Media Știri

Stiri – VG/Nyhetsdøgnet – Marti – 18.01.2021

Scris de Daniel Solheim
Suedia anuleaza cerinta testului corona la intrare in tara incepand in 21. ianuarie.

Suedia anuleaza cerinta controversata de prezentare a testului negativ la intrare in Suedia, incepand din 21. ianuarie.

Calatorii din UE/SEE si Tarile Nordice (Norvegia) vor trebui, in schimb, sa prezinte certificatul verde corona, anunta guvernul suedez intr-un comunicat de presa.

Pana in data de 20 ianuarie (inclusiv), toti calatorii care intra in Suedia trebuie sa prezinte un test negativ corona facut cu max 48 de ore inainte de intrare, indiferent de statutul de vaccinare.

Aceasta reglementare va fi acum modificata, anunta guvernul suedez.

Incepand din data de 21. ianuarie, cei care doresc sa intre in Suedia dintr-o tara UE/SEE sau Tara Nordica (Norvegia) trebuie sa prezinte certificatul digital corona UE sau echivalent.

Cerinta este pentru toti cetatenii straini cu varste peste 18 ani, cu anumite exceptii.

Persoanele care nu detin certificat corona trebuie sa prezinte un test negativ corona facut cu max 72 de ore inainte de intrarea in Suedia sau sa demonstreze ca au trecut prin boala covid-19 in ultimele sase luni.

Situatia covid-19 in Norvegia: 11.031 noi infectari inregistrate ieri.

Ieri au fost inregistrate 11.031 noi cazuri de infectare cu virusul corona, cu 1313 mai ulte decat media ultimelor sapte zile, care era la 9718.

Trendul infectarilor inregistrate este in crestere, conform statisticii VG.

237 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al infectarilor.

Datele legate de internarile in spital, care au scazut in ianuarie, sunt acum in crestere.

240 de pacienti era internati luni in spital cu covid-19 in Norvegia, conform datelor VG, o crestere fata de 231 in ziua precedenta.

Dintre persoanele internate, 79 sunt internate in sectii de terapie intensiva, o crestere cu 3 pacienti fata de ziua precedenta.

Situatia covid-19 in Romania: 16.760 de noi infectari – 70 de decese

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.760 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 8.642 mai mult decât în ziua anterioară. 1.697 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Evoluția cazurilor noi pozitive din ultimele 7 zile o găsiți în graficul de mai jos.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Până astăzi, 59.327 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.01.2022 (10:00) – 18.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 70 decese (29 bărbați și 41 femei), dintre care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara,  Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt,  Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 70 decese,

  • 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă  30-39 ani,
  • 1 la categoria de vârstă 40-49 ani ,
  • 11 la categoria de vârstă 50-59 ani,
  • 10 la categoria de vârstă 60-69 ani,
  • 26 la categoria de vârstă 70-79 ani
  • 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

67 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 70 de pacienți decedați,

  • 60 au fost nevaccinați și
  • 10 vaccinați.

Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între  grupele de vârstă 40-49 ani și 70-79 ani și prezentau comorbidități.

Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Bacău, Călărași și Gorj, în luna decembrie 2021.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.218, cu 191 mai mult decât în ziua anterioară.

De asemenea, la ATI  sunt internate 487 de persoane, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 487 de pacienți internați la ATI, 54 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 348 sunt minori, 337 fiind internați în secții, cu 20 mai mult decât în ziua anterioară și 11 la ATI, cu 10 mai puțin decât în ziua anterioară.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.419.097 de teste RT-PCR și 6.671.266 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.750 de teste RT-PCR (16.437 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.313 la cerere) și 59.269 de teste rapide antigenice.

Sursa: https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-18-ianuarie-ora-13-00-2/

Aparatorul lui Breivik: Acest proces nu se refera la conditiile de executare a pedepsei

– Acest caz care se judeca acum este rezutatul temeiului etic de a aplica o pedeapsa de o durata de 21 de ani, spune aparatorul lui Anders Behring Breivik, Øystein Storrvik in localul in care are loc procesul de azi.

El mai adauga ca este de acord cu procurorul Hulda Karlsdotti ca subiectul acestui dosar nu se refera la conditiile de executare a pedepsei lui Breivik.

– Nu se va discuta depsre conditiile de executare, dar exista un punct destul de apropiat de acestea si anume progresia, spune Storrvik

El face referire la regulamentul de executare a pedespei de detentie in regim special (forvaring) in care progresia este un element important.

– Este vorba, direct, de chestiunea compararii periculozitatii cu conditiile de executare. Aceea de a lasa o persoana sa stea inchisa an dupa an. Nu este doar periculozitatea un subiect. Posibilitatea de a cere eliberarea conditionata este un ventil de siguranta, spune Storrvik

Nivel verde de masuri in scoli si gradinite in Stavanger si Sandnes

Incepand de miercuri, scolile primare si gradinitele din Stavanger, Sandnes si Sola trec de la nivelul galben la verde.

Asta inseamna ca activitatea zilnica in scoli si gradinite va decurge normal, ceea ce primarul orasului Stavanger, Kari Nessa Nordtun, spune ca isi doreste sa fie de durata, in dialog cu Aftenbladet.

– Elevii de azi, la nivelul scolilor secundare, au avut parte doar de corona in timpul cat au fost elevi la nivelul secundar (undgomskole). Speram ca acestia sa poata absolvi in mod normal, spune primarul Kari Nessa Nordtun, in urma sedintei cu comitetul de criza, sedinta care a avut loc marti dimineata.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu