Media Sănătate Știri

Stirile zilei – 09.08.2021

Scris de Daniel Solheim
370 de cazuri noi de infectie inregistrate in Norvegia – 72 de cazuri in Oslo.

Duminica au fost inregistrate 370 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 23 de cazuri mai putin decat media ultimelor sapte zile, care era la 393 de cazuri.

Sambata au fost inregistrate 262. De obicei, la sfarsit de saptamana sau in sarbatori legale sunt inregistrate mai putine cazuri de infectie decat in zilele lucratoare.

Trendul infectiilor inregistrate este in crestere, conform statisticii VG. 58 de municipalitati inregistreaza un trend al numarului de infectii in crestere.

In total au fost confirmate 140.836 de cazuri de infectie cu virusul corona in Norvegia de la inceputul pandemiei.

Duminica, au fost inregistrate 72 de cazuri noi de infectie in Oslo. Sambata, numarul de cazuri inregistrate a fost de 80.

sursa: vg.no

Studiu: reactii adverse asemanatoare la cea de a treia doza de vaccin

Cele mai multe persoane din Israel, care au primit o a treia doza de vaccin, raporteaza reactii adverse asemanatoare sau mai putine decat la doza a doua, arata un studiu.

Israelul, in timp de aproximativ 10 zile, a vaccinat cetatenii peste 60 de ani din tara, cu a treia doza de vaccin pentru a impiedica diseminarea tulpinei delta.

Israel este prima tara care face acest lucru si autoritatile de sanatate informeaza ca pana duminica, cea de a treia doza de vaccin Pfizer/BioNTech a fost administrata la peste 240.000 de persoane, relateaza Reuters.

Efectul celei de a treia doze este urmarit cu atentie de alte tari, printre care si SUA. Rezultatele preliminare arata reactiile adverse sunt aproximativ la fel ca cele de la rapel.

Aproximativ 4500 de persoane care au primit cea de a treia doza intre 30. iulie si 1. august au participat la studiu.

In total, 88 % dintre participanti au raspuns ca, in zilele de dupa vaccinare, au simtit reactii adverse la fel sau mai putine decat la rapel. Cea mai obisnuita reactie adversa, care a fost raportata la 31 % dintre cei chestionati, era senzatia de durere la nivelul intepaturii.

Aproximativ 0,4 la suta au raportat probleme de respiratie in timp ce 1 la suta a contactat medicul datorita uneia sau mai multor reactii adverse, relateaza NTB.

sursa: vg.no

Sapte din zece parinti doresc sa isi vaccineze copiii.

Sapte din zece parinti cu copii sub varsta de 18 ani spun ca doresc sa isi vaccineze copiii impotriva virusului corona, arata monitorul corona al Opinion.

in total, 3000 de parinti au fost intrebati daca sunt de acord sa isi vaccineze copiii daca un vaccin corona va fi omologat si pentru copii.

71 la suta au rapsuns da, 11 la suta au raspuns nu iar restul au raspuns ca nu stiu.

Asta inseamna o crestere cu sapte la suta din iulie pana in august.

– Inceputul scolii si cresterea diseminarii virale pot fi motive pentru care parintii sa devina mai inclinati spre a isi vaccina copiii, spune consilierul senior Nora Clausen de la Opinion.

Mai multe tari, printre care si Danemarca, au anuntat ca vor oferi vaccinuri copiilor si tinerilor.

Norvegia nu a facut inca acest lucru. FHI lucreaza la acest subiect si a anuntat ca va veni cu o evaluare pana la sfarsitul lui septembrie.

sursa: vg.no

Pretentiile in ce priveste bacsisul ajung la Curtea de Apel

Angajatii hotelului Bristol isi mentin pretentia de a pastra tot bacsisul – fara ca angajatorul sa poata retrage taxa de angajatori si alte cheltuieli.

De aceea, sindicatul angajatilor hotelieri, Fellesforbundet, face contestatie la sentinta pronuntata la Oslo tingrett, catre Curtea de Apel, relateaza publicatia Klassekampen.

Tribunalul din Oslo a ajuns, in iunie, la concluzia ca angajatorii aveau tot dreptul sa retraga taxele de angajator si cheltuieli de administratie din bacsis, ca urmare a faptului ca angajatorii primisera, in 2019, responsabilitatea de a raporta si retrage avansul de impozit (forskuddsskatt) din bacsisurile primite de angajati de la clienti.

Noua membri din sindicatul Fellesforbundet, angajati la hotelul Bristol in Oslo si 14 membri din sindicatul Parat, de la hotelul Oslo Plaza, au mers in instanta, impreuna cu sindicatele, cu pretentia ca hotelurile sa nu mai retraga taxa de angajator si cheltuieli administrative din bacsis.

Grupul Olav Thon, din care face parte hotelul Bristol, retrage aproximativ 10,5 la suta din bacsis cu titlu de taxa de angajator si 5 la suta pentru cheltuieli de administratie. In plus, hotelurile retrag si impozitul, pensia si banii de concediu.

Chelnerii angajati cu norma intreaga la hotelul Bristol au castigat in 2019 aprozimativ 75.000 de coroane in bacsisuri, conform sentintei tribunalului. Retragerea pentru taxa de angajator si cheltuieli administrative totalizeaza 11.600 de coroane pe an, conform publicatiei FriFagbevegelse.

sursa: vg.no

Incendiu colosal in California continua sa se extinda

Efectivele de pompieri continua lupta impotriva incendiului de vegetatie din nordul Californiei care a s-a extins in asa fel incat a devenit cel mai mare incendiu din istoria statului.

Asa-numitul Dixie a distrus aproape in intregime orasul minier Greenville iar autoritatile avertizeaza ca poate dura mai multe saptamani pana incendiul va fi stins.

Trei persoane sunt date disparute si mai multe mii au trebuit sa se refugieze din calea flacarilor, relateaza NTB.

sursa: vg.no

Franta introduce pasaportul corona in ciuda protestelor

Incepand de luni, trebuie sa prezinti un pasaport corona pentru a intra in cafenele, restaurante si pentru a calatori intre diferite orase.

Introducerea pasaportului corona vine in ciuda unor proteste violente desfasurate pe parcursul a mai multor saptamani.

Sambata, aproximativ 237.000 de francezi au protestat impotriva pasaportului corona.

Presedintele Emmanuel Macron este un promotor al planului si si-a exprimat supararea fata de manifestanti. El spera ca aceasta strategie sa reduca diseminarea virala si indeamna sa se vaccineze mai multi, relateaza NTB.

Certificatul sanitar, poate fi citit ca un cod QR si este emis in cazul in care persoana are vaccinare completa, daca a fost testata negativ sau daca a trecut prin boala covid-19. Guvernul da clientilor si firmelor o saptamana pentru a introduce certificatul sanitar si a se adapta la noile reglementari.

sursa: vg.no

Uniunea pentru protectia naturii avertizeaza impotriva limitei de 110 km/h pe sosele

Uniunea pentru protectia naturii indeamna oamenii la actiuni de protest impotriva autostrazilor cu limitare de viteza de 110 km/h si evidentiaza inciziile mari in natura.

In timp ce Parlamentul a adoptat testarea vitezei de 120 km/h in unele locuri, se construiesc tronsoane cu 110 km/h pe noul E6 de la Gyllan spre Kvål in Trøndelag.

Liderul uniunii, Treuls Gulowsen spune, in dialog cu Adresseavisen, ca aceste decizii au urmari catastrofale pentru natura.

– Eu sper ca sa avem o trezire a populatiei in legatura cu distrugerile provocate in natura datorita construirii de noi drumuri, cum am vazut si in cazul turbinelor eoliene, spune Gulowsen.

El arate ca in timp ce se cer 300 de metri pentru a construi o curba intr-o zona cu limita de viteza de 90 km/h, distanta este de 750 de mtrei pentru o zona cu limitare de viteza la 110 km/h.

Compania de constructii Nye Veier informeaza ca la alegerea traseelor se are in vedere atat diversitatea naturii cat si alte aspecte precum terenurile agricoloe revendicate, viata in aer liber si monumentele de cultura.

Sursa: vg.no

20 de cazuri noi de infectie in Drammen

Vineri, sambata si duminica au fost inregistrate 20 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Drammen, anunta municipalitatea intr-un comunicat de presa luni.

In total, au fost inregistrate 79 de cazuri in ultimele 14 zile, informeaza mai departe municipalitatea in comunicatul de presa.

sursa: vg.no

14 cazuri noi de infectie in Rana – 55 in ultimele sase zile

Municipalitatea Rana din Nordland, a confirmat duminica 14 cazuri noi de infectie cu virusul corona, anunta municipalitate pe site-ul propriu.

Conform municipalitatii, in ultimele sase zile au fost depistate poziti 55 de persoane. Aproximativ 300 de contacti apropiati au fost pusi in carantina ca urmare a infectiei.

– Media de varsta a persoanelor infectate este de 23 de ani. Niciuna din persoanele infectate nu are vaccinare completa, cateva au o doza de vaccin, in timp ce cele mai multe nu sunt vaccinate deloc, mai relateaza municipalitatea.

Doar doua din cele 55 de cazuri au o sursa necunoscuta a infectiei.

sursa: vg.no

ONU: „COD ROSU” pentru omenire

Comitetul pentru clima al ONU prezinta luni al saselea raport al IPCC cu privire la schimbarile climatice

1,5 grade sunt depasite in toate scenariile principale in noul raport. Asta inseamna conditii meteo mai extreme si un risc crescut pentru momente de cumpana periculoase (in materie de clima).

Secretarul general al ONU, Antonia Guterres, spune ca rezultatele din raport sunt alarmante.

– Raportul este un „cod rosu” pentru omenire, a spus el.

– Semnalele de alarma sunt asurzitoare iar dovezile de netagaduit. Emisiile de carbon provenite din arderea combustibilului fosil si despaduririle innabusa planeta noastra si constituie o amenintare imediaa pentru milioane de oameni. Incalzirea globala afecteaza fiecare regiune de pe glob iar multe din schimbari sunt ireversibile, a continuat el.

– Acest raport trebuie sa fie lovitura de gratie pentru carbune si surse fosile de energie, pentru ca acestea ne distrug planeta, a spus el mai departe.

sursa: vg.no

70 de cazuri noi inregistrate in Bergen

Duminica, 8. august au fost inregistrate 70 de cazuri noi de infectie cu virusul corona in Bergen.

In functie de varsta, cazurile sunt repartizate astfel:

  • 6 – 12 ani – 5 cazuri
  • 13 – 19 ani – 17 cazuri
  • 20 – 29 ani – 9 cazuri
  • 30 – 39 ani – 11 cazuri
  • 40 – 49 ani – 10 cazuri
  • 50 – 59 ani – 4 cazuri
  • 70 – 79 ani – 4 cazuri
  • peste 80 de ani – 10 cazuri

28 dintre persoanele infectate sunt contacti apropiati, patru cazuri au sursa de infectie de import, 11 cazuri au sursa de infectie necunosctua, 22 de cazuri nu sunt cartografiate inca iar pentru 5 persoane testul a fost neconcluziv .

Numarul total de persoane infectate in Bergen este de 7648.

Ieri au fost testate 1911 persoane.

sursa: municipalitatea Bergen

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu