Integrare

Alegerile locale 2023 – informații utile + ghid electoral (NRK.no)

Scris de Daniel Solheim

Actualizare:

Avem până acum trei românce care vor candida la aceste alegeri locale:

Stangebye Roxana in Sigdal, pentru Partidul de Centru Senterpartiet (SP)
Paula Asan in Skjervøy, pentru Partidul Popular Crestin Kristelig Folkeparti (KrF)
Olga Muntean in Drammen pentru Partidul de Stânga Venstre (V)


În data de 11. septembrie 2023 vor avea loc alegerile locale – pentru consiliile municipale și județene. Poți vota în avans începând din data de 10. august până la data de 8. septembrie.

Cardul de vot (valgkort) este dovada că ești eligibil să votezi și se trimite fiecărei persoane care are reședința înregistrată în Norvegia la începutul lunii august.

Cardul de vot se trimite în căsuța poștală digitală (Digipost) sau în Altinn. Dacă te-ai rezervat ca să nu ai comunicare digitală cu instituțiile publice, sau nu ai folosit portalul-ID în ultimele 18 luni, vei primi cardul de vot trimis prin poștă normală, pe suport de hârtie.

Cine are drept de vot la alegerile locale?

Pentru a putea vota, trebuie să ai drept de vot și să fii inclus în totalul persoanelor eligibile la vot din municipalitatea în care locuiești.

Cine are drept de vot?

  • cetățenii norvegieni care au împlinit vârsta de 18 ani până la finele anului 2023, sau care au fost înregistrați cu reședință în Registrul de Evidență a Populației în Norvegia.
  • cetățeni ai Danemarcei, Finlandei, Islandei sau Suediei care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până la finele anului 2023 și au fost înregistrați cu reședință în Norvegia în Registrul de Evidență a Persoanelor cel mai târziu până la data de 30. iunie 2023.
  • persoanele care nu dețin cetățenia norvegiană, dar care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până la finele anului 2023 și au fost înregistrate cu reședință în Norvegia (dețin număr personal norvegian) în ultimii trei ani înainte de ziua alegerilor (11 septembrie 2023)

Angajații misiunilor diplomatice și consulatelor precum și membrii familiilor acestora au drept de vot chiar dacă nu îndeplinesc cerințele privind reședința.

Unde și când poți vota?

Aici găsești informații despre locul și perioada în care poți vota.

Important: reține că trebuie să prezinți document de identitate când te prezinți la vot.

Vot anticipat

În perioada 03 iulie – 09 august poți vota anticipat în orice municipalitate, dacă nu ai posibilitatea de a vota în perioada obișnuită a votului în avans (10 august – 8 septembrie) sau în ziua alegerilor (11 septembrie).

Unele municipalități oferă posibilitatea de a vota anticipat în timpul programului de lucru al municipalității, în timp ce altele cer să se facă programare în prealabil.

Contactează municipalitatea în care dorești să votezi anticipat pentru a obține mai multe informații.

Votul în avans

Poți vota în avans în orice municipalitate în perioada 10. august – 8 septembrie.

Pentru a putea vota trebuie să ai cu tine un document de identitate, dar nu este necesar să ai la tine cardul de vot (valgkort).

Votul în ziua alegerilor – 11.09.2023

Ziua alegerilor locale este 11. septembrie 2023. În mai multe municipalități este posibil să se voteze și în data de 10 septembrie. În aceste două zile trebuie să votezi în municipalitatea în care ai reședința înregistrată (până la data de 30 iunie).

Poți vota la oricare secție de votare din municipalitatea în care ai reședința înregistrată.

Pe acest link găsești secțiile de votare cele mai apropiate de tine (apasă pe link sau pe fotografia de mai jos):

Procedura de votare
Poți să acorzi și voturi personale.

Dacă dorești să influențezi care din candidați va fi ales, poți acorda un vot personal candidatului / candidaților preferat/ți.

Ai întrebări?

Dacă ai întrebări în legătură cu votul, în toate secțiile de votare există personal electoral care te poate ajuta.

sursa: valg.no


Eu cu cine votez?

Încearcă aici ELECTORAL2023 – ghidul de vot propus de NRK.no pentru verifica care dintre partidele politice sunt cele mai apropiate de punctele de vedere politice pe care le ai tu (da un click pe poza de mai jos):

Cum funcționează ghidul?

Ghidul de vot al NRK pentru alegerile municipale din 2023 te ajută să afli cu ce partid ești cel mai de acord și unde vei vota. 

Ia o poziție cu privire la problemele politice care sunt actuale în municipalitatea în care locuiești și în politica norvegiană. Comisia electorală compară opiniile tale cu opiniile partidelor din municipiu.

 Cu cât ești mai puțin de acord, cu atât distanța este mai mare. Pe parcurs, ghidul cumulează distanța dintre tine și diferitele părți. În cele din urmă, obții un rezultat care transformă acest lucru în procente de compatibilitate cu diversele partide.

La început alegi cele mai importante subiecte pentru tine. Vei fi întrebat mai întâi despre aceste subiecte și ți se vor pune întrebări despre aceste subiecte, întrebări la care ai patru variante de răspuns:

  • dezacord total
  • puțin dezacord
  • cam de acord
  • în totalitate de acord

Poți sări peste maxim cinci afirmații. Pentru ca ghidul să îți poată da un rezultat bun, nu poți omite mai multe de cinci.

Reține că ghidul nu îți oferă un rezultat definitiv, ci mai mult o recomandare din mai multe posibile.

Tu ești cel care decizi!

Succes la alegeri!

Mai jos un exemplu aleatoriu:

Ghidul prezintă, pe lângă întrebări, și păreri pro și contra în legătură cu subiectul întrebării.

După ce ai răspuns, ghidul îți arată și poziția partidelor politice în legătură cu subiectul respectiv.

Rezultatul este doar unul ilustrativ.

Cum am amintit la început, testul ghidului este aleatoriu, pentru ca răspunsurile la întrebări au fost aleatorii.

Poți seta dispozitivul pe care îl folosești (mobil, tableta, calculator) să traducă automat în limba română (google) pentru a înțelege mai ușor textul întrebărilor.

Succes și hai la vot!

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu