Media Știri

Stiri – NewsFeed – Dagbladet 18.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Situatia Omicron In Norvegia la zi

In primul tabel, numarul de cazuri inregistrate pe saptamana si evolutia infectarilor cu omicron.

In al doilea tabel, numarul de infectari cu omicron inregistrate pe judete.

Trøndelag: Inundatiile blocheaza drumurile

Centrala de trafic rutier anunta in legatura cu mei multe drumuri si sosele inchise in Trøndelag datorita inundatiilor.

Drumul judetean Fv 720 Indre Fosen – Steinkjer: Soseaua este inchisa intre Verrabotn si Follafoss datorita cantitatilor mari de apa si gheata pe carosabil

Drumul judetean Fv 715 Osen la Haugen: Soseaua este inchisa datorita inundatiilor. Raul a iesit din albie si afecteaza traficul, anunta Centrala de trafic rutier.

Drumul judetean Fv 6330 la Ommunddalsvatnet: Soseaua este inchisa datorita inundatiilor.

Drumul judetean Fv 715 Åfjord la Øverdalsbrua: Soseaua este inchisa datorita cantitatilor mari de apa.

Drumul judetean Fv 6905 Østnes bru: Soseaua este inchisa datorita inundatiilor.

1128 noi infectari cu virusul corona in Oslo

Ieri au fost inregistrate 1128 noi infectari cu virusul corona in Oslo, cu 71 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si cu 286 mai multe decat vineri, reiese din datele publicate de municipalitatea Oslo pe site-ul propriu.

In ultimele doua saptamani au fost inregistrate, in medie, 1017 infectari pe zi in capitala.

Incidenta infectarilor este cea mai mare in cartierul Søndre Nordstrand. Aici incidenta este de 2951 infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Apoi urmeaza cartierele Bjerke si Gamle Oslo cu 2863 respectiv 2391 infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Cea mai mica incidenta este inregistrata in cartierele Nordre Aker, Sagene si Østensjø.

Recordul de infectari inregistrate intr-o singura zi in Oslo a fost stabilit in 14. decembrie 2021 cu 1194 de infectari intr-o zi.

In total, 86.883 de locuitori ai capitalei Oslo au fost infectati cu virusul corona din martie 2020 pana acum.

Pretul graului a crescut cu 160 %
Prisen på hvete opp 160 prosent
Viteii tineri sunt hraniti cu furaje. Fermierul Leif Ove Sørby din Vestfossen a investit o suma de ordinul milioanelor in aparatura moderna de muls si de productie a carnii acasa, la ferma din Vestfossen.

Cresterea puternica a preturilor energiei electrice si a materiilor prime loveste din plin acum in preturile pentru graul importat si pentru materiile prime folosite in productia furajelor animaliere.

Astfel productia carnii si a laptelui de catre fermieri devine mai costisitoare.

Felleskjøpet Agri a anuntat de curand o crestere a pretului la furajele animaliere cu intre 6 si 20 de øre la kilogram pentru fermieri. Alti agenti economici au anuntat ca vor proceda la fel, relateaza publicatia Nationen.

Preturile internationale ale graului, ingredientul principal din furaje, a crescut puternic in ultima vreme si s-a stabilizat la un nivel record, conform Directiei pentru Agricultura.

Incepand din iulie, preturile pentru graul de consum pentru export au crescut cu aproximativ o coroana la kilogram – aproape 50 %. Preturile au crescut cu 160% fata de inceputul lui 2020, inainte de declansarea pandemiei.

Fara termeni de comparatie, spune Par Harald Vabø, manager la Felleskjøpet Rogaland Agder.

– Unul din factorii propulsori este pretul energiei electrice. Concuram cu multi pentru aceleasi materii prime care sunt folosite pentru comustibilul bio. Pe deasupra, exista mari probleme cu livrarile si cresc si preturile de transport. Este o imagine de ansamblu foarte dezordonata. Cred ca niciodata pana acum , in intreaga istorie, nu am avut o piata atat de dificila ca acum, spune el.

Trøndelag: Alunecare de teren a provocat o pana de curent

O alunecare de teren cu o latime de 20 de metri a distrus, in noaptea spre sambata, o linie de inalta tensiune in Namdalseid in Trøndelag.

Alunecarea de teren s-a produs pe un camp langa un rau in apropierea scolii Skatland, informeaza politia, care a fost sesizata in legatura cu alunecarea de teren la orele 02.30.

– Nu a fost necesara evacuarea riveranilor din zona, spune seful de operatiuni Kamilla Engen de la politia districtului Sør-Trøndelag in dialog cu NTB.

Politia nu poate sa raspunda cate gospodarii au fost afectate de pana de curent.

Politia avertizeaza: – Foarte alunecos

Mai multe districte de politie anunta conditii dificile de trafic in orele diminetii datorita carosabilului alunecos.

In Oslo, politia s-a deplasat la un accident rutier petrecut la Bygdøy, unde un taxi a derapat iesind de pe carosabil. Nu a fost ranit nimeni in accident.

– Este FOARTE ALUNECOS datorita ploii inghetate pe cele mai multe drumuri din district in acest moment. Adaptati viteza de deplasare la conditiile meteo, anunta politia din Oslo pe Twitter.

Si politia din Est a avertizat automobilisti in legatura cu starea drumurilor alunecoase in noaptea spre sambata.

– Sesizari in legatura cu drumuri alunecoase in Øvre Romerike. Automobilistii sunt indemnati sa conduca cu prudenta, a anuntat politia.

In Enebakk, doua persoane au fost transportate la spital in urma faptului ca un autoturism a lovit un copac pe drumul judetean Fv 120 sambata dimineata.

Cel mai mare numar de infectari cu virusul corona inregistrat pana acum in New York

Statul american New York a inregistrat ieri peste 21.000 de noi infectari cu virusul corona. Acesta este cel mai mare numar de infectari inregistrat pana acum in pandemie.

Numarul de infectari pe zi poate fi o modalitate nesigura de a masura trendul de infectari, dar datele de vineri vin in urma unei cresteri constante a numarului de infectari inca de la sfarsitul lui octombrie.

Cresterea a inceput in partea de vest a statului iar in ultima saptamana s-a accelerat si in New York City, unde tulpina omicron se disemineaza tot mai mult.

– Situatia se schimba rapid. Cifrele crest subtstantial de la o zi la alta, a spus guvernorul Kathy Nochul in dialog cu CNN vineri.

Cresterea zilnica a numarului de infectari a fost, in perioada de sapte zile incheiata joi, de 13.257 de cazuri in New York, o crestere cu 71 la suta fata de perioada precedenta de 7 zile.

Primarul orasului New York, Bill de Blasio, a avetizat in legatura cu faptul ca tulpina omicron este in plina ofensiva, dar el considera ca spitalele orasului sunt mult mai bine pregatite de aceasta data in comparatie cu situatia de la debutul pandemiei.

4689 noi infectari in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 4689 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 724 mai putine decat in aceeasi zi, cu o saptamana in urma.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 4702 de infectari pe zi in Norvegia. Media echivalenta in urma cu sapte zile era de 4403 de infectari, deci trendul este ascendent.

Vineri, in spitalele din Norvegia erau internati 383 de pacienti infectati cu corona, cu 12 mai mult decat in ziua precedenta.

118 dintre pacienti sunt internati la terapie intensiva iar dintre acestia 70 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna ca numarul pacientilor internati la terapie intensiva ramane neschimbat iar numarul celor cuplati la respirator a crescut cu 7 pacienti, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

Germania a trecut Norvegia pe lista tarilor cu risc ridicat

Institutul Robert Koch (RKI) informeaza ca Norvegia este acum clasificata ca o tara de risc ridicat, de catre Germania, relateaza TV2.

Asta inseamna ca toate persoanele care nu sunt vaccinate trebuie sa efectueze un regim de carantina de 10 zile la sosirea in Germania si ca pot face un test dupa 5 zile pentru a iesi din carantina. Calatorii care sunt vaccinati sau au trecut anterior prin boala covid-19 nu vor sta in carantina de intrare in Germania, dar trebuie sa se inregistreze digital inainte de calatorie.

Dovada de vaccinare sau de trecere prin boala (Certificatul corona) trebuie incarcat pe formularul de inregistrare a intrarii in Germania pe site-ul autoritatilor, pentru a evita carantina.

Norvegia scapa insa de clasificarea de zona sub dominanta unei variante de virus. Clasificare inseamna ca toti calatorii dintr-o tara de pe aceasta lista, indiferent de statutul de vaccinare, trebuie sa intre in carantina la intrarea in Germania – dar Norvegia nu este trecuta pe aceasta lista.

Andorra, Danemarca, Insulele Farøe, Groenlanda, Franta si Liban sunt si ele considerate tari cu risc ridicat incepand de duminica.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu