Media Sănătate Știri

Vaccinarea cu prima doza se apropie de final – stiri corona 28.07.21

Scris de Daniel Solheim

Aproape toata populatia peste 18 ani in Norvegia a primit ofertat de vaccinare impotriva virusului corona. FHI pleaca de la ideea ca in mare parte, inocularea primei doze de vaccin va fi finalizata in aproximativ doua saptamani.

– Cu rezervele de vaccin pe care le avem la dispozitie si cu ritmul de vaccinare de acum, din municipalitati, credem ca vom ajunge in saptamana 32 (9-15 august), informeaza medicul sef Preben Aavitsland de la FHI in dialog cu NTB.

Inca nu toate persoanele au primit oferta pentru vaccinare dar tot mai multe municipalitati sunt aproape de final, informeaza Aavitsland.

– Municipalitatile au modalitati de chemare diferite. In cazul in care inca se mai asteapta prima doza, chiar si pentru cei care au refuzat anterior, trebuie sa verificati pagina de internet a municipalitatii de domiciliu. Nu sunt timpi mari de asteptare acum. Unele municipalitati au si drop-in (fara programare), spune el mai departe.

FHI preconizeaza ca 80 la suta din populatia peste 18 ani va fi imunizata in decurs de sase pana la opt saptamani. Acest lucru reiese din ultima evaluare de risc efectuata de FHI, publicata luni.

sursa: vg.no

273 de cazuri noi in Norvegia

Au fost inregistrate 273 de cazuri noi de infectie in ultima zi.

Asta inseamna cu 49 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile care era la 224.

Trendul numarului de infectii este in crestere, conform statisticii VG.

26 de municipalitati au un trend in crestere. In total au fost inregistrate 136.370 de cazuri de infectie de la inceputul pandemiei pana acum.

In Oslo au fost inregistate 39 de cazuri noi. Asta inseamna cu 12 mai multe decat in aceeasi zi, saptamana trecuta.

In ultimele doua saptamani au fost depistate in medie 24 de cazuri de infectie pe zi, in Oslo.

Sursa: vg.no

Cifre mari de diseminare virala in Israel

In ultima zi, Israel a inregistrat 2260 de cazuri noi de infectie cu virusul corona. Acum, autoritatile lucreaza la procurarea de vaccin pentru o a treia doza.

Numarul de cazuri inregistrate este in crestere, fata de 2112 cazuri inregistrate marti in toata tara. Cifra de infectie de marti a fost cea mai ridicata de la mijlocul lui martie incoace.

Conform publicatiei Haaretz, autoritatile israeliene incearca sa procure suficiente doze de vaccin in asa fel incat populatie sa primeasca o a treia doza. Aceasta doza este menita sa protejeze populatia impotriva tulpinei delta, care este responsabila pentru numarul mare de cazuri inregistrate.

Marti, prim-ministrul Naftali Bennett a spus ca Israelul este „foarte aproape” de a-si procura dozele de vaccin necesare.

– Lucram cu aceasta chestiune, puteti sa ma credeti, a spus Bennett.

sursa: vg.no

Peste jumatate din populatia Germaniei este imunizata (vaccinare completa)

Germania a imunizat pana acum peste jumatate din populaie, informeaza ministrul sanatatii din Germania.

In acelasi timp, peste 60 la suta din populatie a primit cel putin o doza de vaccin, raporteaza ministrul sanatatii din Germania, Jens Spahn, miercuri. El defineste aceste cifre ca un „punct de referinta”.

– 41,8 milioane de germani sunt acum protejati complet impotriva virusului corona, in timp ce 61,1 milioane au primit cel putin o doza de vaccin. Cu cat se vor vaccina mai multi, cu atat mai in siguranta vom fi in toamna si la iarna, a scris Spahn pe contul sau de Twitter.

sursa: vg.no

Mai multe persoane infectate dupa nunta din Lillestrøm

In total, 52 de persoane au fost depistate cu virusul corona dupa o nunta care a avut loc la Strømmen, in Lillestrøm, la inceputul lunii iulie.

In ultima zi, inca o persoana in legatura cu evenimentul, a fost depistata pozitiv, informeaza NRK.

Din cele 52 de cazuri depistate pana acum, 34 erau invitati care au participat la nunta, in timp ce 18 sunt contacti apropiati ai persoanelor infectatae, informeaza medicul municipal din Lillestrøm, Heidi Anne Birkeland, in dialog cu NRK.

Ea nu exclude faptul ca mai pot fi depistate si alte cazuri.

Municipalitatea a depus plangere penala impotriva organizatorilor datorita incalcarii reglementarilor covid si a legii preventiei bolilor contagioase, dar pana acum inca nu este nimeni pus sub invinuire.

– Inca suntem la inceputul anchetei. Dar pana acum nu au fost intocmite acte de invinuire si este prea devreme ca sa ne face o idee despre o decizie definitiva in acest dosar, a spus procurorul Mohnsen Latif de la Politia Districtului de Est in dialog cu NTB, marti.

sursa: vg.no

26 de cazuri noi de infectie la Nord-Jæren

In ultima zi, 26 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul corona in Nord-Jæren. Cele mai multe cazuri de infectie sunt din zona Stavanger si Sola.

Stavanger a inregistrat noua cazuri in ultima zi, informeaza publicatia Stavanger Aftenblad.

In Sola au fost inregistrate opt cazuri noi dintre care sapte sunt puse in legatura cu import de infectie din strainatate. Cele sapte persoane nu sunt domiciliate in Sola, informeaza municipalitatea.

In plus, Sandnes a inregistrat sapte noi cazuri, Randaberg doua, iar Haugesund a avut un caz de infectie in ultima zi, informeaza publicatia amintita.

sursa: vg.no

Presiune de diseminare mare in Bergen

In ultima zi au fost inregistrate 31 de cazuri de infectie in Bergen, arata cifrele prezentate de municipalitate.

– Avem mai multe cazuri decat ne-ar place iar infectia vine din atatea directii diferite incat nu este usor sa vii cu masuri care sa elimine sursele, spune medicul sef pentru prevenirea infectiilor in Bergen, Egil Bovim, in dialog cu VG.

– Avem insa tot timpul in evaluare posibilitatea de a implementa masuri si avem un dialog continuu cu FHI pe acest subiect, spune medicul.

Marti au fost inregistrate 58 de cazuri in Bergen. Cifra reprezinta testele efectuate e vineri 23.07. pana luni, 26.07. Conform statisticii VG, Bergen are un trend al diseminarii virale in crestere.

– Infectia este depistata in cea mai mare parte printre grupele de varsta tinere de la 20 la 39 de ani. Aceasta categorie de varsta este mai activa, din punct de vedere social si asta se reflecta in cifrele de diseminare. In plus, aceasta categorie este inca in prima faza de vaccinare. Apoi mai trebuie sa luam in considerare si importul de infectie, la care trebuie sa ne asteptam odata ce granitele au fost deschise in masura in care sunt acum. Plecam de la ideea ca aceste cazuri sunt provocate de tulpina delta, pana la proba contrarie, spune Bovim.

– Cele mai multe persoane infectate sunt contacti apropiati ai altor persoane depistate pozitiv anterior. Sunt oameni care se afla deja in carantina, ceea ce demonstreaza ca munca de cartografiere a cazurilor are efect.

Grupele de varsta ale persoanelor infectate:

6-12 ani – 2

13-19 ani – 1

20-29 ani – 21

30-39 ani – 5

40-49 ani – 1

70-79 ani – 1

20 din persoanele infectate sunt contacti apropiati, 5 sunt import de infectie (persoane care au venit infectate in Norvegia), 3 au sursa necunoscuta de infectie, 3 situatie neclara.

Cifra totala pentru persoane infectate in Bergen este de 7108. Ieri au fost testate 1777 de persoane in Bergen.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu