Media Știri

Studiu: Asa s-au infectat cei mai multi

Scris de Daniel Solheim

FHI a realizat, in colaborare cu municipalitatea Oslo, un studiu, pentru a vedea mai indeaproape unde anume a existat cel mai ridicat risc de infectie in capitala norvegiana, in timpul celui de-al treilea val al pandemiei in iarna.

Scopul studiului este de a contribui la a intelege unde a existat cel mai mare risc de infectie si, pe urma, pentru a putea aprecia care masuri pot fi cele mai efective, scrie FHI.

Studiul a fost efectuat in saptamanile 10 pana la 12, deci in perioada 8. pana in 28. martie – o perioada cu diseminare virala puternica in Oslo, unde tulpina alfa devenise dominanta.

HARDT RAMMET: Oslo har vært episenteret for pandemien i Norge gjennom alle tre smittebølgene her til lands. En ny studie har sett nærmere på hvor smitterisikoen var størst under den tredje bølgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo a fost epicentrul pandemiei in Norvegia in timpul celor trei valuri. Un nou studiu a analizat indeaproape unde a existat cel mai mare risc de infectie in timpul celui de-al treilea val.
Foto: Stian Lysberg Solum /NTB

Persoane intre varste de 18 si 70 de ani, domiciliate in Oslo, au participat la studiu si au fost identificate prin munca de rutine in vederea urmaririi infectiei (smittesporing). Persoanele de referinta au fost extrase aleatoriu din Registrul populatiei. In total, 1046 de persoane au fost incluse in studiu.

Infectarea acasa cea mai obisnuita

Studiul a descooperit ca cei mai multi dintre locuitorii capitalei au fost infectati in propria gospodarie. Investigatia sustine, astfel, rezultatele muncii de urmarire a infectiei, in urma careia rezulta ca aproximativ 40% au fost infectati acasa.

– Rezultatele indica faptul ca aproximativ 40 % din infectia diseminata printre adulti in Oslo in perioada februarie-martie 2021 s-a petrecut in propria gospodarie, concluzioneaza FHI.

Conform studiului si gospodariile mai mari si persoanele din categorii de varsta mai tinere au avut un risc crescut pentru a fi infectate.

VÅKNET TIL LIV: Oslo kunne gjenåpne blant annet restauranter og barer i slutten av mai. En måned seinere holder smittetallene seg fortsatt lave. Foto: Hanna Johre / NTB
Oslo a putut din nou sa deschida restaurante si baruri la sfarsitul lui mai. O luna mai tarziu, cifrele de infectie sunt in continuare reduse. Foto: Hanna Johre / NTB
Riscul restaurantelor

Studiul a descoperit, de asemenea, ca a manca la restaurant sau la cafenea era legat de un risc de trei ori mai mare.

In perioada in care a fost efectuat studiul, restaurantele din Oslo erau inchise, dar medicul FHI Pawel Stefanoff explica, in dialog cu Dagbladet, ca in cadrul studiului s-a plecat de la perioada de expunere – adica perioada in care participantii la studiu au fost infectati.

– Jumatate din participantii la studiu au fost expusi la virus in ultimele doua saptamani din februarie, cand inca era posibil sa mananci la restaurant in Oslo, spune Stefanoff.

Cealalta jumatate a testat pozitiv cu virusul corona in saptamanile 10 pana la 12, deci din 8. pana in 28 martie, unde nu era posibil sa servesti masa la restaurant in capitala, explica el.

In total, 20 la suta din participantii la studiu au informat ca au fost la restaurante.

Stefanoff explica faptul ca studiul a fost efectuat intr-o perioada in care in Oslo era o presiune de diseminare mare si ca rezultatele nu pot fi direct legate de situatia de acum din capitala, in ce priveste diseminarea virala.

– Dar intrerpretam asta sub forma ca intr-o perioada cu presiune de diseminare mare, asa cum era situatia in Oslo in februarie-martie, restaurantele si locatiile de servire pot contribui la o parte din diseminarea virala, iar asta este o informatie importanta pentru municipalitatea Oslo, spune Stefanoff.

Petreceri si alcool

Studiul mai arata ca consumul de alcool la petreceri private a crescut riscul de infectie cu 70 la suta, comparat cu a nu participa la petreceri.

FHI a descpoperit ca participarea la o petrecere sau intrunire privata cu mai putin de 10 participanti nu a facut ca riscul de infectie sa creasca, dar consumul de alcool la astfel de petreceri, da.

– Cand analizam indeaproape cei doi factori de risc mai importanti din studiu, participarea la petreceri private si vizitele la restaurant, riscul nu a crescut prin participarea in sine. Combinatia dintre petrecere si consum de alcool si vizita la restaurante unde stai jos, la o masa, au dat cel mai mare risc de infectie, spune Stefanoff.

Persoanele care au un loc de munca fara posibilitatea biroului la domiciliu, au fost expuse la un risc crescut, scrie FHI. Si acest aspect este in conformitate cu rezultatele muncii de urmarire a infectiei, care arat ca locul de munca este unul din cele mai obisnuite locuri unde poti fi infectat.

S-a descoperit, de asemenea, o legatura intre densitatea calatoriilor cu transportul in comuns si infectii, dar rezultatele nu sunt suficient de concludente pentru a putea trage o concluzie cu o suficienta siguranta statistica.

Nu a fost posibila investigarea posibilitatii de infectare intr-o serie de alte locatii cum ar fi sali de antrenament, cinematografe, teatre si altele asemanatoare, pentru ca acestea erau inchise in perioada respectiva.

– Masurile simple sunt eficiente

Rezultatele indica, de asemenea, ca participarea la activitati in spatii deschise nu dau un risc sporit de infectie. Infectia poate insa sa creasca daca nu sunt respectate recomandarile privind prevenirea infectiilor de catre cei ce participa la activitati in spatii deschise.

In studiu se observa, de asemenea, ca respectarea regulilor de prevenire a infectiilor, inclusiv folosirea mastii de protectie si o igiena buna a mainilor, par sa reduca considerabil riscul de infectie, scrie FHI.

– Studiul arata ca, in cazul unei infectii a cailor respiratorii, este important sa fie respectate niste reguli simple pentru a te proteja pe tine insuti si pe cei vulnerabili din societate, spune Stefanoff.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu