Media Știri

Stiri – NewsFlash – Dagbladet 09.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Nou record al infectarilor in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 5.259 de infectari cu virusul corona in Norvegia. Este un nou record si cu 1.479 de infectari mai mult decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In ultimele sapte zile, media pe zi a infectarilor inregistrate a fost de 4.055 infectari pe zi.

Media echivalenta in urma cu sapte zile era la 2.889, deci trendul infectarilor inregistrate este ascendent.

320 de persoane infectate cu corona erau internate marti in spitale, cu 25 mai multe decat in ziua precedenta.

90 dintre pacienti sunt internati la terapie intensiva, dintre acestia 50 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu 8 pacienti mai mult la terapie intensiva si cu trei mai multi cuplati la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

La miezul noptii spre joi, erau efectuate 8,6 milioane de teste corona in Norvegia, din februarie 2020.

In total, 300.013 persoane au fost testate pozitiv.

Pana acum

  • 4.250.346 de persoane au primit prima doza de vaccin
  • 3.862.221 de persoane au primit a doua doza de vaccin
  • 765.514 de persoane au primit a treia doza de vaccin

In total, 1.134 de persoane infectate cu corona au decedat in Norvegia din martie 2020 pana acum, conform datelor preliminare. Daca pacientul a decedat cu sau din cauza covid-19 nu este intotdeauna posibil de stabilit.

59,4 % din persoanele decedate implinisera varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost raportate 26 de decese.

Nou record al infectarilor in Oslo – 1137 noi infectari raportate ieri

Ieri au fost inregistrate 1.137 de noi infectari cu virusul corona in Oslo. Asta inseamna cu 53 mai multe decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma si cu 20 mai multe decat marti, conform datelor publicate de municipalitate pe site-ul propriu.

In ultimele doua saptamani au fost inregistrate, in medie, 770 de infectari pe zi.

Incidenta cea mai mare a infectarilor este raportata in cartierul Søndre Nordstrand. Aici incidenta este la 2577 de infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile.

Apoi urmeaza Bjerke si Nordstrand cu 1909, respectiv 1887.

Cele mai mici incidente sunt raportate in cartierele Nordre Aker, Frogner si Sagene.

Ultimul record al infectarilor in Oslo a fost stabilit in 9. decembrie 2021. Atunci au fost inregistrate 1.117 infectari intr-o zi.

In total, 76.253 de locuitori ai capitalei Oslo au fost inregistrati infectati din martie 2020 pana acum.

Noua Zeelanda: Interzice vanzarea tigarilor pentru generatiile urmatoare

Noua Zeelanda var interzice vanzarea tigarilor catre generatiile urmatoare. Tinta este de a ajunge libera de tigari pana in 2025.

Persoanele care au 14 ani sau mai putin la data in care legea va intra in vigoare, nu vor mai putea niciodata sa cumpere tabac in mod legal, a anuntat guvernul joi.

– Dorimm sa ne ingrijim ca tinerii sa nu mai inceapa sa fumeze, astfel va deveni infractiune vanzarea sau procurarea de produse din tabac pentru viitoarele generatii de tineri, a declarat vice-ministrul sanatatii, Ayesha Verrall.

Legea va permite doar cumpararea produselor din tabac cu un continut foarte scazut de nicotina si foarte putine magazine vor avea voie sa mai vanda tabac.

– Este o decizie istorica pentru sanatatea noastra natiolala, a spus Verrall.

Verrall subliniaza ca fumatul este cea mai mare cauza a deceselor asa-numite inevitabile din Noua Zeelanda si ca este responsabil pentru un sfert din imbolnavirile cu cancer din tara.

In special populatia bastinasa maori si oameni cu origini dn alte tari ale Oceanului Pacific, alaturi de oameni cu venituri reduse, au probleme de sanatate datorita fumatului.

Masuri practice de sprijin pentru persoanele care fumeaza vor fi, de asemenea, prioritate, conform Verrall. Legea trebuie sa treaca prin parlamentul tarii in care coalitia de guvernare este majoritara.

Profituri solide in ciuda pandemiei

In ciuda capacitatii epuizate la maxima si a noilor masuri corona, spitalul Ahus are o situatie economica foarte buna.

Ahus este pe cale sa obtina un profit de 175 milioane de coroane in acest an, conform Aftenposten.

Acelasi lucru este valabil si pentru alte spitale.

O cauza importanta este modelul economic folosit de spitale pentru a se concentra asupra zonelor in care profitul este mai mare, acesta fiind dependent de cuantumul subventiilor covid-19 nefolosite, mijloace financiare pe care spitalul le poate contabiliza pentru anul viitor.

La 1. noiembrie, Ahus avea 155 milioane de coroane in subventii nefolosite. In plus se adauga si 160 de milioane de coroane provenite din testare.

Directorul spitalului Ahus, Øystein Mæland spune, in dialog cu publicatia, ca cea mai importanta cauza este ca spitalul a reusit sa-si mentina activitatea la un nivel ridicat in perioadele in care acest lucru a fost posibil.

Coliziune frontala in Ringerike

Doua autovehicule au fost implicate intr-o coliziune frontala pe E16 la Kilemoen in Ringerike azi dimineata.

– Doua autovehicule si doua persoane sunt implicate. O persoana a fost transportata la spital cu o amploare necunoscuta a ranilor, relateaza seful de operatiuni Anne Meyer de la politia districtului Sud-Est, in dialog cu Dagbladet.

Cealalta persoana a fost transportata la spital pentru un control medical, a scris politia pe Twitter.

Avariile ambelor autovehicule, in urma accidentului, sunt mari.

Soseaua a fost inchisa o perioada, dar intr-o actualizare dupa ora 06.00 politia a anuntat ca soseaua este deschisa din nou.

BaneNor anunta probleme din cauza vremii

Zapada abundenta si starea vremii creeaza si azi probleme cu accesibilitatea pe tronsonul de cale ferata Sørlandsbanen, anunta BaneNor joi dimineata.

– Folosim utilaje pentru dezapezire. De asemenea o locomotiva a unui tren marfar are probleme tehnice si blocheaza tronsonul intre Gjerstad si Skorstøl. Asta va dura si va crea intarzieri, informeaza BaneNor.

Pakistan raorteaza primul caz de infectare cu tulpina omicron

Pakistan a inregistrat primul caz de infectare cu tulpina omicron, informeaza ministerul sanatatii din Pakistan, conform agentiei de presa Reuters.

Minstrul sanatatii din Marea Britanie: Putem ajunge la un milion de infectari cu omicron pana in ianuarie

Marea Britanie a inregistrat 568 de infectari cu tulpina omicron pana acum. Dar numarul real al infectarilor este probabil de 20 de ori mai mare, spune ministrul sanatatii.

– Institutul britanic de sanatate publica (UKHSA) estimeaza ca numarul persoanelor infectate cu omicron este de aproximativ 20 de ori mai mare decat numarul cazurilor confirmate. Probabil, numarul actual de infectari este undeva la 10.000, a declarat miercuri seara ministrul sanatatii din Marea Britanie, Sajid Javid, conform The Guardian.

– UKHSA estimeaza de asemenea ca daca continuam in acest fel, ca numarul de infectari sa se dubleze la un interval de 2-3 zile, putem ajunge la 1 milion de infectari cu omicron pana la sfarsitul lunii decembrie.

Marea Britanie are aproximativ 68 de milioane de locuitori.

De asemenea, conform The Guardian, Javid ar mai fi declarat ca acum exista o incredere in faptul ca omicron este cu mult mai contagios decat tulpina delta, dar ca inca sunt multe lucruri de invatat despre aceasta tulpina noua.

O infectare cu omicron confirmata in Nordre Follo

O persoana din Nordre Follo este infectata cu tulpina omicron. Acesta este primul caz din municipalitate si se asteapta o crestere rapida a numarului de infectari.

– Ne asteptam la o crestere rapida a numarului de infectari si ca tulpina va deveni dominanta in Nordre Follo in scurta vreme, informeaza municipalitatea pe site-ul propriu.

Cazul de infectare a fost confirmat miercuri seara si este legat de o calatorie in afara Europei, informeaza municipalitatea mai departe.

– Exista suspiciunea unui focar de infectie cu tulpina omicrona legat de o firma privata cu sediul in municipalitatea Nordre Follo. Infectarea poate fi urmarita pana la Norefjell Ski og Spa. Infectarea nu este inca confirmata ca ar fi tulpina omicron la persoana din aceasta firma, dar e foarte probabil.

Si Drammen suspecteaza un caz de infectare cu omicron.

Drammens Tidende a relatat prima data ca acel caz era confirmat dar a corectat spunand ca este vorba de un caz in care exista suspiciunea ca ar fi vorba de tulpina omicron.

Este vorba de un elev sau angajat la scolii Åssiden.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu