Autoritatile suedeze sunt criticate de catre comisia corona
Gestionarea pandemiei din partea autoritatilor suedeze a fost slaba si intarziata, informeaza comisia suedeza pentru corona.
– Primele masuri de protectie au fost insuficiente pentru a opri sau chiar limita intr-o masura substantiala diseminarea virusului in tara, a concluzionat comisia in raportul prezentat vineri.
Comisia precizeaza mai departe ca autoritatile suedeze au pus accent pe masuri de preventie bazate pe voluntariat si responsabilitate personala in loc sa impuna masuri restrictive. De la inceputul pandemiei au fost inregistrate peste 15.000 de decese in Suedia si peste 1. 170.000 de infectari.
Si primul raport, care a fost prezentat in 15 decembrie, a criticat modul in care a fost gestionata pandemia. Atunci comisia a spus ca „strategia de a proteja varstnicii a esuat”.
In a doua parte a raportului prezentat vineri, comisia a avut un mandat mult mai larg. Acolo comisia stabileste faptul ca pregatirea pentru pandemie a fost proasta.
In acelasi timp, comisia lauda personalul sanitar.
– Faptul ca sistemul sanitar a putut sa se restructureze rapid si sa intensifice ingrijirea bolnavilor, a fost in mare parte meritul personalului sanitar, spune comisia si adauga:
– Restructurarea a dus la niste sarcini extreme pentru angajati si a rezultat in ingrijire amanata sau anulatat. De aceea. va trebui sa traim o vreme indelungata cu consecintele pandemiei.
Comisia a analizat urmatoarele arii, conform publicatiei Aftonbladet:
- diseminarea virusului spre si in Suedia
- masurile pentru limitarea diseminarii virale
- capacitatea serviciilor medicale si sanitare de a gestiona focarele de infectie
- testarea si ancheta epidemiologica
- limitarea consecintelor pentru serviciile critice pentru societate
- colaborarea cu UE si pe plan international
- activitatea sectiilor consulare.
Modificari ale reglementarilor de intrare in Norvegia – mai multe tari devin rosii
Se introduce regimul de carantina la intrare in Norvegia pentru persoanele care vin din Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Elvetia, Cehia si regiunea Sjælland din Danemarca, anunta ministerul sanatatii intr-un comunicat de presa publicat vineri.
Modificarile intra in vigoare cu incepere de la miezul noptii spre luni, 1. noiembrie.
Carantina de intrare este valabila doar pentru calatori care vin tin tari rosii, rosii-inchise, mov si gri, care nu detin un certificat corona verificabil.
Copiii si tinerii sub 18 ani sunt exceptati de la carantina de intrare, indiferent de tara din care calatoresc.
Carantina de intrare poate fi prescurtata pentru toti calatorii prin test PCR negativ facut, cel mai devreme, la trei zile dupa intrarea in Norvegia.
Aici poti vedea modificarile tarilor si regiunilor cu privire la regimul de carantina.
121 de pacienti infectati cu corona internati in spital in Norvegia – cu 14 mai multi decat ieri
Vineri erau internati 121 de pacienti in spitalele din Norvegia. Asta inseamna o crestere cu 14 pacienti fata de ieri.
11 pacienti sunt cuplati la respirator iar 29 sunt internati in sectii ATI.
Asta inseamna ca sunt cu 5 pacienti mai putini cuplati la respirator si cu unul mai putin internat la ATI, comparat cu ziua de ieri, reiese din datele Directiei de Sanatate publicate vineri.
82 de pacienti corona sunt internati in spital in regiunea Helse Sør-Øst, 17 pacienti sunt internati in Helse Nord, 13 sunt internati in Helse Midt-Norge, iar 9 sunt internati la Helse Vest.
20 dintre pacientii de la sectii de ATI sunt internati la Helse Sør-Øst, 6 sunt internati la Helse Nord, 2 sunt internati la Helse Vest si unul este internat la Helse Midt-Norge.
Din februarie pana acum, 204.730 de persoane au testat pozitiv cu virusul corona aici in Norvegia, arata datele preliminare din sistemul national de raportare a bolilor infectioase – MSIS.
Situatia Covid in Romania – Grupul de comunicare strategica
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 205 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
În intervalul 28.10.2021 (10:00) – 29.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 481 decese (237 bărbați și 244 femei), din care 1 anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 481 decese,
- 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani,
- 22 la categoria de vârstă 40-49 ani,
- 41 la categoria de vârstă 50-59 ani,
- 104 la categoria de vârstă 60-69 ani,
- 168 la categoria de vârstă 70-79 ani
- 141 la categoria de vârstă peste 80 ani.
418 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 43 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 20 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Din totalul de 481 pacienți decedați,
- 441 erau nevaccinați
- 40 erau vaccinați.
Cei 40 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 de ani și peste 80 de ani.
27 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 13 pacienți nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.092. Dintre acestea, 1.875 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 434 sunt minori, 397 fiind internați în secții și 37 la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.270.177 de teste RT-PCR și 4.386.076 de teste rapide antigenice.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.676 de teste RT-PCR (11.980 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.696 la cerere) și 44.003 teste rapide antigenice.
Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.628.501 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 8.110 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.382.322 de pacienți au fost declarați vindecați.

sursa: Buletinul de informare covid-19, Grupul de Comunicare Strategica

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator