Media

Strategie noua de gestionare a pandemiei – Modificarea strategiei TISK

Modul în care municipalitățile vor gestiona pandemia covid se schimbă semnificant din data de 15 ianuarie. Pentru a se utiliza mai mult auto-testarea se fac schimbări la carantina de infecție iar persoanele care testează pozitiv trebuie să  își notifice contacții apropiați.

Asta înseamnă  că daca testezi pozitiv nu vei mai fi sunat de către echipa de detectare a infecției. Nu vei mai fi sunat nici dacă unul dintre contacții tăi apropiați testează pozitiv. Acest telefon îl vei primii de la contacții apropiați.

Municipalitatea va continua să monitorizeze infecția pentru grupurile vulnerabile, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și în instituții.

Acest lucru se datorează faptului că Guvernul a schimbat strategia privind testarea, izolarea, monitorizarea și carantina (TISK). Mai jos sunt menționate 3 lucruri importante si demne de remarcat despre aceste schimbări.

Auto-testarea este egală cu testul rapid sau testul PCR efectuat de serviciul de sănătate pentru a evita carantina.

Diferența dintre auto-testare și testele de la centrele de testare este că:

  • Testele rapide efectuate de sau sub supravegherea personalul medical sunt aprobate în același mod ca și testele PCR, care, la rândul lor, sunt mai sensibile și pot dezvălui infecția mai devreme,  pot depista unele persoane infectate care testează negativ la auto-testare sau testare rapidă.
  • Testele de la centrul de testare se înregistrează în certificatul corona.

Orice persoană cu simptome ar trebui să facă un test, fie auto-test, fie test la centrul de testare.

Dacă ai simptome și auto-test pozitiv, ar trebui să faci programare pentru testul oficial la centrul de testare.

Dacă ai simptome și un auto-test negativ, ar trebui să faci programare pentru un test la centrul de testare. În plus, dacă ești contact apropiat, ar trebui să faci testul PCR.

Auto-testele pot fi procurate la centrul de servicii al municipalității tale.

Unele municipalității vor dori ca să iți înregistrezi tu însuti rezultatul de la test.

Aplicatia Smittestopp

Noile modificari din strategia TISK face ca aplicatia Smittestop sa devina si mai utila.

– Acum avem intr-adevar nevoie de tine. Deci, daca inca nu ai descarcat aplicatia pana acum, fa asta imediat. Iar daca ajungi sa fii infectat, adu-ti aminte sa raportezi acest lucru in aplicatie. Este anonim. Cei in apropierea carora ai fost, vor fi anuntati imediat. Ei nu vor sti cine este persoana infectata, dar vor primi un mesaj ca sa fie atenti la simptome si sa se testeze, spune Kjerkol.

Daca mai multi incep sa foloseasca aplicatia Smittestopp, acest lucru va usura ancheta epidemiologica si va putea contribui la intreruperea lanturilor de infectare. Smittestopp poate fi folosit si in calatorii in tarile UE si SEE. Se gaseste in multe limbi, printre altele engleza, araba, turca si urdu (din pacate nu exista si in limba romana).

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/endringer-i-tisk-strategien/id2895499/

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

1 Comment

Lasă un comentariu