Media

Actualizari – Varianta B.1.1.529 – vineri, 26.11.2021

Scris de Daniel Solheim

Corona: Date despre varianta mutanta din Africa de sud, B.1.1.529

Corona: Fakta om Sør-Afrika-viruset 5.1.1.529
Masca de protectie obligatorie, aici la un centru comercial din Johannesburg
  • O varianta mutanta a virusului corona SARS-CoV-2, denumit si covid-19
  • A fost depistata prima data in Africa de Sud joi, 25. noiembrie.
  • Are 50 de mutatii documentate, inclusiv 32 de mutatii ale proteinei spike. Proteina spike este cea care ajuta virusul sa se disemineze printre oameni
  • Conform NICD (National Institute for Communicable Diseases) din Africa de Sud, nu au fost raportate, deocamdata, simptome neobisnuite la persoanele infectatate cu aceasta varianta. Mai multe persoane infectate nu prezentau simptome.
  • Pe langa Africa de Sud, au fost inregistrate infectari in Hongkong, Botswana si Israel.
  • Germania, Italia, Marea Britanie, Israel, Singapore, Malaysia si Austria au introdus, sau vor introduce in cursul urmatoarelor zile, restrictii de intrare dintr-o serie de tari din sudul Africii
  • Tarile in cauza sunt: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mosambik, Namibia si Zimbabwe.
  • UE are intentia de a opri zborurile dinspre aceste tari.
  • Deocamdata sunt putine informatiile accesibile pentru a putea spune ceva despre gradul de severitate in ce priveste diseminarea acestei variante si eficacitatea vaccinurilor impotriva ei.
Varianta noua de virus a fost depistata si in Belgia

Varianta noua de virus a fost depistata si in BelgiaAcest lucru este confirmat de ministrul sanatatii din Belgia, relateaza NTB.

Aceasta este prima data cand varianta, care a fost depistata in tarile din sudul Africii, a fost depistata in Europa.

Conform publicatiei belgiene HLN, ar fi vorba de doua cazuri de infectare cu aceasta noua varianta.

Varianta, care are denumirea B.1.1.529, are foarte multe mutatii si pare a fi foarte contagioasa. Este probabil cauza cresterii puternice a numarului de infectari in Africa de Sud si a fost depistata si in Botswana, Hongkong si Israel.

– FHI lucreaza acum cu colectarea informatiilor in legatura cu aceasta noua varianta a virusului. Autoritatile de sanatate monitorizeaza atent situatia si evalueaza diferite masuri, scrie ministrul sanatatii din Norvegia, Ingvild Kjerkol, intr-un email adresat NTB.

Comisia UE a propus anularea zborurilor spre tari din sudul Africii. Marea Britanie, Italia si Germania au facut deja acest lucru.

OMS a avertizat vineri dupa-amiaza in legatura cu introducerea prea rapida a unor noi restrictii de calatorie datorita acestei variante.

Danemarca introduce noi restrictii de intrare

Danemarca a hotarat introducerea unor restrictii de intrare datorita noii variante corona, descoperita in sudul Africii, relateaza canalul danez TV2.

Conform directorului de specialitate al Sundhedsstyrelsen, Tyra Grove Krause, restrictiile de intrare sunt valabile pentru Africa de Sud si alte sase tari care sunt invecinate cu ea.

Calatorii din aceste tari trebuie sa intre in carantina timp de 10 zile la intrare in Danemarca si li se recomanda sa se testeze – chiar daca nu au simptome.

Conform DR, noile reglementari intra in vigoare de la miezul noptii.

Dreapta cere o decizie in legatura cu varianta mutanta

Vineri dimineata, Comisia UE a ales sa propuna anularea zborurilor dinspre tari din sudul Africii in urma depistarii unui nou mutant al virusului B.1.1.529, in mai multe tari.

FHI a afirmat azi, in cursul diminetii, ca are nevoie de mai multe informatii inainte de a lua o pozitie finala in legatura cu ce fel de masuri ar putea fi, eventual, efectiva impotriva noii variante a virusului – care pana acum a fost descoperita in Botswana, Africa de Sud si Hongkong.

– Ne asteptam ca guvernul sa ia o decizie rapida in aceasta chestiune. Vedem ca atat UE cat si Marea Britanie au fost rapide. Nu exista nici un motiv ca guvernul norvegian sa nu raspunda cu la fel de multa celeritate precum sistemul UE. E chiar hilar ca sistemul UE sa fie mai rapid decat ministerul justitiei aflat sub controlul Partidului de Centru, spune Sveinung Steinsland, parlamentar pentru Dreapta si al doilea vice-presedinte al comitetului de justitie, in dialog cu Dagbladet.

– Pozitia noastra este ca e mai bine sa innaspresti prea mult restrictiile decat prea putin, atunci cand situatia este neclara. Si apoi sa poti sa relaxezi, putin cate putin – principiul ca preventia e mai buna decat tratamentul. Este evident ca se petrece ceva ce nu convine nimanui, spune el si continua:

– Este sarcina guvernului sa gestioneze situatia in care ne aflam, la modul concret. Guvernul este cel care ar trebui si trebuie sa aiba imaginea de ansamblu, si care detine toate mjloacele. Dar ne asteptam ca guvernul sa fie mai activ.

El evidentiaza ca un aspect decisiv este locul de unde vin calatorii – nu neaparat de unde vine avionul.

Prim-ministrul Israelului: – Aproape de o situatie de urgenta
Israels statsminister: - Nær en nødssituasjon
Prim-ministrul Israelului, Naftali Bennett

In Israel a fost depista cel putin un caz de infectare cu noua varianta B.1.1.529 depistata in partea de sud a Africii, la un calator care venea din regiunea respectiva. Prim-ministrul Naftali Bennett a trimis un comunicat prin care el spune ca „suntem aproape de o situatie de urgenta (…) trebuie sa actionam rapid si cu putere”.

Anuntul dramatic vine in urma faptului ca Bennett a avut o sedinta cu guvernul si cu conducerea autoritatilor de sanatate din Israel pentru a fi informat de situatia corona din tara.

– Cand vom avea o imagine mai clara a situatiei, vom lua decizii in conformitate cu situatia, a adaugat prim-ministrul, conform The Guardian.

Israel a fost devreme printre tarile cu cea mai mare acoperire cu vaccin din lume, dar, la fel ca multe alte tari, a observat ca numarul infectarilor a crescut din nou in ultima vreme.

Mai devreme in aceasta luna, Israel a organizat un exercitiu cu populatia pentru a fi pregatiti pentru o noua varianta corona, varianta care in acel exercitiu a fost denumita omega.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu