Media Știri

Stiri – VG – Nyhetsdøgnet – Joi, 06.01.2022

Scris de Daniel Solheim
Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele cu varste peste 50 de ani

Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru toti locuitorii tarii cu varste peste 50 de ani, relateaza cotidianul Corriere Della Sera joi.

Masura este obligatorie si pentru strainii care se afla in Italia si care implinesc varsta de 50 de ani pana in 15. iunie. In plus, toate persoanele care muncesc in universitati, trebuie sa se vaccineze, indiferent de varsta.

Vaccinarea obligatorie intra in vigoare imediat. Persoanele care nu sunt vaccinate pana la 1. februarie vor putea fi amendate. Daca nu detii certificatul corona verde, pe care il primesti in urma vaccinari, vei risca amenzi de 100 de euro, aproximativ 1000 de coroane norvegiene.

Muncitorilor lise va putea retine salariul, pe parcurs, daca nu sunt vaccinati. Si persoanele care sunt surprinse la munca fara certificatul verde de vaccinare risca amenzi intre 600 si 1500 de euor, ceea ce echivaleaza cu intre 6000 si 15.000 de coroane norvegiene.

Antivaccinist retinut pentru distrugeri provocate unei statii de testare

O patrula de politie a descoperit miercuri seara, in jurul orei 21.20 ca o persoana a taiat un inscriptie de pe gardurile din jurul statiei de testare de la Festplassen din Bergen.

Respectivul, un barbat cu varsta intre 40 si 50 de ani, a fost retinut pe loc, relateaza Bergens Tidende.

Politia relateaza, in dialog cu publicatia, ca barbatul avea asupra lui un banner care exprima nemultumirea fata de vaccinuri.

– De-a lungul pandemiei am vazut manifestatii si proteste pasnice din partea antivaccinistilor. Este in ordine sa iti exprimi dezacordul, dar nu apreciem deloc distrugerile, a spus seful de departament Jon Endre Skeie de la statia de politie Bergen Sentrum.

Barbatului i s-a impus sa paraseasca zona centrala a orasului si i s-a deschis dosar penal.

Partidul SV doreste o evaluare continua a tuturor masurilor de preventie si control

– Parlamentul cere guvernului o evaluare continua a modificarilor facute asupra masurilor de preventie si control din perspectiva legii preventiei bolilor infecto-contagioase si a prevederilor acesteia in legatura cu faptul ca masurile coercitive nu pot fi folosite atunci cand, in functie de situatie sau de imprejurari, acestea ar fi o masura disproportionata, scrie SV intr-un comunicat de presa joi dimineata.

Mai departe, SV scrie ca propunerea partidului in Parlament, prezentata de Torgeir Knag Fylkesnes, se refera la toata masurile de preventie si control care au fost implementate.

Actualele masuri, care includ si controversata masura a interzicerii servirii alcoolului, vor dura pana in 14. ianuarie.

– Cuvantul cheie in propunerea noastra este „continua”, adica Guvernul sa nu astepte pana in 14 ianuarie, scrie SV in comunicatul de presa.

Deputatii francezi vor sa introduca certificatul verde de vaccinare

Camera inferioara (Adunarea Nationala) din parlamentul Frantei a adoptat planul presedintelui Emmanuel Macron de a introduce certificatul verde de vaccinare pentru a incetini diseminarea virala

Planul lui Macron a fost adoptat cu 214 de voturi pentru si 93 impotriva, cu proteste din partea deputatilor de extrema dreapta si extrema stanga. Cazul va fi dezbatut in Senat inaintea unui vot final.

Conform propunerii, toti cei care doresc sa intre intr-un restaurant, cinematograf, sa participe la o manifestare culturala sau sa foloseasca transportul in comun pe distante mai lunic, va trebui sa prezinte certificatul verde de vaccinare. Anterior a fost suficienta doar prezentarea unui test negativ corona.

Macron a fost criticat in cursul saptamanii pentru ca, intr-un interviu, a promis ca va ingreuna viata celor care nu s-au vaccinat.

– Si vom continua sa facem asta, pana la capat. Asta este strategia, a spus Macron intr-un interviu acordat publicatiei Le Parisien.

Biroul Auditorului General al Norvegiei extinde auditul din Parlament

Parlamentul a dat azi Biroului Auditorului General sarcina de a investiga schemele economice pentru parlamentari.

Asta inseamna ca extindem auditul administratiei Parlamentului, care era pregatit deja, anunta Biroul Auditorului General intr-un comunicat de presa publicat joi dimineata.

– Este de o mare importanta faptul ca Parlamentul doreste sa analizam temeinic aceste chestiuni. Este important pentu increderea noastra in cea mai importanta institutie a poporului – o incredere care este decisiva pentru democratia norvegiana, a spus Auditorul General Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Misiunea Auditorului vine in urma cazurilor legate de locuintele de navetisti ale parlamentarilor.

Aceasta noua misiune a Auditorului General va investiga:

  • daca parlamentari actuali sau fosti parlamentari au solicitat sau au primit beneficii in contradictie cu legea indemnizatiilor parlementului sau cu alte reguli sau regulamente
  • gestionarea din partea Parlamentului si a Administratiei Parlamentului a cazurilor de acordare a diferitelor beneficii si administrarea schemelor economice
  • locuintele de navetisti, pensia de parlamanetar si indemnizatiile la incetarea mandatului.

In rest , va ramane la latitudinea Biroului Auditorului General sa aprecieze care alte reglementari cu caracter economic vor fi prioritizate in investigatie.

Accident grav pe E39 la Rennesøy – Elicopterul ambulanta la fata locului

Achipajele de salvare s-au deplasat joi dupa-amiaza la un grav accident de circulatie pe E39 la Rennesøy, la nord de orasul Stavanger.

Un camion si un autoturism au fost implicate in coliziune.

– Soferul autoturismului a fost trasportat la SUS (Spitalul Universitar din Stavanger) cu rani aparent grave, scrie politia pe Twitter la orele 13.50.

– Situatia este ca tocmai am ajuns la fata locului impreuna cu echipajele de salavare. Accidentul pare sa fie unul grav. Ranitii sunt ingrijiti, a spus seful de operatiuni, Roger Litlatun, in dialog cu VG acum o ora.

Doua persoane au fost implicate in accident, soferul camionului si cel al autoturismului.

Soferul camionului nu este ranit, informeaza politia.

La locul accidentuui s-au creat probleme mari de trafic in jurul orei 12.15. E 39 este inchis in ambele directii si, conform sefului de operatiuni, mai poate dura timp pana soseaua va fi deschisa din nou. La orele 14.00 soseaua inca era inchisa.

Politia a informat in legatura cu accidentul la ora 12.22.

Explozie si focuri de arma in Almaty (Kazahstan)

O noua serie de focuri de arma au fost auzite in cel mai mare oras din Kazahstan, Almaty, unde protestele si revolta impotriva presedintelui si a autoritatilor au continuat mai multe zile, relateaza agentia de presa Reuters.

Conform agentiei de presa, a fost auzita si o explozie in apropiere de piata centrala a orasului. Mai multe vehicule militre au fost vazute deplasandu-se spre piata, conform unui martor care a vorbit cu Reuters.

Agentia rusa de presa Tass relateaza ca martori din piata au relatat ca mai multe persoane sunt ranite.

Si agentia de presa AFP relateaza ca au fost auzite focuri de arma in Almaty la orele 14, ora Norvegiei, ora locala fiind 19.00.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu