Media Sănătate Știri

Strategia norvegiana de vaccinare iti poate crea probleme cu concediul

Scris de Daniel Solheim

Norvegia a prelungit intervalul dintre prima doza de vaccin si rapel. Asta poate crea probleme daca doresti sa calatoresti in strainatate, recunoaste ministrul sanatatii.

Cele mai multe tari cer ca sa ai ambele doze de vaccin pentru a fi considerat vaccinat complet si , drept urmare, sa poti trage foloasele unui pasaport de vacciare, de care ai nevoie pentru a putea calatori in alte tari fara sa fii nevoit sa stai in carantina.

Ministrul sanatatii, Bent Høie, recunoaste ca este posibil sa ajungi in sitautia asta, tocmai pentru ca tarile fac alegeri diferite:

– Asta inseamna ca ti se poate intampla ca intr-o serie de tari din EU sa ti se poata spune ca trebuie sa ai ambele doze de vaccin plus o saptamana dupa rapel pentru a putea primi certificatul verde corona si ca poti intalni restrictii in acele tari, in timp ce in Norvegia nu vei avea acele restrictii, spune Høie intr-un interviu acordat VG.

Ministrul sanatatii: Bent Høie crede ca si alte tari vor alege strategia Norvegiei
si vor introduce aceleasi relaxari in ce priveste regimul de carantina
pentru persoanele care au primit o doza de vaccin.
Foto: Berit Roald.
Strategia cu o singura doza

Norvegia a ales sa prelungeasca intervalul intre prima doza si rapel de la sase la douasprezece saptamani pentru a facilita vaccinarea mai multor persoane mai repede. Acest lucru a fost recomandat de FHI, printre altele, pentru ca vaccinurile utilizate in Norvegia – Pfizer si Moderna – impedica diseminarea virala deja dupa prima doza de vaccin. Marea Britanie si Finlanda au ales si ele aceeasi linie, in timp ce in Danemarca se discuta aplicarea aceleiasi strategii.

Ministrul sanatatii crede insa ca vor fi tot mai multe tari care vor proceda la fel, tocmai datorita protectiei atat de bune obtinute la trei saptamani dupa prima doza:

– Deci, eu cred ca mai multe tari vor calca pe urmele Norvegiei, pentru ca se va vedea acelasi efect precum in alte tari care au procedat la fel, ca trei saptamani dupa prima doza sunt suficiente pentru a ajunge la un grad de protectie suficient de bun. Este greu de mentinut restrictii cand se vede ca efectul este bun. De aceea cred ca si alte tari vor proceda la fel.

Cei mai multi nu trebuie neaparat sa astepte trei luni pana la rapel – FHI a anuntat anterior ca vom primi suficient vaccin in perioada cere vine incat intervalul intre doze va fi undeva in jur de sapte saptamani. De asemena, FHI preconizeaza ca intreaga populatie va putea fi vaccinata complet pana la sfarsitul lui august.

Persoanele cu vaccinul complet trebuie in continuare sa stea in carantina

– Ce se intampla cu carantina de intrare in tara pentru cei vaccinati, nu ar trebui sa-i scutiti de carantina acum cand stim ca riscul de a disemina virusul mai departe (de catre persoanele vaccinate) e atat de mic?

– Vom putea face asta cand vom pune la punct sisteme care ne vor face sa fim sigur ca persoana este vaccinata intr-adevar. Problema pe care o avem azi este ca avem o imagine de ansamblu buna asupra persoanelor vaccinate in Norvegia, dar nu asupra celor vaccinati in alte tari. De aceea am spun ca trebuie sa avem un certificat corona care sa poata fi verificat. Si lucram la un asemenea certificat in Norvegia si speram sa il avem pus la punct la inceputul lui iunie.

– Danezii vaccinati scapa de carantina de intrare in Danemarca, deci trebuie sa existe o solutie care sa faciliteze acest lucru si pentru Norvegia?

– In momentul de fata danezii au un certificat corona care nu poate fi verificat. Noi in Norvegia am spus ca dorim un certificat corona care sa nu fie usor de manipulat. Este un criteriu important pentru noi.

– Se poate printa certificatul de pe site-ul Helsenorge.no?

– Acel certificat nu este unul care poate fi verificat, asta inseamna ca e usor de manipulat in forma in care este azi. De aceea se lucreaza la o varianta verificabila (sigura) a certificatului corona, care sa fie gata la inceputul lui iunie.

Si alte tari, precum Italia si Germania, acorda scutire de la carantina de intrare pentru cetatenii lor vaccinati.

In aceste tari poti calatori daca ai completat vaccinul (ambele doze):
  • Grecia
  • italia (nu are regim de carantina de intrare pentru nici un fel de calatori)
  • Israel
  • Franta (nu are regim de carantina de intrare pentru nici un fel de calatori)
  • Islanda
  • Estonia
  • Croatia
  • Spania (nu are regim de carantina de intrare pentru nici un fel de calatori)
  • Germania
  • Austria

Daca esti vaccinat si calatoresti intr-o tara care nu are regim de carantina de intrare pentru nici o categorie de calatori, fiind vaccinat nu ai nevoie sa arati test negativ corona.

Sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu