2126 noi infectari cu virusul corona in Norvegia

Marti au fost inregistrate 2126 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia.
Asta inseamna cu 294 mai multe decat luni si cu 500 mai multe decat marti, saptamana trecuta.
In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 1467 de infectari cu virusul corona pe zi.
Media corespunzatoare in urma cu sapte zile era de 1098 de cazuri pe zi, deci trendul incidentei este ascendent.
Cifra infectarilor inregistrate ieri este cea mai mare de la debutul pandemiei pana acum. Ultimul record fusese stabilit la 1. noiembrie cu 1973 de cazuri, conform datelor FHI.
187 de pacienti internati
Marti, 187 de pacienti corona erau internati in spitale, cu 11 mai putin decat luni.
45 de pacienti sunt internati la ATI iar printre acestia, 19 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu patru mai putin la ATI si cu doi pacienti cuplati la respirator mai putin.
In total, 220.513 persoane au fost testate pozitiv in Norvegia de la inceputul pandemiei pana acum.
In total, 924 de persoane infectate cu corona au decedat in Norvegia din martie 2020, conform datelor preliminare. Daca pacientii au decedat cu sau din cauza covid-19 nu este intotdeauna posibil de stabilit.
22 dintre persoanele decedate aveau varste sub 50 de ani.
Angajati sanitari nevaccinati infecteaza persoanele varstnice
Mai multi rezidenti ai centrelor de varstnici au fost infectati cu virusul corona de catre angajati nevaccinati. Unii din ei au decedat. Atat avocatul varstnicilor, Bente Lund Jacobsen, cat si directorul DS Bjørn Guldvog sunt foarte ingrijorati de situatie.

Marti dupa amiaza a fost facut cunoscuta existenta unui focar de infectie la centrul de varstnici Brevik din Prosgrunn. Una din persoanele infectate este un angajat sanitar nevaccinat, ceilalti sunt rezidenti ai centrului.
In acelasi timp incidenta este in crestere in Norvegia.
– Vorbim de persoanele din grupele de risc si de varstnici, unde e vorba de viata si moarte. Si apoi sa ai personal sanitar nevaccinat sa se ingrijeasca de acestia. Mie mi se pare pur si simplu o ruleta cu vietile lor, a spus avocata varstnicilor Bente Lund Jacobsen in emisiunea Debatten pe canalul NRK marti seara.

Si directorul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog, era ingrijorat..
– Este profund problematic pentru serviciul sanitar ca atatia angajati nu iau vaccinul. Suntem in mijlocul unei pandemii, si este o situatie foarte dificila. Suntem in situatia incare avem o crestere puternica a incidentei infectarilor, a spus el.

Scepticism fata de vaccin
Saptamana trecuta NRK a relatat ca 422 de angajati ai centrelor de varstnici din Oslo sunt nevaccinati. Asta inseamna aproximativ 5 %.
La sfarsitul lui august, 92 la suta dintre angajatii din sanatate primisera macar o doza de vaccin corona, in timp ce procentul pentru restul populatiei era de 88,6 %, arata FHI.
Procentul de vaccinare este mai scazut printre asistentii medicali in comparatie cu medicii si mai scazut intre asistentii medicali straini comparati cu cei norvegiei, arata datele FHI.
Asistenta medicala speciala Dina Benedicte Bøkman este printre cei care au ales sa nu se vaccineze impotriva corona.
– Am fost sceptica in ce priveste vaccinurile mARN, spune ea.

Ea subliniaza faptul ca nu este, la modul general, impotriva vaccinurilor, ci doar impotriva acestui tip de vaccinuri.
mARN este o tehnologie noua folosita in vaccinurile Pfizer si Moderna. Bøkmann considera ca nu se stie suficint de multe lucruri despre modul in care aceasta tehnologie influenteaza organismul.
– De ce nu ai incredere in autoritatile de sanatate?
– Eu ma gandesc, ca pana la urma, este vorba de organismul meu si este responsabilitatea mea. Se spun multe lucruri bune despre vaccinuri si eu imi fac propriile evaluari in legatura cu asta.
– Daca ai fi lucrat intr-un spital sau intr-un centru de varstnici, consideri tu insuti ca ai fi putut sa mergi la munca nevaccinata fiind?
– Eu cred asta. Este vorba de a te proteja pe tine insuti si sa protejezi pacientul, esti instruita ca asistenta medicala in ce priveste masurile de preventie, spune Bøkmann.
Ea vorbeste de masca de protectie, manusi si halat ca masuri obisnuite de protectie.

Directorul Bjørn Guldvog nu este deloc linistit.
– Stim din sezonul de influenza ca lucratorii sanitari infecteaza multi pacienti. Si asta este o situatie problematica. In aceasta situatie in care ne aflam, este cu atat mai mult critic, spune el.
Doreste impunerea vaccinarii
In mai multe alte tari au fost introduse cerinte ca angajatii din sectorul sanitar sa se vaccineze. In Marea Britanie, ministrul sanatatii a spus marti ca personalul sanitar care nu are vaccinare completa pana la 1. aprilie, va fi concediat.
In Norvegia nu exista un temei legal pentru o astfel de masura. Dar ar trebui sa se faca ceva cu asta, sustine avocata varstnicilor, Bente Lund Jacobsen.
– Exista cu siguranta un anumit numar de angajati care nu vor sa se vaccineze, dar atunci cred ca ar trebui sa fie plasati la alte sarcini de munca in loc sa se ocupe de ingrijirea celor mai vulnerabili.
Parlamentarul Cecilie Myrseth (Ap) este de acord cu avocata varstnicilor.
– Cand nu esti vaccinat si esti personal sanitar, nu trebuie sa ai deloc contact apropiat cu pacienti vulnerabili. Este o responsabilitate pe care o ai tu insuti dar este si o responsabilitate a superiorului tau, spune ea.

Chiar daca conducerea institutie nu are voie sa intrebe angajatii daca sunt vaccinati, Myrseth considera ca acestia pot fi plasati la alte sarcini chiar daca ei nu informeaza daca sunt sau nu vaccinati.
Bård Hoksrud de la FrP este si mai clar.
– Daca trebuie sa lucrezi cu pacienti vulnerabili, trebuie sa fii vaccinat.
Infectari corona si in randul celor vaccinati
Incindenta infectarilor este intr-o crestere puternica in Norvegia. Infectarile duc la probleme in mai multe spitale si orase norvegiene precum Trondheim si Tromsø.
De asemenea, multi vaccinati au fost infectati in ultima perioada. Asta este valabil in special pentru varstnici care au avut vaccinare completa la inceputul anului. Dar si alti vaccinati au fost infectati si au infectat pe altii.
Asistenta speciala Dina Benedicte Bøkmann considera ca nu este rezonabil ca sa fie atat de multa atentie indreptata inspre angajatii sanitari nevaccinati.
– Este important ca sa avem aceleasi masuri de preventie pentru tot personalul sanitar, acum cand stim ca si persoanele cu vaccinare completa da infectia mai departe, spune ea.
Directorul Bjørn Guldvåg considera ca trebuie trebuie sa existe precautie in ce priveste infectarea din partea tuturor angajatilor sanitari.
– Dar in primul rand de la cei nevaccinati, spune el .
– Vreau sa adaug ca vaccinarea este benevola si ca este o chestiune privata. Si am impresia ca acest aspect a fost tratat aiurea din punct de vedere social de-a lungul pandemiei, spune Bøkmann.

Situatia Corona in Romania – Buletin de informare Covid-19, 10.11.2021 – Grupul de Comunicare Strategica
Până astăzi, 10 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.725.017 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.435 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.532.951 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.291 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 93 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 51.888 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 09.11.2021 (10:00) – 10.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 405 decese (216 bărbați și 189 femei), din care 8 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 405 decese,
- 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani,
- 2 la categoria de vârstă 20-29 ani,
- 3 la categoria de vârstă 30-39 ani,
- 16 la categoria de vârstă 40-49 ani,
- 31 la categoria de vârstă 50-59 ani,
- 95 la categoria de vârstă 60-69 ani,
- 147 la categoria de vârstă 70-79 ani
- 110 la categoria de vârstă peste 80 ani.
- 365 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități,
- 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități,
- iar pentru 28 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 405 pacienți decedați,
- 357 erau nevaccinați și
- 48 vaccinați.
Cei 48 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 10-19 ani și peste 80 de ani.
47 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.438. Dintre acestea, 1.823 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 310 sunt minori, 286 fiind internați în secții și 24 la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.476.663 teste RT-PCR și 4.788.868 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.259 de teste RT-PCR (10.350 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.909 la cerere) și 36.077 de teste rapide antigenice.
sursa: mai.gov.ro

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator