Media Sănătate Știri

Studenti norvegieni din Copenhaga protesteaza impotriva reglementarilor norvegiene de carantina

Scris de Daniel Solheim

Lea Marston (21) trebuie sa stea sapte zile in carantina cand se intoarce acasa in Norvegia chiar daca este imunizata (vaccinata cu ambele doze) in Danemarca. Acum, studentii fac presiune asupra Guvernului printr-o actiune pe Facebook.

Faptul ca studenta detine un pasaport corona digital danez, nu o ajuta la nimic.

Autoritatile norvegiene cer ca persoanele care sunt protejate impotriva covid-19 sa fie inregistrate prin sistemu helsenorge.no.

– Daca esti imunizat in Norvegia, poti sa faci testul si sa iesi din carantina dupa trei zile, dar noi, cei care am fost vaccinati in Danemarca trebuie sa stam in carantina sapte zile si abia apoi sa ne testam. Ei nu au incredere in pasaportul corona danez, spune Marston.

Studenta de 21 de ani are ultima zi de cursuri in 25. iunie.

Planul ei era sa plece acasa si sa inceapa munca pe timp de vara la asistenta sanitara la domiciliu in Stavanger, in 29. iunie.

Lea Marston in fata universitatii din Copenhaga, unde studiaza medicina.

Acum insa, va fi intarziata la locul de munca cu cel putin o saptamana si va pierde o saptamana de lucru, datorita reglementarilor de carantina.

– Din fericire, angajatorul este intelegator. Dar nu inteleg cum autoritatile norvegiene nu pot sa accepte pasaportul corona danez.

Iar tanara de 21 de ani nu este singura care reactioneaza.

Presiune colectiva din partea studentilor

Studenta la Studii Economice, Yngvild Anvik din Bærum a trimis luni o scrisoare de protest catre ministerul sanatatii, ministerul justitiei si catre FHI.

In acelasi timp, ea a postat pe grupul deschis de pe Facebook „Nordmenn i København”, unde mai multi studenti s-au plans de reglementari.

Postarea lui Yngvild Anvik pe Facebook

in postarea sa, ea a partajat scrisoarea trimisa ministerelor si a indemnat pe cat mai mult sa copieze scrisoarea si sa o trimita, la fel, ministerelor. Printre altele ea scrie:

Mi-e ciuda sa tot citesc o stire dupa alta despre studenti care trebuie sa stea in carantina hoteliera in ciuda faptului ca sunt imunizati, fara ca Norvegia sa poata face ceva cu acest lucru. De aceea m-am gantit ca am putea sa incercam sa facem o presiune colectiva.”

Anvik este suparata din cauza reglementarilor norvegiene.

– Am vazut de alte dati ca presiunea colectiva poate aduce roade. Guvernul spune ca va exista o solutie la inceputul lui iulie. Multi doresc sa plece acasa acum, iar noi avem deja o solutie care functioneaza bine, prin pasaportul corona danez.

Yngvild Anvik din Bærum va finaliza in curand studiile de masterat in economie si finante in Copenhaga.

Argumentul ca pasaportul corona danez ar putea fi usor de falsificat nu gaseste intelegere la tanara studenta.

– Asa ceva nu pot sa fac nici eu si nici norvegianul obisnuit de pe strada. Aceasta aplicatie este clara si a functionat in Danemarca de mai multe luni.

Pasaportul corona danez
Se lucreaza la o solutie tehnica

– Am o mare intelegere pentru faptul ca este si impovorator si ne-practic sa stai in carantina hoteliera. Dar facem asta pentru a impiedica importul de infectie, a scris secretarul de stat din cadrul ministerului de justitie, Lars Jacob Hiim, intr-un email adresat NRK.

El informeaza ca se lucreaza continuu pentru a gasi solutii care sunt bune pentru cei care sunt vaccinati, dar care vor proteja societatea impotriva importului de infectie.

– Toti cei care sunt vaccinati sau imuni in urma infectiei cu corona, vor fi exceptati de la obligatia de a sta in carantina hoteliera cand avem documentatie care sapoata fi prezentata in mod digital, sigur si verificabil. Lucram in vederea punerii la punct a unei astfel de solutii cat se poate de repede.

Persoanele vaccinate in Norvegia nu trebuie sa stea in carantina

Studentii norvegieni din Danemarca trebuie sa fie inregistrati in sistemul de sanatate danez.

De aceea este normal, pentru ei, sa fie vaccinati acolo.

Iubitul lui Lea Marston, care si el locuieste in Copenhaga, scapa cu doar trei zile de carantina pentru ca el a primit prima doza de vaccin in Norvegia.

– Este ciudat. Eu am lucrat in sistemul de sanatate danez si m-am vaccinat la inceputul lui aprilie cu AstraZeneca. Apoi am primit a doua doza cu Pfizer in urma cu doua saptamani si jumatate, deci sunt la fel de protejata de covid-19 ca el sau ca toti ceilalti care au primit vaccinul in Norvegia, spune Marston.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu