Media Sănătate Știri

Stiri – luni, 23.08.2021

Scris de Daniel Solheim
489 de cazuri noi de infectie cu virusul corona inregistrate ieri

Ieri au fost inregistrate 489 de infectii corona in Norvegia. Asta inseamna cu 163 mai multe decat in aceeasi zi, in urma cu o saptamna.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 620 de infectii cu virusul corona pe zi. Media de infectii pe saptamana acum sapte zile era la 521 de cazuri pe zi, deci trendul infectiilor ese in crestere.

In total, in Norvegia au fost testate pozitiv 148.826 de persoane, incepand din februarie anul trecut.

Vineri, 37 de pacienti se aflau internati in spitale, cu cinci mai multi decat in ziua anterioara.

Cifrele preliminare arata ca in Norvegia au decedat 811 de persoane infectate cu corona, de anul trecut pana acum.

FHI: Vaccinarea copiilor poate salva mai multe vieti

Conform modelarilor FHI, vaccinarea tinerilor de 16 si 17 ani poate rezulta cu pana la 30 la suta mai putine decese pe an, relateaza VG.

– Aceasta grupa de varsta nu are un risc ridicat pentru dezvoltarea formelor grave de boala, deci pentru tinerii de 16-17 ani este mai mult vorba de reducerea numarului de infectii – care, in sine, va da un efect pozitiv asupra situatiei diseminarii virale in toata populatie, spune Birgitte de Blasio, care conduce echipa de modelare a FHI, in dialog cu VG.

Guvernul a decis saptamana trecut ca tinerii de 16-17 ani sa primeasca oferta de a se vaccina dupa ce populatia de peste 18 ani isi va incheia schema de vaccinare.

FHI calculeaza cate vieti pot fi protejate prin vaccinarea copiilor intre 12 si 15 ani. Saptamana viitoare, echipa de modelari a FHI va finaliza noi modele care vor putea ilustra mai bine posibilul efect.

Ultimele modelari prezentate de FHI in legatura cu vaccinarea tinerilor de 16 – 17 ani au arata ca grupa de varsta 10 – 19 ani va avea cea mai mare parte a numarului de infectii la toamen si va contribui, in mod disproportionat, la circularea virusului dupa ce populatia adulta va fi primit oferta de vaccinare.

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad, a spus duminica, in dialog cu VG, ca peste cateva saptamani, cele mai multe persoane infectate vor fi tineri si copii. El aproximeaza ca ne vom apropia de pana la 1300 de cazuri de infectie pe zi la inceputul lui septembrie, iar cei mai multi infectati vor fi copii si tineri.

Ieri au fost inregistrate 110 cazuri noi de infectii corona in Oslo

In Oslo au fost inregistrate 110 cazuri noi de infectie cu virusul corona. Asta inseamna cu 51 mai multe decat in aceeasi zi, cu o saptamana in urma.

Aproape doua din trei persoane din numarul total de 1628 de infectii inregistrate in Oslo in ultimele doua saptamani, au varste sub 30 de ani.

Cele mai multe infectii sunt inregistrate in cartierul Alna, unde presiunea de diseminare este de 416 infectii la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani. Cartierul a inregistrat 25 de cazuri noi in cursul zilei de ieri.

Apoi urmeaza cartierul Stovner cu 384 de infectii la 100.000 de locuitori si Søndre Nordstrand cu 383. Presiunea de diseminare cea mai scazuta este inregistrata in cartierele Ullern si Nordstrand, unde presiunea de diseminare este 127 respectiv 145 la 100.000 de locuitori.

Imbratisarile (klemming) se intorc

Mai mult de patru din zece norvegieni spun ca au imbratisat pe cineva in ultima saptamana, arat statisticile Monitorului norvegian pentru corona.

Monitorul corona, al companiei Opinion, a intrebat, de-a lungul pandemiei, 25.500 de norvegieni daca, in ultima saptamana, au imbratisat pe cineva care nu face parte din propriul spatiul locativ.

In august, 43 la suta au raspuns ca au imbratisat pe cineva. Asta inseamna cu 8 % mai multi decat in iulie si cu 19 la suta mai multi peste media generala din timpul pandemiei. I

– In timpul pandemiei, acesta este un record. Dar majoritatea sunt inca retinuti cu imbratisarea persoanelor cu care nu locuiesc impreuna, spune consilierul senior de la Opinion, Nora Clausen.

Apoape patru din zece, adica 37 la suta, spun ca in ultima saptamana au fost in situatii in care multe persoane erau adunate fara a fi posibila mentinerea distantei de 1 metru intre participanti. Asta inseamna cu 7 la suta mai mult decat in iulie si este si cel mai mare nivel masurat pana acum.

Peste 50 de persoane infectate in Trondheim in weekend

in cursul sfarsitului de saptamana, in Trondheim au fost inregistrate 52 de persoane noi cu test pozitiv de covid-19.

In aceeasi perioada au fost efectuate 1500 de teste, informeaza municipalitatea Trondheim.

– In cursul sfarsitului de saptamana am vazut ca multi nu se prezinta la programarea pe care au solicitat-o. Este important ca programarile care nu sunt utilizate sa fie contramandate cat de repede posibil, in asa fel incat altii sa poata folosi acel timp rezervat programarilor, mai scrie municipalitatatea pe platforma proprie.

In acelasi timp se lucreaza la realizarea unei oferte mai bune de testare rapida pentru copi si tineri in scoli si gradinite.

Municipalitatea Ålesund anunta o conferinta de presa

Municipalitatea Ålesund anunta o conferinta de presa in legatura cu situatia corona pentru luni, orele 19.30, relateaza publicatia Sunnmørsposten.

Municipalitatea a inregistrat sapte cazuri noi de infectie iar cele mai multe din ele sunt legate de anturajul studentesc al Universtitatii NTNU, relateaza publicatia.

Se introduc noi masuri in municipalitatea Voss

Incepand de marti, in municipalitatea Voss vor fi introduse noi masuri corona, datorita cifrelor mari de diseminare. Gradinite si scoli trec la nivelul galben de alerta iar carantina de infectie este reintrodusa ca masura pentru tineri.

– Motivul pentru aceste masuri este situatia diseminarii virale si o munca extrem de intensa cu testare si ancheta epidemiologica, informeaza municipalitatea intr-un comunicat de presa.

In total, mai multe sute de contacti apropiati sunt afectati iar asta a dus la o presiune puternica asupra centrului de testare. Toti contactii apropiati trebuie sa fie testati de doua si de trei ori, pe langa testarea normala.

Voss reintroduge, din aceasta cauza, carantina de infectie pentru tineri, chiar daca recomandarile nationale a oferit posibilitatea de a renunta la carantina pentru persoanele sub 18 ani, cu conditia ca acestea sa fie testate des dupa ce un contact apropiat a fost infectat.

VIneri, municipalitatea a anuntat un trend in crestere al numarului de infectii, cu 23 de infectii in ultima saptamana.

Autoritatile de sanatate din Suedia avertizeaza in legatura cu o noua crestere a numarului de infectii

Institutul de sanatate publica din Suedia a facut trei modelari diferite a dezvoltarii situatiei infectiilor in toamna. Toate trei indica faptul ca diseminarea virala va creste din nou in Suedia.

Folkhälsmyndigheten din Suedia a prezentat luni cele trei scenarii cu privire la dezvoltarea situatiei diseminarii virusului corona la toamna. In toate aceste scenarii, autoritatile cred ca diseminarea virala va creste si ca tulpina delta a virusului corona va fi dominanta in ce priveste imaginea generala a infectiilor. Cea mai grea perioada este asteptata la mijlocul lui octombrie.

In cel mai sumbru scenariu, se preconizeaza ca vor putea fi pana la 70 de persoane internate in spital zilnic, in timp numarul persoanelor internate la terapie intensiva este asteptat sa ajunga la aproximativ 10 pe zi. In celelalte doua modele, numarul bolnavilor care ar avea nevoie de spitalizare este asteptat si fie aproximativ la jumatate.

Calculele contin o anumita doza de indoiala datorita nesigurante legate de contagiozitatea tulpinei delta comparata cu cea a tulpinei virusului initial. Anterior, s-a preconizat ca tulpina delta ar fi cu 50 la suta mai contagioasa, in timp ce in cele mai sumbre scenarii s-a operat cu un grat de contagiozitate cu pana la 70 la suta mai mare.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu