Media Știri

Stirile zilei pe scurt – diverse medii de presa – 13.12.2021

Scris de Daniel Solheim
Guvernul anunta o conferinta de presa la orele 20.00 – situatia Corona (NRK)

Guvernul Norvegiei anunta o conferinta de presa in aceasta seara, la orele 20.00, cu privire la situatia corona si eventuale masuri.

Azi, in cursul zilei, prim-ministrul Jonas Gahr Støre a spus ca el considera ca situatia diseminarii virale face ca sa fie necesare masuri mai severe.

– Situatia este grava. Diseminarea virala este prea mare. Iar noi sunten nevoiti sa luam masuri pentru a limita aceasta dezvoltare a situatiei, a declarat Støre fata de NTB.

El confirma ca masurile de preventie vor fi ajustate deja incepand din aceasta saptamana. Aceste masuri vor aduce limitari in viata cotidiana a oamenilor.

958 de infectari confirmate cu tulpina omicron (VG)

FHI a inregistrat pana acum 958 de infectari cu noua tulpina omicron, a virusului corona, arata datele actualizate. Asta inseamna cu 424 mai multe cazuri decat la ultima actualizare care a fost facuta vineri.

Cele mai multe cazuri de infectare sunt inregistrate in Oslo (472) si Viken (233). Restul sunt repartizate astfel:

 • Vestland: 17
 • Vestfold si Telemark: 99
 • Trøndelag: 2
 • Troms si Finnmark: 14
 • Rogaland: 39
 • Nordland: 1
 • Møre si Romsdal: 2
 • Innlandet: 17
 • Hordaland: 17
 • Agder: 37
 • Necunoscut: 24
5200 de angajati au primit saptamana trecuta preaviz pentru somaj tehnic (VG)

5200 de persoane au primit saptamana trecut previz pentru somaj tehnic, arata datele furnizate de NAV. Somajul tehnic este o consecinta asteptata a noilor masuri corona implementate de guvern, care au afectat sectorul cultural si industria HoReCa.

Luni sunt asteptate noi masuri din partea guvernului care, conform primarului din Trondheim, vor „face incizii in viata sociatatii si viata privata”.

Ministrul sanatatii: Am spus ca vom interveni (Dagbladet)

– Noi am spus ca vom interveni daca situatia se va inrautati. Evaluarile FHI si ale Directiei de Sanatate in legatura cu situatia diseminarii virale sunt grave, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, in dialog cu Dagbladet.

Ea spune, mai departe, ca presiunea asupra serviciilor sanitare si numarul mare de infectari ingrijoreaza ministerul si de aceea, acesta impreuna cu FHI si Directia de sanatate lucreaza cat se poate de rapid in vederea unor noi masuri cu ajutorul carora sa poata fi incetinita diseminarea virala si formele grave de boala.

– Lucram la facilitarea schemelor de testar si carantina astfel incat preventia sa fie cate se poate de efectiva, in acelasi timp in care sarcinile vor fi gestionabile din partea municipalitatilor, spune Kjerkol.

La urma, ministrul are un indemn clar:

– Cel mai important lucru pe care toti pot sa-l faca acum este sa asculte de recomandarile si reglementarile in vigoare. Tineti distanta, folositi masca de protectie, limitati numarul contactilor apropiati, ramaneti acasa si testati-va la aparitia simptomelor, acceptati oferta de vaccinare, atat prima, a doua cat si a treia doza.

In plus, ministrul roaga ca oamenii sa abia grija unii de ceilalti.

– Sunt multi carora acum le este foarte greu, incheie ministrul sanatatii.

Guvernul a anuntat o conferinta de presa pentru orele 20.00 in aceasta seara.

Record de infectari corona in Danemarca: 7.799 de cazuri (Dagbladet)

Duminica au fost inregistrate 7.799 de noi infectari in Danemarca – cel mai mare numar de infectari inregistrate intr-o singura zi de la inceputul pandemiei.

Asta inseamna cu peste 2000 mai multe decat proaspatul record norvegian, in ciuda faptului ca numarul populatiei in cele doua tari este asemanator (Danemarca 5,8 milioane, Norvegia 5,4 milioane).

– Epidemia este inafara oricarui control. Se raspandeste cu repeziciune, spune Torben Magnussen de la organizatia daneza Lungeforeningen, in dialog cu biroul de presa Ritzau.

105 persoane infectate cu omicron la petrecerea de craciun de la Louise Restaurant & Bar din 26. noiembrie

Numarul de infectari in urma petrecerii de la restaurantul Louise Restaurant & Bar din Oslo, in 26 noiembrie, a ajuns acum la 105, relateaza Dagbladet.

In total 145 de persoane au fost infectate cu virusul corona in urma petrecerii de craciun organizate de firma Scatec, la sfarsitul lunii noiembrie.

– Numarul total de persoane infectate cu virusul corona este acelasi: 145. 105 dintre acestea au fost confirmate ca fiind infectari cu tulpina omicron, in ceea mai mare parte prin screening, spune Tine Ravlo, medic municipal adjunt pentru cartierul Frogner.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu