Media Sănătate Știri

Vaccin pentru corona va fi accesibil acum si pentru femeile insarcinate fara alti factori de risc

Scris de Daniel Solheim

Acum pot si femeile insarcinate aflate in afara grupelor de risc si care locuiesc in zone cu rata mare de incidenta a infectiilor, sa aleaga sa fie vaccinate cand li se va oferi vaccinul.

Femeile insarcinate au un risc mai ridicat de internare in spital in cazul in care sunt infectate cu covid-19 decat femeile care nu sunt insarcinate, chiar si in absenta unor stari de risc subiacente. De aceea oferim posibilitatea ca toate femeile insarcinate sa poata lua in considerare vaccinarea in consens cu medicul, spune Helena Niemi Eide, medic la Institutul de Sanatate Publica din Norvegia (FHI).

Vaccinarea este recomandata pentru toate femeile cu boli subiacente

Vaccinarea a fost, pana acum, luata in considerare pentru femeile insarcinate cu stari de sanatate subiacente care maresc riscul de imbolnavire grava cu covid-19. Grupele de risc pentru dezvoltarea unui parcurs grav al covid-19 sunt aceleasi ca si pentru altele: boli subiacente precum diabet (in acest caz diabet inainte de sarcina), boli cardio-vasculare si/sau obezitate.

Studiile clinice arata ca vaccinarea este sigura pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza.

In continurare, experientele cu vaccinarea corona si femeile insarcinate si cele care alapteaza sunt putine. Pana acum nu a existat o recomandare generala de vaccinare a femeilor insarcinate. Studiile de pana acum dau de inteles ca vaccinarea este sigura atat pentru mama cat si pentru fat. FHI modifica, drept urmar, recomandarea legata de vaccinarea persoanelor insarcinate in asa fel incat vaccinarea sa fie evaluata individual in asa fel incat beneficiul vaccinarii sa fie mai mare decat dezavantajele.

– Chiar daca femeia insarcinata nu are boli subiacente care sa mareasca pericolul de a se imbolnavi grav de covid-19, femeia insarcinata trebuie sa ia in considerare vaccinarea in cazul in care locuieste intr-o zona cu rata mare de incidenta a infectiilor si nu poate reduce contactul cu alte persoane, explica Eide.

Vaccinarea persoanelor insarcinate nu trebuie, de obicei, sa fie efectuata in primul trimestru de sarcina. Partenerul persoanei insarcinata si alti membri ai familiei pot contribui la reducerea riscului de infectie pentru gravida, prin a se vaccina cand li se ofera aceasta posibilitate.

Femeilor insarcinate din zone cu rata mica de incidenta si care nu apartin unei grupe de risc, li se recomanda sa astepte cu vaccinarea pana dupa nastere.

– Riscul unei boli grave la persoanele insarcinate trebuie intotdeauna cantarit fata de un risc necunoscut prin vaccinarea mamei si la copil, incheie Helena Niemi Eide, medic la FHI.

Sursa: FHI – Institulul de Sanatate Publica din Norvegia.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu