Media Sănătate Știri

Stirile de seara – 31.08.2021

Scris de Daniel Solheim
70 LA SUTA DIN POPULATIA UE ESTE VACCINATA

Comisia UE a anuntat marti ca 70 % din populatia adulta a Uniunii Europene are schema de vaccinare completa impotriva covid-19. Astfel a fost atins un target pus la inceputul anului.

– 70 la suta din adultii UE sunt vaccinati complet. Doresc sa multumesc tuturor celor care au facut acest lucru posibil, a scris Presedintel Comisiei Europei, Ursula von der Layden pe Twitter

55 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN BERGEN

De ieri pana azi au fost inregistrate 55 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Bergen.

33 din cazuri sunt contacti apropiati, un caz este infectie importata in timp ce 21 de cazuri au sursa de infectie necunoscuta, informeaza municipalitatea Bergen.

– Cifrele de infectie sunt inca mari si se lucreaza intens pentru a ajunge la zi cu ancheta epidemiologica. 22 din cazurile de azi sunt tineri intre 19 si 23 de ani. Ingrijorarea este ca infectia sa va raspandi in grupele tinere de varsta, spune medicul sef epidemiolog, Egil Bovim.

3.299 de persoane au fost testate luni in Bergen. Pana acum, 9.286 de persoane au fost depistate pozitiv in municipalitatea Bergen.

89 DE PACIENTI INFECTATI CU CORONA SUNT INTERNATI IN SPITALE – CU 10 MAI MULTI DECAT IN IERI

89 de pacienti infectati cu corona erau internati marti in spitalele din Norvegia. Asta inseamna o crestere cu 10 pacienti fata de ieri.

11 pacienti primesc tratament cu ventilatie mecanica iar 22 de pacienti sunt in sectii de terapie intensiva.

Cifra pacientilor internati este cea mai mare din 26 mai incoace, conform statisticii publicate de Directia de Sanatate marti.

68 dintre pacienti sunt internati in spitale in regiunea Helse Sør-Øst, opt sunt internati in regiunea Helse Midt-Norge, opt sunt internati in regiunea Helse Vest iar cinci sunt internati in regiunea Helse Nord.

17 din pacientii internati in sectii de terapie intensiv sunt la Helse Sør-Øst, trei sunt internati la Helse Midt-Norge, unul la Helse Nord si unul la Helse Vest.

Din februarie anul trecut si pana acum, 158.389 de persoane au fost depistate pozitiv cu infectie corona aici in Norvegia, arata cifrele preliminare din sistemul de raportare pentru boli contagioase MSIS.

PROBLEME CU CAPACITATEA LA BERGEN – COMUNA ROAGA LOCUITORII SA ISI ASUME MAI MULTA RESPONSABILITATE

Bergen isi roaga locuitori care sunt infectati sa isi asume o mai mare parte din munca depusa, scrie municipalitatea intr-un comunicat de presa publicat marti.

– Avem mari provocari cu capacitatea in munca TISK (Testing, Isolering, Sporing, Karantene). In unele momente cozile de la statiile de testare poti fi lungi iar cei care efectueaza ancheta epidemiologica au probleme cu capacitatea cand sunt multe persoane infectate cu multi contacti apropiati. De aceea rugam, acum, locuitorii municipalitatii, sa descarce aplicatia „Smittestopp” si sa se pregateasca sa isi asume o mai pare parte din ancheta epidemiologica in cazul in care sunt infectati, spune consilierul municipal pentru sanatate, Beate Husa.

Municipalitatea trece acum la o ancheta epidemiologica de risc, atunci cand este necesar datorita situatiei diseminarii virale. Asta inseamna ca mai multi trebuie sa cartografieze si sa isi contacteze contactii apropiati, ei insisi. In plus, toti care cred ca pot fi infectati, trebuie sa se testeze. Asta inseamna ca si persoanele care au schema de vaccinare completa trebuie sa se testeze.

– In cele mai aglomerate perioade pentru lucratorii care fac ancheta epidemiologica, ne vom ocupa doar de ancheta epidemiologica a membrilor din gospodarie si a contactilor lor apropiati. Asa cum este situatia in momentul de fata nu avem capacitatea de a face ancheta epidemiologica si a celorlalti contacti apropiati. Asta este in conformitate cu recomandarile autoritatilor de stat, spune medicul epidemiolog sef, Egil Bovim, in comunicatul de presa.

PANDEMIA CORONA A COSTAT MUNICIPALITATILE DIN NORVEGIA PESTE 9 MILIARDE DE COROANE

O jumatate de an de pandemie corona a costat municipalitatile si municipalitatile regionale 9,3 miliarde de coroane, estimeaza un grup de lucru.

Grupul de lucru, care consta din membri ai KS si stat, au calculat cheltuielile pentru pandemie la aproximativ 6,7 miliarde de coroane pentru municipalitati si la 2,6 miliarde de coroane pentru municipalitatile regionale.

Asta corespunde destul de bine cu compensatia oferita de stat in prima jumatate a anului, conform ministrului municipalitatilor si modernizariii, Nikolai Astrup.

– Estimatul grupului de lucru este in conformitate cu subventiile acordate pentru prima jumatate a anului din bugetul de stat pentru a compensa cheltuielile muncipalitatilor si ale municipalitatilor regionale, spune el intr-un comunicat de presa.

Presedintele bordului KS, Bjørn Arild Gram, confirma ca cerinta cu privire la compensarea integrala este, pana acum, indeplinita.

– Ne bucuram de acest lucru. Este foarte important ca in continuare sa fie oferite garantii pentru pierderi ulterioare atat pentru restul anului cat si eventual pentru mai tarziu, spune el.

In municipalitati, serviciile de sanatate si ingrijire au cele mai mari cheltuieli. Pentru municipalitatile regionale, consecintele economice sunt, in primul rand, legate de reducerea veniturilor din biletele pentru mijloacele de transport in comun.

Pana la 1. aprilie anul viitor, grupul de lucru va prezenta un raport final in legatura cu dezvoltarea situatiei in anul 2021. Mandatul grupului a fost prelungit, informeaza Astrup.

– Chiar daca vaccinarea a fost accelerata, nu stim cum se va dezvolta pandemia mai departe. Ultimele saptamani au demonstrat ca nesiguranta este in continuare mare, spune el.

CAPACITATEA HOTELULUI DE IZOLARE DIN TRONDHEIM ESTE DEPASITA

230 de persoane se aflau marti in izolare la hotel in Trondheim, iar 30 stau pe lista de asteptare.

Directorul municipal, Morten Wolden, din Trondheim, spune in dialog cu NRK, ca capacitatea hotelului de izolare este depasita si ca unii trebuie sa se astepte sa isi petreaca perioada de izolare la domiciliu.

Directorul pentru sanatate si bunastare, Wenche Dehli din Trondheim spune, in dialog cu canalul de stat, ca s-a incercat cresterea capacitatii hotelului, printre Armata si pe alte lini, dar nu s-a reusit acest lucru pana acum.

– Avem insa un ajutor bun din partea hotelurilor. Sunt dispusi, intr-adevar, sa ne ajute, spune ea.

Municipalitatea Trondheim a avut multe cazuri de infectie cu corona in ultima vreme, in special intre persoane cu varste intre 20 si 30 de ani. In total, cel putin 250 de studenti, de la 56 de profile de studiu din oras, au fost depistati cu infectie corona.

CANTITATEA VIRALA DIN PLAMANI DECIDE CINE MOARE DE COVID

Cei mai multi dintre cei care mor de covid-19 au cantitati foarte mari de virus in plamani, in comparatie cu cei grav bolnavi care supravietuiesc, arata un studiu din SUA.

Ce face ca oameni sanatosi, de altfel, sa moara din cauza virusului corona a fost pana acum o intrebare mare in timpul pandemiei. Conform unui articol de cercetare din Nature Microbiology, cantitatea virala din plamani decide cine moare si cine nu.

– Rezultatele noastra indica faptul ca lipsa capacitatii organismului de a se ocupa de cantitatile virale mari din plamani, este, in cele mai multe cazuri, cauza deceselor, spune Imran Sulaiman, profesor la spitalul universitar Langone, afiliat Universitatii din New York.

Cercetatorii au analizat probe prelevate de la 589 de pacienti care au fost tratati la sectia de terapie intensiva a spitalului si de la 142 de pacienti carora li s-au facut investigatii ale cailor respiratorii cu ajutorul bronhoscopului.

Pacientii care au decedat din cauza covid-19 aveau, in medie, cantitati virale de zece ori mai mari in plamani decat cei care au supravietuit.

Cercetatorii sustin ca o proteina specifica din sitemul imunitar poate fi o parte din explicatei. Pacientii care au murit aveau doar jumatate din concentratia acestei proteine in corp in comparatie cu ceilalti. Asta poate, conform cercetatorilor, sa explice de ce acestia au avut cantitati virale atat de mari in plamani.

Proteina despre care este vorba face parte din sistemul imunitar adaptiv, care ajuta organismul sa isi aduca aminte infectii suferite anterior.

Cercetatorii spun ca nu au vazut semne ca infectia corona sa duca la infectii secundare bacteriene, fapt ce a cauzat decesul multor persoane in timpul epidemiei de gripa spaniola. Reactia puternica autoimuna de care au fost afectati mai multi pacienti, nu a avut nici ea o influenta asupra morbiditatii, spun cercetatorii.

Coronavirus România, INFORMAȚII OFICIALE:

1.098.765 de infectări și 34.570 de persoane decedate din cauza COVID-19.

În România au fost confirmate, până acum, 1.098.765 de infectări cu coronavirus. În total, în România au murit 34.570 de persoane infectate cu coronavirus. Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie 2020. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale.

ACTUALIZARE 31 AUGUST: 

În ultimele 24 de ore au fost 1.313 cazuri noi de COVID-19, din 45.820 de teste efectuate.

Sunt cu peste 600 de cazuri mai mult decât în ziua anterioară.

Rata de pozitivare a testelor este de 2,86%.

Au fost raportate 31 de decese, în timp ce la ATI sunt 291 de pacienți cu COVID-19.

Județul Ilfov este primul care depășește din nou rata de incidență de 1 la mie.


Sursele informatiilor sunt in titlul fiecarei stiri.

Pentru accesarea stirii la sursa, apasati pe literele rosii.


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu