Media

Toate persoanele care intra in Norvegia TREBUIE sa se testeze la sosire.

Scris de Daniel Solheim

Guvernul introduce reglementari mai severe la granita pentru a intarzia si limita diseminarea noii tulpini a virusului corona – omicron.

Cu incepere de la miezul noptii, in noaptea spre vineri 3. decembrie, toti cei cre intra in Norvegia, trebuie sa se testeze, indiferent de statutul de vaccinare.

– Avem o situatie grava a diseminarii virusului in Norvegia. Este necesara implementarea unor masuri mai severe pentru a impedica diseminarea tulpinii omicron. Facem acest lucru pentru a mentine controlul, pentru a acumula mai multe cunostinte despre noua tulpina a virusului si pentru a evita ca serviciile sanitare sa fie suprasolicitate, spune ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol.

Guvernul are drept scop sa intarzie stabilirea tulpinei omicron ca varianta dominanta in Norvegia, pana cand varstnicii si persoanele vulnerabile au apucat sa se vaccineze.

In conformitate cu recomandarea Directiei de Sanatate si FHI se modifica regulamentul covid-19 astfel incat toate persoanele care intra in Norvegia, trebuie sa se testeze.

Daca exista o statie de testare la granita atunci testul va fi facut acolo. In cazul in care nu exista statie de testare la punctul de intrare in tara in momentul trecerii frontierei, testul va fi efectuat la maximum 24 de ore de la intrare.

Calatorul poate, in astfel de cazuri, sa aleaga un test antigen rapid la o statie publica de testare sau sa se auto-testeze. In cazul unui test rapid pozitiv, indiferent daca este facut la o statie de testare sau sub forma auto-testului, se va stabili inregulamentul covid obligatia de a efectua un test PCR de urgenta si in cursul a maximum 24 de ore.

Cerinta este valabila si pentru persoanele cu vaccinare completa si pentru cele care au trecut prin boala covid-19.

Persoanele care intra in Norvegia cu varste peste 12 ani vor purta masca de protectie in spatiul public, acolo unde nu este posibila mentinerea distantei, pana la obtinerea unui rezultat negativ al testului.

In plus, se va efectua testare de risc a calatorilor (cu exceptia celor care au motive speciale).

Exceptiile speciale de la cerinta testarii la intrare in Norvegia, pentru navetistii de granita, personalul aviatic si soferii profesionisti, sunt mentinute.

Se reintroduce cerinta testului corona negativ la intrare in Svalbard. Un focar de infectie pe Svalbard va putea, datorita resurselor sanitare reduse, sa puna in pericol servicii critice pentru societate si sa duca la evacuari spre continent, ceea ce acapareaza capacitatea ambulantelor aeriene. Populatia pe Svalbard va fi prioritara pentru doza de improspatare cu vaccin anti-corona.

Regulamentul intra in vigoare la data de 2 decembrie orele 24.00. Masurile vor fi evaluate peste 14. zile.

sursa: guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu