Integrare Știri

Banca Norvegiei majorează dobânda de referință cu 0,25%: – Mulți vor avea o situație financiară mai restrânsă

Scris de Daniel Solheim

Majorarea dobânzii de referință continuă, pentru a opri inflația. Cel mai probabil, dobânda de referință va fi majorată din nou și în luna decembrie.

Șefa Băncii Norvegiei, Ida Wolden Bache, a propus încă o majorare a dobânzii de referință.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

Banca Norvegiei majorează dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale. Acum, dobânda de referință a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2009 până acum, iar majorarea este în conformitate cu semnalările date încă din luna septembrie.

– Este o activitate intensă în economia norvegiană iar șomajul se menține la un nivel istoric de scăzut. Inflația a crescut mai departe și este cu mult peste target-ul nostru de 2 %. Majorăm acum dobânda de referință pentru a calma inflația, a declarat șefa Băncii Norvegiei, Ida Wolden Bache.

Încă de dinaintea ședinței, economiștii erau divizați în ce privește așteptările dacă Banca Norvegiei va majora dobânda de referință cu 0,25 sau cu 0,5 puncte procentuale, conform publicației Bloomberg.

– Multe gospodării au acum o situație economică mai restrânsă. Dobânzile mai mari provoacă cheltuieli mai mare pentru cei care au împrumuturi, iar capacitatea de cumpărare este slăbită de inflația crescută, a spus Ida Wolden Bache la conferința de presă în care a justificat majorarea dobânzii de referință.

– Înțeleg ca poate să fie dificil, dar cei mai mulți au o situație economică suficient de bună petnru a gestiona cheltuielile crescute.

Semne de răcire a economiei

Una din cauzele nesiguranței legate de punctul procentual cu care urma să fie majorată dobânda de referință, era legata de faptul că inflația măsurată prin Indexul Prețurilor de Consum (KPI) crescuse la 6,9% în luna septembrie. Aceasta era o rată mult mai mare decât cea așteptată iar economiștii au considerat că acest aspect face ca riscul unei majorări duble să crească.

Banca Norvegiei subliniază, și ea, tocmai acest aspect în decizia de majorare. În același timp, Banca Norvegiei arată că se văd semne că economia norvegiană începe să se răcească. De asemenea, ea crede că și prețurile mai reduse la transportul mărfurilor și la energie vor încetini creșterea prețurilor.

– Inflația din septembrie a fost mai mare decât ne așteptam, iar creșterea cea mai mare a prețurilor din segmentul transporturilor av fost ceea ce ne-a surprins. Sunt prețuri care tind să varieze mult, a spus Wolden Bache.

– Conform aprecierilor comitetului este nevoie de o rată a dobânzii de referință și mai mare pentru a reduce inflația la targetul propus.

Comitetul pentru stabilirea dobânzii de referință a evaluat temeinic această majorare, a mai adăugat Wolden Bache.

– In dezbaterile avute, comitetul a fost preocupat de echilibrarea riscului de a strânge prea tare față de riscul de a strânge prea puțin. Dacă nu majorăm dobânda suficient de mult, există pericolul ca inflația să se mențină, iar apoi, drept urmare, vor fi necesare majorări ulterioare ale dobânzii pentru a regla inflația. Pe de altă parte, dacă majorăm acum prea mult dobânda de referință, am putea frâna economia mai mult decât este necesar. Iar noi dorim să evităm acest lucru. Credem că am echilibrat aceste considerente în cel mai bun mod prin majorarea ratei dobânzii de referință cu 0,25% acum, a declarat Ida Wolden Bache.

O piață imobiliară mai lentă

În evaluarea sa politico-financiară, Banca Norvegiei subliniază în special piața imobiliară și scrie că, în ciuda unei activități mai mari decât era de așteptat în economie, se pare că piața imobiliară a devenit mai lentă.

Numărul locuințelor nevândute a crescut, iar prețurile au scăzut mai mult decât era așteptat în septembrie.

Azi, în cursul zilei, Eiendom Norge va prezenta prețurile de pe piața imobiliară.

După cum evalueaza comitetul perspectivele și imaginea de risc, dobânda de referință va mai fi majorată odată și în luna decembrie.

Banca Norvegiei consideră ca acum vede un efect clar al majorărilor din ultimele luni.

– Dobânda a fost majorată destul de mult într-o perioadă scurtă de timp iar politica financiară începe să aibă efecte de restrângere a economiei. Asta poate indica un proces mai treptat de stabilire a dobânzii de referință în viitor, mai menționeaza comitetul.

Sedință interimară

Banca Norvegiei a majorat rata dobânzii de referință cu câte 0,5 puncte procentuale la ultimele trei ședințe, la 2,25%.

La ultima ședință, care a avut loc în septembrie, banca a anunțat un ritm mai puțin alert de creștere, cu 0,25% la fiecare din ședințele din noiembrie, decembrie și martie – dacă situația economică se va dezvolta conform așteptărilor.

Majorarea ratei dobânzii de referință se face pentru a limita inflația, care a crescut mai mult decât prognozele băncii și se afla cu mult peste targetul de 2 %.

În același timp, piața imobiliară a arătat semne de calmare. Prețul locuințelor pentru luna octombrie va fi publicat abia în urma acestei majorări a ratei dobânzii de referință.

Decizia de azi privind rata dobânzii vine un urma unei așa-zise ședințe interimare, fără noi previziuni pentru rata dobânzii de referință și pentru economie. De obicei, în urma acestor ședințe interimare nu se țin conferințe de presă, dar datorită acestor vremuri incerte, se face o excepție.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu