuarie 2022.
– Ne-am hotarat sa urgentam munca cu pensia de la prima coroana si introducem reglementarea incepand de anul viitor, spune Tajik.
Este schema de pesie de serviciu obligatorie (Obligatorisk Tjenestepensjon – OTP) care este modificata acum. Azi trebuie sa castigi cel putin 1G – 106.399 de coroane – pentru a primi pensie in urma salariului.
– Acum modificam aceasta reglementare, astfel incat toti cei cu varste peste 18 ani sa acumuleze pensie de la prima corona castigata – nu mai trebuie sa astepte pana au facut 106.000, spune Tajik.
Ea adauga ca reforma priveste 1 milion de norvegieni si ca in plus, 160.00 de tineri cu varste intre 18 si 20 de ani si persoane care au norme sub 20%, primesc pentru prima data pensie de serviciu.
– Tu vei primi pensie, indiferent de procentajul normei postului tau, spune Tajik.
NHO – organizata sindicala a angajatorilor considera ca guvernul se grabeste.
– O introducere a modificarii deja de la data de 1. ianuarie 2022 cu posibilitatea de reglementari de tranzitie pana la 1. iulie 2022 ofera intreprinderilor un timp prea scurt, in special atunci cand aceata reforma nu este lipsita de costuri, spune directorul pentru viata de afaceri din cadrul NHO, Nina Melsom , in dialog cu VG.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator