Altele Media Știri

Stirile dupa-amiezii – 11.08.2021

Scris de Daniel Solheim
Municipalitatea Bergen introduce noi masuri corona:

Bergen introduce noi masuri pentru a combate cifrele mari de infectie. Masurile vin pe langa recomandaril si masurile introduse in 5. august.

Noile masuri vor intra in vigoare de joi, 12. august, orele 06.00 si vor vi valabile pana in 22. august.

Noile masuri sunt:

  • Limitarea vizitelor in spatiul privat pana la 10 persoane, persoane cu vaccinare completa nu se socotesc
  • Se impune purtarea mastii de protectie acolo unde nu poate fi respectata distanta de 1 metru. De asemenea, se impune purtarea mastii de catre sofer si pasageri in taximetre.
  • Recomandarea catre angajaotri de a se ingriji ca angajatii care depind de transportul in comun pentru a ajunge la locul de munca sa aiba birou la domiciliu, in masura in care acest lucru este posibil.

– Asta este un lucru foarte greu. A fost foarte solicitant sa ajungem la un anumit nivel de masuri care sa fie corect in raport cu aceasta situatie, a spus consilierul municipal in materie de sanatate, Beate Huse.

In ultima zi, in Bergen au fost inreistrate 92 de cazuri noi de infectie. Cifrele de infectie au ramas constant ridicate in ultimele saptamani.

Consiliul municipal monitorizeaza situatia cu atentie si avertizeaza ca este posibil sa fie luate si alte masuri in cazul in care situatia se inrautateste.

sursa: db.no

13.000 de coroane amenda pentru accident cu trotineta electrica

O persoana care l-a accidentat pe Santiago (1 an) cu o trotineta electrica in Bergen, a primit o amenda de 13.000 de coroane, anunta politia intr-un comunicat de presa.

Accidentul s-a produs in piata centrala Torgalmenningen.

Mama baietasului, Lorena, spune in dialog cu Dagbladet, ca ea considera ca amenda este potrivita.

– Eu cred ca este bine sa fie pedpsit, astfel este o probabilitate mai mare ca sa nu mai faca asa ceva din nou. Vorbim de o viata umana aici.

Barbatul care a mers cu trotineta electrica neaga ca ar fi accidentat copilasul.

– In baza filmarilor camerelor de supraveghere, corelat cu declaratiile martorilor, politia a gasit ca fiind dovedit faptul ca invinuitul a circulat cu o viteza prea mare in raport cu conditiile si a lovit copilasul care mergea in zona respectiva. Mai departe, politia a considerat ca fiind dovedit ca el (invinuitul) la scurt timp dupa accident, a parasit locul accidentului fara a-si da datele personale. Politia a fost nevoita sa solicite sprijinul companiei de inchirieri pentru trotinete electrice Voi pentru a afla identitatea lui, consemneaza politia in comunicatul de presa.

Intr-un comunicat de presa, Voi scrie ca ei se bucura ca politia a urmarit cazul.

– In urma accidentului am contactat mama copilului si eu sunt foarte bucuros ca deznodamantul accidentului nu a fost mai grav. Pentru noi a fost de la sine inteles sa dam politiei identitatea persoanei care a condus trotineta. Ne distantam puternic de stilul iresponsabil de a merge cu trotineta si suntem bucurosi ca politia a investigat acest caz, a scris managerul companiei Voi, Christina Moe Gjerde, intr-un e-mail adresat Dagbladet.

sursa: Dagbladet.no

Persoana cu vaccinare completa a decedat cu corona

Un rezident cu vaccinare completa al unui centru de ingrijire a varstnicilor din Horten, a decedat marti dupa ce a fost infectat cu covid-19. Municipalitatea Horten a anuntat decesul pe site-ul propriu.

Asta se intampla in acelasi timp in care, la acelasi centru de ingrijire exista un focar de infectie cu tulpina delta. In total, 13 persoane sunt infectate, dintre care trei sunt rezidenti ai centrului, patru contacti apropiati si sase angajati, conform publicatiei Gjengangeren.

Medicul municipal, Niels Kirkhus, spune ca tulpina delta poate, din pacate, sa provoace boala chiar si printre persoanele cu vaccinare completa.

– Rezidentii centrelor de ingrijire sunt, deja, o grupa vulnerabila, iar la un deces cu covid-19 ne putem astepta, din pacate, cand avem de-a face cu un focar de infectie intr-un centru de ingrjire pentru varstnici, spune el.

sursa: dagbladet.no

Numarul persoanelor internate cu corona creste in Danemarca

In ultima zi au fost inregistrate 1162 de cazuri noi de infectie in Danemarca. Acesta este cel mai mare numar de infectii din ultimele doua saptamani.

In acelasi timp creste numarul internarilor pentru persoanele infectate cu covid-19. In ultima zi au fost inregistrate 18 internari in Danemarca, ceea ce inseamna ca in acest moment sunt internate 103 persoane bolnave cu corona in spitalele daneze. 18 pacienti sunt in sectii de terapie intensiva.

In Danemarca, programul de vaccinare este mai avansat decat in Norvegia, acolo 73.6 % au primit o doza de vaccin in timp ce 61,4 % au primit ambele doze, conform statisticii furnizate de Statens Serum Institutt.

Acest lucru ingrijoreaza expertii danezi.

– Este pacat sa vedem ca cifrele de infectie inca sunt mari. Dar ceea ce ingrijoreaza cel mai mult este aceasta crestere brusca a numarului de internari, spune Åse Bengård Andersen, medic-sef la clinica de boli contagioase a spitalului Rigshospitalet din Copenhaga, conform canalului tv danez, TV2.

Mai departe, ea spune ca e spera ca sa vedem o scadere a numarului de infectii cand si ultimele persoane se vor vaccina.

– Dar este de asteptat sa vedem o crestere a numarului de infectii acum cand nivelul de activitate este mai mare cu inceputul anului scolar si calatorii, spune Andersen.

Ea evidentiaza faptul ca sunt mai multi in grupa mai tanara care inca nu au primit vaccinu.

In special in municipalitatile din Copenhaga Vestegn sunt cei mai putini vaccinati din toata tara. In Ishøj, procentul celor cu vaccinare completa este de 51,2 la suta.

Tocmai in aceste municipalitati sunt inregistrate cele mai multe cazuri de infectie din Danemarca.

sursa: Dagbladet.no

1137 de persoane cu vaccinare completa sunt infectate

In total 1137 de persoane cu vaccinare completa au fost depistate pozitiv cu infectie corona, scrie FHI in raportul saptamanal. Asta corespunde cu 0,06 % din numarul total de persoane cu vaccinare completa.

– 21 dintre acestia sunt considerati cu vaccinare completa dupa ce au parcurs boala SARS-COv-2 si au primit o doza de vaccin.

– 6 dintre acestie sun considerati cu vaccinare completa in urma unei doze de vaccin Janssen sau o combinatie de doua vaccinuri mARN diferite.

– restul de 1110 persoane au primit doua doze de vaccin corona si au fost depistati cu SARS-COv-2 la cel putin 7 zile dupa a doua doza, scrie FHI.

Printre cei 1137 de vaccinati care sunt infectati, 35 de persoane au fost internate in spital cu covid-19 ca cauza principala a internarii. Dintre acestia, 29 apartin unor grupe cu vulnerabilitati cu risc ridicat sau moderat de a dezvolta o forma grava de covid-19. Varsta mediana printre cei internati este de 80 de ani, scrie FHI.

– Mai putin de 5 persoane cu vaccinare completa au fost internate in sectii de terapie intensiva, si este necunoscut faptul daca covid-19 este cauza internarii la terapie intensiva, scrie FHI.

In total, 23 de persoane cu vaccinare completa au decedat in timp ce erau infectati cu corona.

– Printre persoanele cu vaccinare completa, care au fost depistati cu SARS-COv-2, au fost inregistrate 23 de decese asuciate cu Covid-19 inregistrate in MSIS. Asta include atat decese ale unor persoane care mor cu Covid-19 sau din cauza Covid-19, scrie FHI.

Sefa de sectiune de la FHI, Line Vold, scrie intr-un comunicat de presa ca vaccinurile sunt foarte bune.

– Spre sfarsitul lunii septembrie, toate persoanele peste 18 ani vor fi primit oferta de a sa vaccina cu a doua doza. Vaccinurile sunt foarte efective dar nu 100 % efective si vom vedea si in continuare cazuri de infectie, internari si decese in legatura cu infectii covid-19. Acoperirea cu vaccin va reduce, de asemenea, diseminarea virala in societate si va face ca, in mod treptat, sa ne apropiem de un nivel la care covid-19 sa devina doar o infectie cu care sa putem trai aproape norma, scrie Vold.

sursa: Dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu