Media Știri

Stiri – joi, 04.11.2021

Scris de Daniel Solheim
1514 cazuri noi de infectare in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 1514 cazuri noi de infectare in Norvegia.

Asta inseamna cu 416 cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile (1098).

167 de persoane sunt internate in spital, conform statisticii VG, cu 66 mai multe decat joi, saptamana trecuta.

37 de pacienti sunt internati la ATI iar 17 sunt cuplati la respirator.

Trendul infectarilor inregistrate este ascendent, conform calculelor VG. 111 municipalitati inregistreaza un trend ascendent.

situatia la zi in Norvegia

Incindenta infectarilor este in crestere in Oslo – 356 noi infectari inregistrate ieri

Ieri au fost inregistrate 356 de noi infectari cu virusul corona in Oslo, cu 38 mai multe decat miercuri si cu 162 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele 14 zile au fost inregistrate 3111 noi infectari in Oslos. Asta inseamna o medie de 222 cazuri pe zi.

Varful infectarilor in Oslo a fost inregistrat in 30. august, cand au fost inregistrate 680 de cazuri.

Municipalitatea Oslo a informat NTB despre cifrele de infectare de miercuri. Statistica corona pe site-ul municipalitatii nu era actualizata joi dimineata.

Situatia in Oslo
Sustinere masiva din partea populatiei pentru blocarea site-urilor de jocuri de noroc

Cei mai multi norvegieni sustin propunerea de a bloca site-uri ale unor companii straine de jocuri de noroc in Norvegia, relateaza Aftenposten.

Cu putin inainte ca fostul guvern sa plece din functie, guvernul a prezentat o propunere pentru blocarea site-urilor ale unor asemenea companii straine de jocuri de noroc. Termenul pentru audierile publice a expirat marti.

– Propunerea pare a fi o forma de moralizare si stigmatizare, scrie Uniunea norvegiana de poker, in inscrisul trimis la audierile publice.

Multi scot in evidenta faptul ca nu este ilegal sa joci pe banii proprii la astfel de companii straine. Au dreptate in ce priveste acest aspect. Ceea ce este ilegal, este comercializarea ofertei in Norvegia, relateaza Aftenposten joi.

Un sondaj realizat de Sentio Research pentru Actis – un organ de colaborare in ce priveste adictia, arata ca un mare numar de norvegiei sustin blocarea site-urilor acestor companii. 70 % din persoanele chestionate sustin blocarea. Masura are o mare sustinere mai ales in randul femeilor. Opt din zece femei doresc blocarea.

Fostul ministru al culturii, Abid Raja, a fost cel care a formulat propunerea, care se bucura de o sustinere larga in Parlament. Initial, Ap, Sp, SV si KrF au avut o asemenea propunere in 2018.

Un barbat recunoaste culpa penala in urma unui accident mortal in Hallingdal

Soferul care a lovit mortal cu masina un dirijor de trafic pe Rv 7 in Ål, in luna septembrie, a recunosctu culpa penala.

Acest lucru este confirmat atat de procurorul Eldbjørg H. Martinsen cat si de avocatul barbatului, Sindre Løvgaard.

– Este corect ca a recunoscut vinovatia. Motivul este ca avea o viteza prea marea, spune Sindre Løvgaard in dialog cu Hallingdølen.

Soferul cu varsta intre 20 si 30 de ani a fost, initial, invinuit pentru incalcarea prevederilor Codului Rutier. In aceasta saptamana a fost anuntat faptul ca invinuirea a fost extinsa si ca acum contine ucidere din culpa.

Accidentul s-a petrecut in seara de 22 septembrie la est de centrul localitatii Ål. Magnus Grønvold, in varsta de 33 de ani, din Stavern, si-a pierdut viata in accident. El lucra ca dirijor de trafic in legatura cu lucrari de asfaltare in zona respectiva.

Soferul a declarat ca nu a vazut indicatorul de limitare de viteza cu 50 km/h inainte sa loveasca dirijorul de trafic.

– El a declarat ca avea o viteza aproape de 8p km/h si ca asta este motivul pentru care a recunoscut culpa penala, spune avocatul Løvgaard.

Patru persoane infectate cu virusul corona au decedat la un centru de ingrijire a varstnicilor in Oslo
Centrul de varstnici de la Langerud, fotografia a fost facuta in martie 2020.

Patru rezidenti care erau bolnavi cu covid-19 au decedat la Langerudhjemmet in Oslo. Rezidentii aveau o medie de varsta de peste 90 de ani si aveau comorbiditati pe langa faptul ca erau bolnavi cu covid-19. Cei patru rezidenti au decedat in aceasta saptamana, informeaza Institutia centrelor de varstnici din municipalitatea Oslo intr-un comunicat de presa.

Focarul de infectie de la Centrul de varstnici Langerud a fost depistat la sfarsitul lui octombrie. O actiune ampla de testare a descoperit ca 24 de rezidenti si sapte angajati erau pozitivi. In ultimele trei zile nu au mai fost raportate noi infectari, dar centrul de varstnici continua sa testeze atat angajatii cat si rezidentii care au simptome. Trei dintre angajatii care erau infectati au fost declarati vindecati.

De la inceputul pandemiei, 66 de rezidenti bolnavi cu covid-19 au decedat la centrele de ingrijire pentru varstnici din Oslo. In aceste cifre sunt inclusi si trei rezidenti care au decedat dupa ce au fost internati in spital.

Reuters: Rusia a inregistrat peste 40.000 de noi infectari ieri.
St. Petersburg. Nevski prospect, strada principala din St. Petersburg

Rusia a inregistrat 40.217 noi infectari in cursul ultimelor 24 de ore, relateaza agentia de stiri Reuters.

In aceeasi perioada, Rusia a inregistrat si un record de 1195 decese legate de covid-19.

Institutul meteorologic: Iarna in Oslo a devenit cu trei saptamani mai scurta decat acum 30 de ani.

– Schimbarile climatice fac ca cizmele de cauciuc sa poata fi la fel de bine utilizate precum cizmele de iarna in viitor. Deja, iarna in Oslo s-a scurtat cu trei saptamani. In Bodø iarna e cu doua luni mai scurta decat acum 30 de ani.

Meteorologii au scris despre acest subiect pe twitter.

– Avem acum 20 de zile mai putin, in care temperatura medie este sub zero grade la Blindern in Oslo, decat aveam in urma cu 30 de ani. Spre sfarsitul secolului, vremea de iarna va dispare treptat din capitala, au scris Meteorologii pe Instagram.

Trondheim: incidenta infectarilor ramane ridicata – 140 de noi infectari depistate ieri

Ieri au fost inregistrate 140 de noi infectari in Trondheim. Asta inseamna cu 78 mai putine decat miercuri, cand a fost stabilit un nou record al numarului de infectari.

97 dintre persoanele infectate au varste sub 20 de ani. 31 dintre acestea au varste sub 10 ani, informeaza municipalitatea Trondheim.

– Sper ca cei care inca mai ezita, sa inteleaga finalmente situatia si sa mearga sa se vaccineze. Astfel contribuie si ei la a reduce diseminarea virala, spune directorul municipal Morten Wolden.

Nou record al infectarilor in Germania

Ieri, Germania a inregistrat 33.949 de noi infectari cu virusul corona, ceea ce inseamna cel mai mare numar de infectari inregistrate de la inceputul pandemiei.

Asta inesamna o crestere de la 28.037 de cazuri inregistrate in urma cu o saptmana, arata cifrele furnizate de Institutul Robert Koch (RKI).

Ultimul record al numarului de infectari a fost stabilit in decembrie 2020.

Totodata creste si numarul deceselor. Joi au fost raportate 165 de decese, o crestere fata de 126 decese cate au fost inregistrate saptamana trecuta.

Ministrul sanatatii se intalneste cu presa in urma sedintei corona.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol (Ap) se va intalni joi, la orele 18.00 cu presa, in urma unei sedinte cu municipalitatile afectate de corona.

Directorul de Sanatate, Bjørn Guldvog si directorul FHI Camilla Stoltenberg vor fi de asemenea prezenti la conferinta de presa.

Sedinta cu municipalitatile va avea loc intre orele 17.00 si 18.00, joi dupa-amiaza.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu