Media Știri

Stirile zilei – 16.08.2021

Scris de Daniel Solheim

Stiri de pe feed-ul TV2.no

326 CAZURI NOI DE INFECTIE CU VIRUSUL CORONA INREGISTRATE IERI

In ultima zi au fost inregistrate 326 de cazuri noi de infectii cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna cu 44 mai putine decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 521 de infectii pe zi. Media corespunzatoare in urma cu o saptamana era la 411 infectii pe zi, deci trendul este in cresteere.

Pana la miezul noptii spre luni, au fost efectuate 6,7 milioane de teste in Norvegia din februarie 2020 pana acum.

In total, 144 484 de persoane au testat pozitiv in timpul pandemiei.

Pana acum, 3.756.881 de persoane au primit prima doza de vaccin iar 2.154.583 de persoane au primit rapelul.

Vineri erau 25 de pacienti infectati cu virusul corona in spital. Asta inseamna cu sase mai putini decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana.

In total, 808 persoane infectate cu virusul corona au decedat in Norvegia din marte 2020 pana acum, arata cifrele preliminare. Daca pacientii au murit cu sau din cauza covid-19 nu este intotdeauna posibil de stabilit.

58 la suta din persoanele decedate aveau peste 80 de ani. In grupa de varsta sub 50 de ani au fost raportate 17 decese in Norvegia.

sursa: tv2.no

59 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN OSLO INREGISTRATE IERI

Ieri au fost inregistrate 59 de cazuri noi de infectie in Oslo. Asta inseamna cu 43 de cazuri mai putin decat media ultimelor sapte zile.

59 de cazuri inseamna cu 26 de cazuri mai putin decat sambata si cu 12 mai putine decat duminica trecuta. In ultimele doua saptamani au fost inregistrate, in medie, 81 de cazuri de infectie pe zi.

Cifrele de infectie sunt cele mai mari in cartierul Stovner. Acolo, presiunea de diseminare virala este la 297 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani, iar ieri au fost inregistrate 4 cazuri noi de infectie in cartierul Stovner.

Pe urmatoarele locuri urmeaza cartierele Søndre Nordstrand (268) si Alna (263).

Cartierul Nordstand are, in momentul de fata, cel mai scazut numar de infectii. Aici, presiunea de diseminare virala este la 82 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani, iar ieri a fost inregistrat un caz de infectie in cartierul Nordstrand.

In total, in Oslo au fost inregistrate 39.484 de cazuri de infectie in Oslo, din martie anul trecut pana acum.

sursa: tv2.no

30 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN DRAMMEN

In timpul sfarsitului de saptamana, 30 de persoane au fost depistate cu infectie Corona in municipalitatea Drammen. Asta inseamna cu 10 cazuri mai multe decat weekendul anterior iar mai multi au fost infectati in urma calatoriilor in strainatate.

Din totalul numarului de cazuri noi inregistrate in weekend, 20 sunt legate de calatorii in strainatate. Doar o persoana are o sursa necunoscuta a infectie iar ancheta epidemiologica este inchieata, anunta municipalitatea Drammen pe site-ul propriu.

– In general, in ultima vreme, si mai ales la sfarsit de saptamana, am vazut ca numarul infectiilor in urma calatoriilor in strainatate incep sa aiba o pondere tot mai mare. Astfel vedem cat de important este ca fiecare din noi sa respecte reglementarile de intrare in ce priveste carantina si testarea, spune medicul sef epidemiolog, Einar Sagberg din Drammen.

Din 111 de cazuri de infectie din ultimele doua saptamani, 56 de persoane au testat pozitiv in legatura cu intrarea in Norvegia.

sursa: tv2.no

29 DE CAZURI NOI DE INFECTIE IN TRONDHEIM LA SFARSITUL DE SAPTAMANA

Luni dimineata, municipalitatea Trondheim a anuntat ca au fost inregistrate 29 de cazuri de infectie in Trondheim in timpul sfarsitului de saptamana.

sursa: tv2.no

AU REFUZAT PLATA AMENZII IN LEGATURA CU CORONA – TREBUIE SA SE PREZINTE IN INSTANTA.

Trei persoane cu varste intre 20 si 30 de ani au refuzat sa isi accepte amenzile pentru incalcarea reglementarilor corona in Tromsø in luna noiembrie. Astfel dosarele au ajuns in instanta de judecata.

Conform amenzilor, cele trei persoane au participat la o intrunire privata cu 14 persoane. La acel moment, reglementarile locale din Tromsø permiteau maximum 10 persoana la astfel de intruniri.

Amenzile sunt de cate 4000 de coroane. In instanta, procuratura ca depune cererea de plata a unei amenzi de 4800 de coroane si achitarea cheltuielilor de judecata.

Este vorba de un barbat si doua femei cu varste intre 20 si 30 de ani. Dosarul va fi judecat la Judecatoria Nord-Troms si Senja in 20. septembrie.

sursa: tv2.no

De pe pagina web a Municipalitatii Bergen:

IERI AU FOST INREGSITRATE 34 DE CAZURI DE INFECTIE IN BERGEN

Luni 16. august.

 • au fost raportate 34 de cazuri de infectie de la ultimul raport (Duminica, 54 de cazuri)
 • cazurile de infectie se repartizeaza astfel, in functie de varsta:
  • 6 – 12 ani – 4 cazuri
  • 13 – 19 ani – 11 cazuri
  • 20 – 29 ani – 4 cazuri
  • 30 – 39 ani – 5 cazuri
  • 40 – 49 ani – 3 cazuri
  • 50 – 59 ani – 2 cazuri
  • 60 – 69 ani – 1 caz
  • 70 – 79 ani – 1 caz
  • peste 80 ani – 3 cazuri

22 din cazuri sunt contacti apropiati iar 2 sunt cazuri importate din strainatate. Pentru opt persoane, sursa de infectie nu este cunoscuta iar pentru doua, ancheta epidemiologica nu este inca finalizata.

Numarul total de infectii in Bergen este de 8194.

Ieri au fost efectuate 1534 de teste.

Sase pacienti au fost internati ieri la Clinica Corona.

sursa: Bergen kommune

Stiri de pe Feed-ul VG

CEL PUTIN 1200 DE MORTI IN HAITI

Peste 1200 de persoane si-au pierdut viata in cutremurul din Haiti, conform CNN.

Peste 2.800 de persoane au fost ranite. Guvernul a declarat stare de urgent in urma cutremurului care a avut o magnitudine de 7,2, care a a afectat tara.

Cutremurul a avut o magnitudine de 7,2, conform centrului de seismica USGS. Epicentrul se afla in ocean la 150 de kilometri de capitala Port-au-Prince, unde locuiesc aproape 1 milion de oameni.

Ultimul cutremur care a devastat Haiti, in 2010, a produs enorme pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale. Numarul mortilor a fost atunci raportat a fi peste 200.000 de oameni, conform autortitatilor din Haiti, dar exista o mare nesiguranta legata de veridicitatea cifrelor.

sursa: vg.no

TRUMP II CERE LUI BIDEN SA DEMISIONEZE

Fostul presedinte al SUA, Donald Trump, considera ca succesorul sau, Joe Biden, trebuie sa demisioneze in urma faptului ca Taliban a preluat controlul in Afganistan.

– Timpul a sosit pentru ca Joe Biden sa demisioneze in rusine pentru a fi permis sa se intample ceea ce vedem in Afganistan, a spus Trump intr-un comentariu duminica.

Trump l-a atacat, in acelasi timp, pe BIden si in legatura cu cresterea numarului de cazuri de infectie corona, imigrare, economie si politica energiei.

Taliban a preluat controlul, duminica, asupra capitalei Kabul, cu peste doua saptamani inaintea de termenul impus de Biden – 31. august – pentru retragerea trupelor americane din Afganistan.

Retragerea trupelor americane este rezultatul unui acord dintre Trump si Taliban, inchiat anul trecut, si care, initial, acorda SUA un termen de retragere a trupelor pana in mai anul acesta. In schimb, Taliban trebuia sa prezinte o serie de garantii de securitate, conform acordului.

Biden a amanat termenul pentru completarea retragerii trupelor si nu a impus restrictii pentru retregerea lor.

Trump considera ca retragerea trupelor s-ar fi efectuat cu totul altfel si cu mult mai mult succes daca el inca ar fi fost presedinte al SUA.

sursa: vg.no

POLITIA AVERTIZEAZA PERSOANELE IN CAUTAREA UNUI LOC DE MUNCA SI CHIRIASII IMPOTRIVA ATACURILOR CIBERNETICE

Politia a inregistrat, in ultima perioada, mai multe solicitari in legatura cu atacuri cibernetice pentru obtinerea parolelor, directionate catre cei care isi cauta locuri de munca si chiriasii de garsoniere.

– In legatura cu inceperea anului de studii si a faptului ca multi studenti sunt in cautarea unei chirii, politia districtului Oslo doreste sa avertizeze ca mai multe persoane tinere au fost inselate sau s-a incercat inselarera lor prin pagina de internet hybel.no.

Politia informeaza ca faptasii se folesesc de informatii accesibile publicului pe portaluri pentru cei care cauta locuri de munca si, acum, pe hybel.no, pentru a trimite acestora atacuri directionate in vederea compromiterii parolelor.

Cei care cauta locuri de munca sau o chirie primesc un mesaj SMS falsificat (spoofed) sau un e-mail in care expeditorul se prezinta a fi o persoana de la portalul de recrutare sau de la hybel.no.

– In mesajul de la infractori, esti rugat sa intri pe un link pentru a obtine o programare pentru interviu sau pentru a putea vedea apartamentul. Pentru a putea face acest lucru, tu trebuie, conform infractorilor, sa te legitimezi mai intai cu BankID. Site-ul pe care intri este un asa-numit „phishing-site” care este controlat de faptasi.

Informatiile de la BankID pe care acestia si le insusesc sunt apoi folosite pentru a putea penetra sistemele de siguranta in nettbank.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu