Media Știri

Stiri – NewsFlash – Dagbladet – 21.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Situatia infectarilor cu omicron

Situatia infectarilor cu omicron pe saptamani:

Numarul de infectari cu omicron in fuctie de judete:

4041 de noi infectari in Norvegia

Ieri au fost inregistrate 4041 de noi infectari cu virusul corona in Norvegia, cu 823 mai putine decat in aceeasi zi cu o saptamana in urma.

In ultimele sapte zile, au fost inregistrate in medie 4531 de infectari pe zi. Media echivalenta cu sapte zile in urma era la 4733 de infectari pe zi, ceea ce inseamna ca trendul este descendent.

1048 de infectari au fost inregistrate in Oslo. Asta inseamna cu 158 mai putine decat in aceeasi zi, in urma cu o saptmana dar cu 478 mai multe decat duminica.

Luni, 373 de pacienti corona erau internati in spital, cu 17 mai multi decat duminica.

121 dintre pacienti sunt internati la terapie intensiva iar dintre acestia, 75 sunt cuplati la respirator. Asta inseamna cu patru pacienti mai mult la terapie intensiva si cu unul mai mult cuplati la respirator, in comparatie cu ziua precedenta, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

Pana la miezul noptii spre marti, in Norvegia fusesera efectuate 9.000.0000 de teste corona, din februarie anul trecut pana in prezent. In total, 354.465 de persoane au testat pozitiv.

Pana in prezent, 4.272.173 de persoane au primit prima doza de vaccin, 3.901.947 au primit doza a doua iar 1.277.365 de persoane au primit doza a treia de vaccin.

Din martie 2020 pana in prezent, in Norvegia au decedat 1207 de persoane infectate cu corona, conform datelor preliminare. Daca pacientii au decedat cu sau din cauza corona nu este intotdeauna posibil de stabilit.

59,4 la suta dintre persoanele decedate implinisera varsta de 80 de ani. In categoria de varsta sub 50 de ani au fost inregistrate 26 de decese asociate cu corona in Norvegia.

Tot mai multi fac prima doza de vaccin
Flere tar første dose

Saptamana trecut a fost inregistrata o crestere marcanta a numarului de persoane care au primit prima doza de vaccin impotriva corona.

Conform Aftenposten, 13.341 de persoane au primit prima doza de vaccin in saptamana 50, fata de 9354 de persoane in saptamana 49.

– Observam o crestere buna a inocularilor cu prima doza, aproape 2000 pe zi, saptamana trecuta. Credem ca asta are de-a face cu atenta sporita asupra epidemiei si a variantei omicrn, spune medicul FHI, Preben Aavitsland in dialog cu publicatia.

FHI nu a efectuat o analiza a persoanelor care acum fac prima doza de vaccin, si nici in legatura cu motivul acestora de a se vaccina acum, dar fenomenul este la fel pe tot teritoriul tarii.

Pana la data de 20. decembrie, 4.272.173 de persoane din Norvegia primisera prima doza de vaccin. Asta inseamna un procentaj de 92,3 % din populatia peste 18 ani, conform FHI.

Cercetatorii britanici: Tulpina omicron infecteaza in cateva ore
Britiske forskere: Omikron-varianten smitter på timer

Cercetatori din Marea Britanie avertizeaza impotriva tulpinei omicron si a faptului ca aceasta infecteaza mai rapid decat se credea initial. Ei sustin ca perioada de la infectarea proprie pana la posibilitatea de a infecta pe altii este de doar cateva ore.

– Este o tulpina foarte, foarte contagioasa, din aceasta cauza rezultatele testelor devin inutile foarte repede, spune profesorul in epidemiologie, Irene Petersen in dialog cu Sky News.

Petersen considera ca autoritatile trebuie sa innaspreasca masurile de control acum.

Pana in prezent, guvernul britanic recomanda populatiei efectuarea unui test in cazul in care urmeaza sa se expuna unei situatii cu risc major de infectie intr-o zi.

Petersen sustine ca aceasta masura nu este suficienta atunci cand poti sa te infectezi si sa infectezi, la randul tau, alte persoane in doar cateva ore.

Tulpina omicron a devenit predominanta in Statele Unite.
Omikron dominerende i USA

Omicron este acum varianta predominanta care sta la baza numarului de infectari si imbolnaviri in SUA, informeaza autoritatile de stat citate de agentia de presa AP.

Datele proaspete furnizate de autoritatea americana pentru controlul infectiilor, CDC, arata o crestre de sase ori a numarului de infectari cu omicron in cursul unei singure saptamani

Saptamana trecuta, tulpina omicron era responsabila pentru 73% din totalul infectarilor noi inregistrate in State.

In mari parti ale tarii, tulpina omicron este si mai raspandita. In regiunea New York, in statele din sud-est, state din asa numita centura de ruguna si cele din zona Oceanului Pacific, in nord-vest, au un procentaj estimat de cel putin 90 la suta din infectari datorate tulpinei omicron.

Tulpina Delta a fost dominanta in Statele Unite din iunie. Pana la sfarsitul lui noiembrie, 99,5 % din toate infectarile erau provocate de tulpina Delta, conform datelor CDC.

Austria relaxeaza restrictiile
Østerrike åpner opp

In timp ce alte tari impun restrictii severe, Austria relaxeaza restrictiile acum ca urmare a incidentei scazute a infectarilor.

Luni au fost raportate sub 1800 de noi infectari in Austria, ceea ce este cel mai mic numar de infectari din octombrie pana acum.

La sfarsitul lui noeimbrie, Austria avea pana la 13.000 de noi infectari pe zi, astfel incat s-au impus restrictii foarte severe. Acestea au dat rezultate.

In 12 decembrie au fost anulate restrictiile pentru persoanele vaccinate si in aceeasi zi primele regiuni au putut redeschide hoteluri si restaurante.

Luni au fost fost relaxate restrictiile si in celelate regiuni, printre altele si in Viena, dar restrictiile raman in vigoare pentru persoanele nevaccinate.

Calatorii care intra in Austria trebuie in continuare sa prezinte certificatul corona de vaccinare sau sa faca dovada ca au trecut prin boala covid-19, pentru a putea intra.

Nu mai sunt suficiente doua doze de vaccin, cei care intra in Austria trebuie sa aiba trei doze sau sa prezinte rezultat negativ al testului PCR.

Austriecii si alte nationalitati stabilite in tara, precum si cetatenii europeni, sunt exceptati de la aceste cerinte daca intra in carantina obligatorie de 10 zile, la intrare in Austria.

Fostul prim-ministru al Danemarcei este infectat cu corona.

Fostul prim-ministrul al Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt (55 de ani) s-a infectat cu virusul corona, a anuntat ea insasi pe Instagram.

Infectarea a venit la un moment nepotrivit.

– M-am bucurat atat de mult sa am alaturi de mine intreaga familie, aici in Danemarca, pentru a sarbatori Craciunul, a scris ea.

Thorning-Schmidt a fost prima femeie care a ocupat functia de prim-ministru al Danemarcei, din 2011 pana in 2015.

373 de pacienti corona internati in spitale in Norvegia

373 de pacienti erau inregistrati luni ca fiind internati in spitalele din Norvegia, o crestere cu 17 pacienti fata de weekend.

75 dintre pacienti sunt cuplati la respirator iar 121 sunt in internati in sectii de terapie intensiva, asta insemnand cu 1 pacient mai mult la respiratori si cu patru mai multi la terapie intensiva, conform datelor furnizate de Directia de Sanatate.

247 dintre pacienti sunt internati in regiunea de sanatate Helse Sud-Est, 72 in Helse Vest, 33 sunt internati in Helse Midt-Norge iar 21 sunt interntati in Helse Nord.

88 dintre pacientii de la terapie intensiva sunt internati in Helse Sud-Est, 16 in Helse Veste, 11 in Helse Midt-Norge si 6 in Helse Nord.

Din februarie 2020 pana acum, 350.424 de persoane au fost depistate cu virusul corona in Norvegia, conform datelor preliminare din sistemul national de inregistrare a bolilor infectioase MSIS.

NAV: Numarul preavizelor de somaj tehnic s-a triplat saptamana trecuta

Saptamana trecuta, 15.000 de persoane au primit preaviz de somaj tehnic. 60 din locurile de munca sunt din industria HoReCa.

Saptamana trecuta NAV a primit preavize de somaj tehnic pentru 14.800 de persoane si previze de disponibilizari in masa pentru 400 de persoane, informeaza NAV luni.

Statistica nu arata cate din preavizele de somaj tehnic si somaj vor fi realizate in practica.

– Preavizele in vederea somajului tehnica se refera la locuri de munca in special in domeniul hotelier si al servirii si atat firme mai mari cat si mai mici au trimis astfel de preavize, spune managerul pentru munca si bunastare la NAV, Hans Christian Holte.

In total 843 de firme au trimis preavize de somaj tehnic in cursul saptamanii trecute. Preavize care cuprind 100 de persoane sau mai multe, constituie aproximativ 20 la suta din preavizele de somaj tehnic.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu