Media Sănătate Știri

Tulpina Delta a virusului Corona in crestere in Norvegia – Tønsberg/Færder si Grimstad – focare de infectie

Scris de Daniel Solheim
Tulpina Delta a virusului Corona: diseminarea virala este in crestere – FHI

Numarul de cazuri confirmate cu tulpina Delta a virusului corona a crescut de la 50 de cazuri in saptamana 21, la 240 de cazuri pana in saptamana 24, anunta FHI in ultimul raport saptamanal.

Cele mai multe cazuri sunt legate de focare de infectie datorate unor importuri separate de infectie.

Procentajul persoanelor infectate cu tulpina Alfa, care a fost depistata prima data in Marea Britanie, a scazut in ultimele saptamani de la 90 la 81 la suta. Procentajul persoanelor infectate cu tulpina Delta, care a fost descoperita in India, a crescut de la 0,7 la 3,0 la suta.

– Este inca un nivel scazut, dar o crestere rapida. Ne asteptam sa creasca in continuare si vor mai apare focare de infectie cu aceasta tulpina, a remarcat managerul FHI, Camilla Stoltenberg, in timpul conferintei de presa de miercuri.

sursa: dagblatet.no

Inca zece cazuri de infectie la Tønsberg si Færder

Au fost depistate inca zece cazuri noi de infectie in municipalitatile Tønsberg si Færder. Diseminarea este repartizata la fel in ambele municipalitati.

Toate cele cinci persoane depistate in municipalitatea Færder se aflau in carantina cand au testat pozitiv, scrie publicatia Tønsbergs Blad. Un caz este legat de focarul de infectie din comuna.

In Tønsberg, trei din cele cinci cazuri aflate in carantina aveau un parcurs cunoscut al infectiei.

Tønsberg

– Pentru ultimele doua cazuri se faca inca urmarirea infectie, spune primarul Anne Rygh Pedersen in dialog cu publicatia.

Saptamana trecuta au fost inregistrate 58 de cazuri noi in Færder si 11 in municipalitatea invecinata.

sursa: dagbladet.no

Focar masiv de infectie la Grimstad: – Puteti uita de sarbatoarea de Sakthans in momentul de fata!

Municipalitatea Grimstad are de-a face cu un focar masiv de infectie intre tinerii din municipalitate. Medicul municipal – sef, Vegard Vige este foarte direct in apelul sau catre tinerii din municipalitate: Stati acasa!

– In seara asta este Sankthans (sarbatoarea solstitiului de vara – nota trad.). Puteti uita de sarbatorirea Sankthans-ului acum! Stati acasa! Asta este valabil si pentru parintii tinerilor, spune Vige in dialog cu VG miercuri.

Grimstad trece in aceasta perioada prin cea mai mare diseminare virala de la inceputul pandemiei, confirma medicul municipal in urma unei sedinte de criza tinuta azi de catre municipalitate.

Tinerii din comuna sunt cauza acestui focar. Toti tinerii intre 15 si 20 de ani sunt indemnati sa contacteze municipalitatea pentru a se testa.

Grimstad
Cel putin 1500 in carantina

Cel putin 1500 de persoane sunt deocamdata in carantina sau in carantina de asteptare, ca urmare a focarului de infectie.

Miercuri, inainte de masa, a fost confirmat faptul ca mai multe cazuri de infectie din comuna invecinata, Arendal, pot fi legate de acest focar de infectie.

– Avem 40 de persoane in izolare in momentul de fata, 34 dintre acestea au venit in ultimele doua zile, spune Vige despre numarul cazurilor.

– Exista o diseminare virala mare intre adolescenti. Multi dintre tinerii care sunt infectati au putine simptome si atunci uiti repede ca poti fi intr-adevar bolnav,spune el.

Medicul municipal explica ca multe dintre persoanele depistate pozitiv au retele mari de contacte.

– Mai multi au fost la incheierea anului scolar, in tabere sau la campionatul de volei, spune el si mai adauga:

– Mai multi dintre cei cu care am discutat, recunosc ca au fost un pic raciti, dar nu au considerat asta a fi o simptoma pana ce nu am vorbit noi cu ei.

Nici o masura locala

Vige precizeaza ca Grimstad nu a introdus masuri locale de preventie a infectiilor pana acum. Municipalitatea va avea o sedinta cu FHI miercuri, la ora 14.00, pentru indrumari cu privire la masuri si urmarirea infectiilor.

– Daca va trebui sa recurgem la masuri drastice, vrem sa fim siguri ca sunt masurile corecte iar cunostintele despre aceste aspecte si le-a dobandit FHI pana acum, spune Vige.

Medicul municipal isi repeta apelul catre tinerii din municipalitate:

– Ii indemnam cu toata taria pe toti cei care au varste intre 15 si 20 de ani sa faca un test, spune el.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu