Comunicat de presa – Guvernul Norvegiei | 24.01.2022
Carantina de infectie de 10 zile poate fi inlocuita cu regim de testare zilnica pentru membrii din gospodaria persoanei infectate si pentru persoanele echivalent de apropiate.
Modificarea reglementarii intra in vigoare cu incepere de la miezul noptii, in noaptea spre miercuri, 26. ianuarie.
– Foarte multi sunt in prezent obligati sa ramana in carantina. Situatia diseminarii virale a dus la o nevoie critica de implementare a unor ajustari, atat in ce priveste prioritizarile si regulile strategiei de testare, cat si a reglementarilor in vederea testarii si utilizarea capacitatii PCR. Este nevoie urgenta ca sa trecem la un regim de testare care sa inlocuiasca regimul de carantina, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkoll.
Modificare reglementarilor intra in vigoare cu incepere de la miezul noptii, in noaptea spre miercuri, 26. ianuarie.
Astfel vor fi noile reglementari:
Carantina de infectie de 10 zile va fi inlocuita cu:
- testare zilnica timp de 5 zile in urma ultimului contact apropiat cu persoana infectata pentru membrii aceleiasi gospodarii sau persoanele echivalent de apropiate
- membrii aceleiasi gospodarii si persoanele echivalent de apropiate care nu pot mentine distanta fata de persoana infectata in perioada de izolare, pot inlocui regimul de carantina de infectie cu testare zilnica timp de 11 zile (6 zile in perioada de izolare a persoanei infectate + 5 zile dupa aceea). Aceasta masura este valabila si pentur copii
- Pe langa regimul de testare, se recomanda utilizarea mastii de protectie in spatii inchise in locuri publice si evitarea adunarilor si evenimentelor timp de 10 zile dupa contactul apropiat cu persoana infectata. Recomandarea utilizarii mastii de protectie nu este valabila pentru copii sub 12 ani, elevi cu varste peste 12 ani atunci cand sunt la scoala si cei care, din motive medicale sau din alte motive nu pot folosi masca de protectie.
- urmareste apartia unor eventuale simptome pe toata durata perioadei de carantina.
- in cazul aparitiei unor simptome, trebuie sa ramai acasa si sa te testezi.
Persoanele care nu respecta regimul de testare trebuie sa stea in carantina timp de 10 zile, cu o eventuala iesire din carantina in cazul unui test negativ facut la minimum 7 zile dupa ultimul contact apropiat cu persoana infectata
Persoanele care au trecut prin boala covid-1 in ultimele trei luni sunt exceptate de la regimul de carantina de infectie. In plus sunt mentinute exceptiile speciale care sunt valabile pentru , de exemplu persoane in functii critice pentru societate.
– Ajustarile sunt strict necesare pentru a putea mentine un nivel rezonabil al serviciilor de sanatate si ingrijire si ale altor functii crititce pentru societate in acelasi timp cu cresterea asteptata a diseminarii virale. De asemenea, inlocuirea regimului de carantina cu unul de tesatre este rezonabila can avem cunostinte despre faptul ca omicron provoaca forme mai putin grave de boala decat variantele anterioare ale virusului, spune Kjerkol.
Nevoia de teste
Nevoia generala de auto-test va creste ca urmare a acestei modificari si datorita unei cresteri puternice a numarului de persoane infectate.
– Odata cu aceasta mare nevoie de auto-teste in perioada care urmeaza, va putea fi nevoie de modificari in recomandarea prioritatilor pentru utilizarea auto-testelor, astfel incat acestea sa aiba un cat mai mare efect posibil impotriva diseminarii virale in societate. DIrectia de Sanatate si FHI au intocmit un indrumar cu recomandari in vederea prioritizarii testelro pentru municipalitati, aceestea urmand sa fie comunicate municipalitatilor. De asemenea, am solicitat Directiei de Sanatate sa demareze un proces de achizitie a mai multor auto-teste, spune Kjerkol.
Auto-teste gratuite
In 13. ianuarie, Guvernul a anuntat ca regimul de carantina de infectie pentru membrii aceleiasi gospodarii si persoanele echivalent de apropiate urma sa fie inlocuit cu un regim de testare zilnica atunci cand municipalitatile vor avea la dispozitie suficiente auto-teste si un sistem de distribuire al acestora. Municipalitatile au fost anuntate sa fie pregatite pana la data de 26. ianuarie in vederea acestei modificari. Auto-testele care vor fi folosite pentru inlocuirea carantinei de infectie vor fi oferite gratuit de catre municipalitate.
– Mai multe municipalitati nu au primit atat de multe auto-teste precum le-a fost promis datorita unor livrari intarziate din strainatate. In acelasi timp, exista multe municipalitati care au raportat ca sunt pregatite si au o mare nevoie de a trece la un regim de testare care sa inlocuiasca regimul de carantina de infectie. Impreuna cu recomandari clare cu privire la prioritizarea utilizarii auto-testelor si a recomandarilor cu privire la utilizarea testelor PCR, precum si achizitia de auto-teste noi, consider ca aceste aspecte ne ofera un fundament solid pentru a pune in aplicare aceste modificari imediat, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol.
Nu va mai fi regim de carantina de infectie pentru alti contacti apropiati
Carantina de infectie pentru contactii apropiati, care nu sunt membri ai aceleiasi gospodarii sau persoane echivalent de apropiate, a fost anulata cu incepere din 13. ianuarie. Acestor persoane li se recomanda testarea in ziua a 3. a si in ziua a 5. a dupa contactul apropiat avut cu persoana infectata si se recomanda o buna observare a simptomelor timp de 10 zile. In cazul aparitiei simptomelor, persoana in cauza va ramane acasa si se va testa.
Citeste mai multe despre modificarile din strategia TISK (apasa pe link)
Ordinea de prioritati pentru teste:
- persoane care prezinta simptome
- testare in cazul unei expuneri cunoscute
- testare in loc de carantina pentru membrii gospodariei/persoane echivalent de apropiate
- alti contacti apropiati
- alt tip de screening in urma unei evaluari de specialitate cu privire la preventie si control
- testarea persoanelor care exercita functii critice pentru societate (care include si personalul sanitar)
- testare regulata
Reglementarile vor fi valabile si pentru persoanele care se afla in carantina deja, in momentul in care vor intra in vigoare (in noaptea spre 26. ianuarie 2022).

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator