Media

Tulpina virala Omicron a fost depistata in Øygarden, Norvegia.

Scris de Daniel Solheim
Tulpina virala Omicron a virusului corona a fost depistata pentru prima data in Norvegia. Doua persoane din municipalitatea Øygarden, care au fost in calatorie in Africa de Sud, au fost depistate cu aceasta varianta.
Omicron a fost depistata pentru prima data in Norvegia

Cele doua persoane infectate sunt pe cale sa se insanatoseasca, conform primarului din Øygarden, Tom Georg Indrevik.

– Am luat contact cu FHI la inceputul saptamanii si au fost luate masuri suplimentare in ce priveste persoanele infectate cu tulpina omicron, spune Indrevik.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, a fost informat despre modul in care municipalitatea gestioneaza cazurile de infectare.

Municipalitatea va introduce masuri de preventie mai severe si invita la o conferinta de presa la primarie la orele 13.00. Conducerea de criza a fost chemata la o sedinta in cursul dupa-amiezii.

Øygarden, impreuna cu alte municipalitati din jurul orasului Bergen, au deja masuri de preventie care sunt mai severe decat masurile nationale, printre altele obligativitatea purtarii mastii de protectie.

Primarul din Øygarden a fost printre primii primari din Vestland care au cerut masuri nationale mai severe.

Directia de Sanatate: Urmarim situatia cu atentie

Tulpina virala omicron a fost descoperita prima data in Africa de Sud. Acum a fost depistata in cel putin 17 tari, printre care si Suedia, Danemarca si Marea Britanie.

Sunt multe aspecte necunoscute in legatura cu aceasta tulpina, printre altele si cat de bine protejeaza vaccinurile impotriva ei.

Tulpina a facut ca Norvegia, alaturi de alte tari, sa anuleze zborurile din Africa de Sud si din tarile invecinate din sudul continentului si a fost doar o chestiune de timp pana ce tulpina avea sa fie depistata si in Norvegia.

– Nu este surprinzator ca acum am depistat primele cazuri de infectare cu omicron si in Norvegia. Impreuna cu FHI si cu ministerul sanatatii vom monitoriza situatia cu mare atentie in perioada care urmeaza. FHI si Directia de Sanatate vor oferi recomandari municipalitatilor afectate in legatura cu gestionarea situatiei, spune directorul DS, Bjørn Guldvog in dialog cu NRK.

Ministerul sanatatii a invitat la o conferinta de presa in legatura cu tulpina omicron la orele 13.15. Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, sefa de departament la FHI, Line Vold si directorul DS Bjørn Guldvåg vor informa in legatura cu situatia.

– Inteleg ca poate sa para inspaimantator pentru unii, dar am fost pregatiti de acest lucru atat in Norvegia cat si pe plan international si avem planuri pentru gestionarea imediata a infectarilor spune Kjerkol in dialog cu NTB.

In municipalitatea Ullensaker exista suspiciunea legata de trei cazuri de infectare cu varianta omicron. Trei teste pozitive au fost trimise la secventiere pentru a verifica daca persoanele in cauza sunt infectate cu tulpina omicron sau nu.

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu