Media Știri

Stiri – NewsFlash – Dagbladet 16.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Suedia va impune prezentarea certificatului corona pentru a putea intra in tara
Lena Hallengren

Ministrul suedez al afacerilor sociale, Lena Hallengren, si directorul Folkehelsemyndighet (FHI), Karin Tegmark Wisell, convoaca de urgenta o conferinta de presa cu privire la situatia corona, relateaza publicatia Aftonbladet.

Conferinta de presa este programata pentru joi, orele 10.00.

Publicatia mai relateaza ca Suedia va cere certificatul corona la intrare in tara. Prim-ministrul Magdalena Andersson declara fata de agentia de presa TT ca norvegienii sunt bineveniti in Suedia de craciun, dar ca acestia vor trebui sa respecte reglementarile valabile in Norvegia.

– Vedem o crestere a infectarilor in Europa, dar si in tarile invecinate. In Suedia avem acum aceasta conditie de a prezenta certificatul corona la intrare in Suedia cand vii din alte tari dinafara zonei Nordice. Azi, guvernul va lua o decizie prin care si calatorilor din zona Nordica li se va cere certificatul corona la intrare, spune ea.

Anderson declara fata de TT ca ea se asteapta ca norvegienii sa respecte recomandarile autoritatilor norvegiene cu privire la numarul maxim de 10 persoane intrunite de Craciun si fara servire a alcoolului.

– Ma astept ca norvegienii, care sunt bineveniti in Suedia, sa respecte recomandarile, spune ea.

5741 noi infectari in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 5741 noi infectari cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 482 mai multe decat in aceasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate in medie 4925 de infectari pe zi. Media echivalenta in urma cu sapte zile era la 4055 de infectari pe zi, deci trendul este ascendent.

Miercuri, 375 de pacienti corona erau internati in spital. Asta inseamna cu 12 mai multi decat in ziua precendenta. 122 de pacienti sunt internati in sectii de terapie intensiva iar dintre acestia 64 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu patru mai multi la intensiv si cu un pacient mai mult la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

Peste 1100 de infectari in Oslo

Ieri au fost inregistrate 1113 de noi infectari cu virusul corona in Oslo. Asta inseamna cu 24 mai putin decat in aceeasi zi saptamana trecuta si cu 13 mai multe decat marti, reiese din datele publicate de municipalitate pe site-ul propriu.

In ultimele doua saptmani, media de infectari inregistrate pe zi a fost de 999.

Numarul cel mai mare de infectari este inregistrat in cartierul Søndre Nordstrand. Aici incidenta infectarilor este de 2963 de infectari la 100.000 locuitori in ultimel 14 zile.

Apoi urmeaza Bjerke si Gamle Oslo cu 2723 respectiv 2270 de infectari la 100.000 de locuitori.

Cele mai mici incidente sunt inregistrate in Nordre Aker, Sagene si Østensjø.

Recordul infectarilor in Oslo a fost stabilit in 14 decembrie 2021 cu 1194 de infectari inregistrate intr-o singura zi.

In total, 84.922 de cetateni ai capitalei Oslo au fost inregistrati ca infectati din martie 2020 pana acum.

– Voi aveti o responsabilitate

Doar 20 la suta din centrele de ingrijire pentru varstnici au capacitatea de a redistribui personalul sanitar nevaccinat. Este un lucru nefericit, spune managerul Directiei de Sanatate, care crede ca este o situatie solicitanta cauzata de numarul mare de angajati nevaccinati.

– Centrele de ingrijire pentru varstnici trebuie sa faca o evaluare a posibilitatilor de a reduce riscul cat mai mult posibil pentru persoanele vulnerabile si sa foloseasca resursele pe care le au in asa fel incat sa fie sigur atat pentru rezidenti cat si pentru pacienti, spune Bjørn Guldvog in dialog cu NRK.

El considera ca este o situatie nefericita, faptul ca atat de multe centre de ingrijire nu pot redistribui personalul nevaccinat. El mai adaug ca o obligativitate in ce priveste vaccinarea personalului sanitar nu este de actualitate in acest moment.

– Nu excludem faptul ca ar putea deveni un subiect de discutie in perioada care urmeaza. Este foarte problematic ca exista atata de multi angajati in domeniul sanitar care nu sunt vaccinati in timpul unei pandemii, spune Guldvog.

El are un mesaj catre personalul sanitar nevaccinat:

– Voi aveti, voi insiva, o responsabilitate de a nu expune pe cei care au nevoie de ingrijire si care sunt vulnerabili la infectie. Este o obligatie importanta, si pentru personalul sanitar, spune el.

Intr-o serie de tari europene autoritatile au facut vaccinarea obligatorie pentru personalul sanitar. Dreapta (Høyre) este printre partidele politice care s-a pronuntat in favoarea introducerii unei obligativitati de vaccinare pentru personalul sanitar aici in Norvegia.

1792 noi infectari cu tulpina omicron

In total au fost inregistrate 1792 de infectari cu tulpina omicron aici in Norvegia, arata datele prezentate de FHI.

Pana miercuri erau confirmate 1498 de cazuri. Astfel, ieri au fost inregistrate 294 de noi infectari cu tulpina omicron.

Infectarile sunt distribuite geografic dupa cum urmeaza:

 • Agder: 130
 • Innladet: 55
 • Møre si Romsdal: 8
 • Nordland: 3
 • Oslo: 798
 • Rogaland: 44
 • Troms si Finnmark: 19
 • Trøndelag: 22
 • Necunoscut: 46
 • Vestfold si Telemark: 140
 • Vestland: 44
 • Viken: 483
Franta restrictioneaza intrarea in tara

Autoritatile franceze innasprec restrictiile pentru calatorii spre si dinspre Marea Britanie, datorita tulpinei mutante omicron.

Tulpina omicron a dus la noi recorduri ale numarului de infectari pe partea britanica a Canalului Manecii.

– Vrem sa implementam un sistem de control care sa fie cu mult mai sever decat cel pe care il avem in acest moment, a spus un purtator de cuvant al guvernului, Gabriel Attal, in dialog cu BFMTV joi.

El informeaza ca toti cei care vin in Franta din Marea Britanie, trebuie sa prezinte un test corona negativ (max. 24 de ore) si ca toti trebuie sa intre in carantina. In plus, intrarea turistilor este restrictionata.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu