Media Sănătate Știri

Stiri – joi, 26.08.2021

Scris de Daniel Solheim
1294 de cazuri noi de infectie in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 1294 de noi cazuri de infectie in Norvegia. Acesta este cel mai mare numar de infectii inregistrate intr-o singura zi de la inceputul pandemiei pana acum, conform statisticii VG.

Asta inseamna cu 570 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 724 de cazuri.

In Oslo au fost inregistrate 388 de cazuri noi de infectie, o crestere cu 74 de cazuri fata de ziua anterioara.

56 de persoane sunt internate in spital, iar 15 primesc tratament intensiv, conform statisticii VG.

Trendul de infectii inregistrat este , conform calculelor efectuate de VG, in crestere. 74 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al numarului de infectii.

FHI: peste jumatate din populatie are schema de vaccinare completa

Peste jumatate din populatie, adica 51,8 la suta, are acum schema de vaccinare completa, arat cifrele prezentate de FHI joi dimineata.

Pana acum, 3.823.288 de persoane au primit prima doza de vaccin corona. Asta corespunde cu 70,9 la suta din populatie.

2.794.801 de persoane au primit si a doua doza, completand astfel schema de vaccinare.

Ministrul sanatatii, Bent Høie, spune ca cifrele sunt foarte imbucuratoare si ca vaccinarea se va putea desfasura si mai repede in perioada urmatoare.

– In primul rand este datorita faptului ca am avut acces la mai multe doze de vaccin prin colaborarea cu UE, spune ministrul sanatatii.

– Multumim tuturor celor care depun eforturi peste tot in municipalitatile Norvegiei, pentru a inocula toate dozele de vaccin si multumim celor care se prezinta. Acum trebuie literalmente sa ne suflecam manecile astfel incat cat mai multi sa poata fi vaccinati, a spus Høie intr-un comunicat adresat NTB.

O noua lege a invatamantului va consolida drepturile elevilor

Mai multa democratie pentru elevi, dreptul de a absolvi liceul si indrumarea in timpul perioadei de ucenicie sunt cateva din elementele pe care guvernul doreste sa le introduca in noua lege a invatamantului.

Au trecut 23 de ani de la ultima lege a invatamantului si au fost multe reforme si modicari de lege care au fragmentat legea.

Joi, guvernul va prezenta o lege noua si actualizata.

Modificarile vor avea efect in viata de zi cu zi a peste 850.000 de elevi si 45.000 de ucenici, conform ministrului invatamantului Guri Melby.

– In propunerea noastra vor fi continuate multe aspecte, unele sunt excluse iar unele inovatii noi vor fi introduse. Cu un limbaj mai clar si o distributie mai coerenta, legea va fi mai usor de gasit si de inteles, spune Melby.

Prin introducerea dreptului la absolvire a licelui, guvernul spera sa contribuie la reducerea abandonului scolar. Elevii vor primi imvatamant pana ajung sa il completeze si sa treaca examenul si nu va mai exista limita de trei ani, asa cum este acum.

Este propusa, de asemenea anularea termenului limita pentru dreptul la alegerea materiilor si completarea lor. Azi, elevii pot alege completarea materiilor doar pentru un an, si pot alege o noua materie/linie doar o singura data.

In plus, guvernul doreste sa stabileasca prin lege dreptul la indrumare pentru ucenici, in acelasi fel cum au si ceilalti elevi. Propunerea de lege contine si drepturi pentru elevii care vorbesc dialectele nynorsk si sami.

45 de cazuri de infectie in regiunea Nord-Jæren

Miercuri au fost inregistrate 45 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in municipalitatile din zona Nord-Jærene, reiese dintr-o parcurgere a cazurilor, efectuata de publicatia Stavanger Aftenblad.

34 din cazuri provin din Stavanger. 30 din cele 34 de persoane infectate au varste sub 30 de ani.

In municipalitatea Sandnes, sapte persoane au testat pozitiv cu virusul corona. Cinci din cazuri au varste sub 31 de ani.

In municipalitatea Sola au fost raportate trei cazuri de infecte, doua din ele sunt persoane cu varste sub 30 de ani

27 de cazuri de infectie in Drammen

Municipalitatea Drammen a inregistrat 27 de noi infectii cu virusul corona ieri, coform comunicatului de presa publicat pe site-ul municipalitatii.

Din cele 27 de cazuri, 16 au o sursa de infectie cunoscuta iar noua au surse de infectie necunoscute. Ancheta epidemiologica continua pentru unul din cazuri. Un caz este legat de calatorie in strainatate.

Nici o gradinita sau institutie de sanatate nu este afectata de infectie, dar au fost depistate cazuri de infectie la liceul Drammen Videregåene si la scoala din Mjøndalen, informeaza municipalitatea.

12 % din populatia cu drept de vot a votat in avans

Pana joi au fost inregistrate 466.469 de voturi in avans pentru alegerile parlamentare din Norvegia. Asta corespunde cu 12 la suta din totalul persoanelor cu drept de vot.

Eigersund in Rogaland si Ringerike in Buskerud sunt municipalitatile care au cel mai mare procentaj al voturilor in avans pana acum.

In ambele municipalitati au votat 25 la suta din persoanele cu drept de vot.

Masfjorden in Hordaland si Sigdal in Buskerud au cel mai mic procentaj al participarii la vot, cu 2,2 respectiv 3,4 la suta.

FHI a recomandat miercuri ca populatia sa voteze in avans pentru a evita cresterea numarului de infectii in legatura cu alegerile parlamentare.

– Este foarte bine si este si cel mai sigur mod de a vota, cand este vorba de adunari de oameni. Foloseste masca de protectie sau du-te si voteaza in avans, a spus directorul de specialitate Frode Forland de la FHI in dialog cu NTB.

La alegerile parlamentare din 2017 au votat in avans 1.069.541 de persoane, ceea ce corespunde cu 28,4 la suta din totalul persoanelor cu drept de vot.

Alegerile parlamentare din acest an vor avea loc in 13 septembrie iar votul in avans poate fi depus pana in data de 10. septembrie.

68 de cazuri noi de infectie in Trondheim – cea mai mare parte sunt studenti

Miercuri au fost inregistrate 68 de infectii cu virusul corona in Trondheim, conform unui comunicat de presa publicat de municipalitate.

Municipalitatea a primit si 78 de rezultate pozitive la testele rapide, acestea vor fi monitorizate mai departe cu teste PCR, informeaza municipalitatea.

Cea mai mare parte din persoanele infectate sunt studenti din anturajul studentesc, informeaza municipalitatea.

– Printre persoanele depistate pozitiv sunt si multi copii si tineri la varsta scolii secundare, informeaza municipalitatea in comunicatul de presa.

48 din 68 de persoane infectate sunt in grupa de varsta 18 – 23 de ani.

Se propune folosirea mastii de protectie in Trondheim

Cifrele de infectie in Trondheim au fost atat de mari in ultima perioada incat politicienii municipalitatii evalueaza joi innasprirea masurilor de preventie.

Consiliul municipal va lua o pozitie, joi, in legatura cu propunerile cu privire la un nou regulament corona. In propunerea directorului municipal Morten Wolden, se propune impunerea folosirii mastii de protectie pentru toate persoanele cu varste peste 12 ani in mijloacele de transport in comun si in spatii inchise, acolo unde distanta de 1 metru nu poate fi mentinuta, relateaza mai multe medii de presa precum NRK si Adresseavisen.

Se propune, de asemenea, ca localurile de servire sa inregistreze toti oaspetii la sosire precum si o puternica recomandare ca angajatorii sa faciliteze biroul la domiciliu, in masura in care acest lucru este posibil, pentru angajatii care trebuie sa foloseasca mijloace de transport in comun.

Mai departe, se recomanda ca sa fie mentinute recomandarile actuale cu privire la limitarea numarului de contacte sociale la 10 persoane pe saptamana.

Acelasi lucru este valabil si pntreu recomandarea cu privire la mentinerea distantei de 2 metri fata de toate persoanele la sali de antrenament, precum si folosirea mastii de protectie in taximetre – atat pentru sofer cat si pentru pasageri cu varste peste 12 ani.

Sedinta va avea loc in Trondheim joi, la orele 12.00.

60 de cazuri noi de infectie in Kristiansand

Joi au fost inregistrate 60 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Kristiansand, conform site-ului municipalitatii.

109 persoane sunt trimise, deocamdata, in carantina, ca urmare a diseminarii virale.

Patru din persoanele infectate au surse de infectie necunoscute.

22 din cazurile de infectie au anul nasterii in 2004 si 2005.

Ieri au fost testate 1368 de persoane in municipalitatea Kristiansan.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu