Media Știri

Stirile zilei – 05.08.21 – Editia de dupa-amiaza

Scris de Daniel Solheim
18 persoane infectate in Årdal de marti incoace – impiedica vaccinarea

Medicul municipal din Årdal, Grode Myklebust, relateaza in dialog cu VG ca au fost inregistrate 18 cazuri de infectie in Årdal de marti seara incoace.

– Asta este un lucru mare si ne asteptam ca sa mai vina rezultate pozitive in cursul zilei, spune Myklebust.

Pe de alta parte, el informeaza ca toate cazurile de infectie pot fi legate de sursa care a declansat focarul de infectie – o persoana care a fost in vizita in Årdal weekendul trecut.

Mai multe dintre cazurile de infectie au fost depistate printre angajatii fabricii Hydro din Årdal. Myklebust spune ca toate rezultatele pozitive ale testelor corona au fost la persoane cu varste intre 20 si 35 de ani.

– Mai multe dintre acestea urmau sa aiba programare la vaccinare saptamana asta, asa ca situatia asta va amana programul nostru de vaccinare, a spus el.

sursa: vg.no

Inca 80.000 de persoane care nu au fost vaccinate inca in Oslo.
Secretarul consiliului local in domeniul sanatatii din Oslo, Robert Steen, cand a primit prima doza de vaccin in 22 mai anul acesta.

La doua saptamani dupa ce toate persoanele maturi din Oslo au primit oferta de a se vaccina impotriva virusului corona, inca mai sunt 80.000 de persoane nevaccinate in capitala.

Secretarul consiliului local Robert Steen, crede ca vacanta este cauza principala pentru care 14 la suta din populatia capitalei inca nu a primit prima doza de vaccin, relateaza publicatia Avisa Oslo.

Datorita faptului ca cei mai multi locuitori ai capitalei Oslo au anuntat ca doresc sa ia vaccinul, Steen nu vede un motiv de ingrijorare:

– Dintr-o populatia matura in jur de 600.000 de locuitori, 12.000 s-au inregistrat cu refuz al vaccinului. Asta inseamna 2 la suta din populatia adulta, informeaza Steen.

El indeamna persoanele nevaccinate sa ia vaccinul.

– Nimeni nu este sigur pana cand cat mai multi posibil vor fi vaccinati, spune Robert Steen in dialog cu publicatia.

sursa: vg.no

82 de cazuri noi de infectie in Bergen

Municipalitatea Bergen a inregistrat 82 de cazuri noi de infectie joi. Municipalitatea raporteaza aceasta cifra pe site-ul ei.

82 de cazuri noi este cea mai mare cifra inregistrata pana acum in acest an.

37 dintre cei infectati sunt contacti apropiati, 26 de infectati au o sursa necunoscuta a infectiei iar pentru 19 sursa nu este inca clarificata.

In total, au fost testate ieri 2392 de persoane.

– Au fost cifre de infectie mari azi. Cu atatea persoane infectate, munca de cartografiere a infectiei este solicitanta si vedem, de asemenea, ca personele infectate au multi contacti apropiati. Am marit efectivele in masura in care este posibil, in ce priveste cartografierea infectiei, dar nu reusim in acest moment sa contactam persoanele depistate pozitiv in curs de 24 de ore, asa cum este scopul nostru, a spus medicul responabil cu prevenirea infectiilor, Kell Haug.

– In multe cazuri avem probleme ca sa ii gasim pe cei care au primit rezultate pozitive asa ca ii indemnam pe toti cei care s-au testat sa fie accesibili la telefon in zilele de dupa testare. Cetatenii care sunt contacti apropiati pot primi sms sau un apel telefonic de la cartografi, deci este important ca oamenii sa incerce sa ramana accesibili la telefon, spune Haug.

In total, numarul persoanelor infectate in Bergen este de 7490.

sursa: vg.no

Focarul de diseminare din Bergen: se introduc masuri corona

Municipalitatea Bergen introduce urmatoarele masuri restrictive ca urmare a focarului de infectie inregistrat in ultima perioada:

  • obligativitatea ca clientii localurilor sa se inregistreze
  • timp de servire cu alcool la fel, inlauntru cat si afara la localurile de servire.
  • se introduce obligativitatea purtarii mastii de protectie in restaurante si cantine
  • obligativitatea de a ajusta nivelul muzicii in localuri si locatii in care se asculta muzica
  • restrictii de vizita la centre de ingrijire a varstnicilor.
  • obligativitatea de a purta masca de protectie in magazine, manifestari si alte situatii asemanatoare, daca nu poate fi mentinuta distanta de 1 metru.
  • recomandarea da a nu avea mai mult de 10 musafiri in spatiul locativ privat

sursa: vg.no

Ministerul de externe prelungeste recomandarile globale de calatorie pana la 1. septembrie

Ministerul de externe prelungeste recomandarile globale de calatorie care recomanda evitarea calatoriilor ne-esentiale in toate tarile din afara spatiului UE/SEE, Elvetia si Marea Britanie pana la 1. septembrie.

Ministerul a comunicat aceasta decizie intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi.

– In conformitate cu devansarea etapei a patra de redeschidere a societatii, prelungim aceste recomandari. In continuare, situatia este neclarificata in multe tari. Unele tari au un trend in crestere a ratei de infectie iar sistemele de sanatate in mai multe tari au probleme, spune ministrul de exterene, Ine Eriksen Søreide in comunicatul de presa.

Guvernul a facut, de asemenea, exceptii de la recomandari pentru unele din tarile care se afla pe lista suplimentara a UE. Acestea sunt:

Albania, Azerbaidjan, Australia, Bosnia si Hertegovina, Canada, Israel, Japonia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Noua Zeelanda, Macedonia de Nord, Quatar, Arabia Saudita, Serbia, Singapore, Corea de Sud, Taiwan, Ucraina si SUA.

sursa: vg.no

19 cazuri de infectie in Kristiansand

Au fost confirmate 19 cazuri de infectie cu virusul corona in Kristiansand in ultima zi, anunta municipalitatea pe site-ul propriu joi.

De asemenea, 31 de persoane se afla in regim de carantina in municipalitatea Kristiansand.

sursa: vg.no

Accident grav la Jessheim

Mai multe autovehicule au fost implicate intr-un accident grav de circulatie la Jessheim, anunta poitia districtului Est pe twitter.

La orea 14.06 politia scrie ca accidentul este grav.

– Trei masini implicate, mai multe persoane grav ranite. Drumul este inchis pentru o perioada mai lunga de timp, spune seful de operatiuni de la politia districtului Est, Finn Håvard Aas in dialog cu VG.

Aas confirma ca o echipa de criminalisti este pe drum catre locul accidentului impreuna cu o echipa de investigatii de la Statens Vegvesen.

– Sunt persoane incarcerate, spune seful de operatiuni.

Conform celor spuse de Aas, patru persoane sunt implicate in accident.

sursa: vg.no

Franta va oferi a treia doza de vaccin persoanelor varstnice si vulnerabile

Franta va oferi, cu incepere din septembrie, o doza suplimentara de vaccin persoanelor varstnice si celor care sunt vulnerabile, informeaza presedintele Emmanuel Macron.

– Da, vom avea probabil nevoie de o a treia doza, nu pentru toti deodata ci, in orice caz, pentru persoanele in varsta si cele mai vulnerabile, spune Macron.

Macron a spus anterior ca Franta are un plan de a oferi o noua doza de vaccina tuturor celor care s-au vaccinat devreme in 2021, in mare parte persoane peste 80 de ani si persoane cu probleme grave de sanatate.

Tot mai multe tari aleg acum sa ofere o a treia doza de vaccin pentru a combate tulpinile diferite de virus, printre altele in Israel si Germania.

OMS s-a pronuntat pentru asteptarea administrarii probei booster pana la sfarsitul lui septembrie. OMS este ingrijorata de o distribuire si mai dezechilibrata a vaccinurilor la nivel global.

sursa: vg.no

Israelul ia in considerare un nou lock-down

Autoritatile israeliene spun ca un nou lock-down poate deveni de actualitate pana la sfarsitul lunii. Israelul inregistreaza acum o crestere semnificativa a numarului de infectii.

– In acest moment nu doresc sa introducem o masura de lock-down, ci mai bine sa dam o sansa dozei „booster” sa-si faca efectul impreuna cu alte masuri. Dar, peste doua trei saptamani este posibil sa ajungem la alta decizie, spune managerul genereal al Departamentului pentru Sanatate, Nachman Ash.

Intr-un interviu cu canalul de televiziune al armatei, Ash spune ca el spera ca doza a treia sa aiba efect la persoanele peste 60 de ani.

Autoritatile de sanatate au inregistrat peste 3000 de cazuri in ultimele zile. Miercuri, cifra cazurilor de infectie a fost de 3430. Aproximativ 250 de persoane sunt grav bolnave.

58 la suta dintre israelieni sunt vaccinati complet dintr-o populatie de 9,3 milioane. Peste 250.000 au primit deja a treia doza.

sursa: vg.no

Tunelul din fiordul Oslo ramane inchis pana in 17. august.

Datorita distrugerilor rezultate in urma incediului unui semi-trailer luni, saptamana aceasta, tunelul din fiordul Oslo va ramane inchis pana in 17. august. Decizia a fost anuntata de Statens Vegvesen intr-un comunicat de presa publicat joi.

Statens Vegvesen isi cere scuze fata de automobilisti pentru timpul lung de asteptare.

– Intelegem ca poate fi o provocare cand un segment de trafic atat de aglomerat trebuie inchis pentru o perioada de timp, spune Anine Kalmo Larsen, administrator al tunelurilor si sef al masurilor de prevenire a incendiilor, in comunicatul de presa.

Pompierii au intervenit la incendiul de luni dimineata. Semi-trailerul era in tunel la vreo 50 de metri de la intrarea dinspre Drøbak. La ora 09.17 pompierii au anuntat ca incediul este sub control.

Marti, Dispeceratul central de trafic a anuntat ca tunelul va ramane inchis pana in 9. august.

Acum, termenul de inchidere al tunelului este prelungit cu inca o saptamana.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu