Locuință

Banca Norvegiei majoreaza din nou rata dobanzii de referinta cu 0.5 de puncte procentuale

Scris de Daniel Solheim

Dobanda de referinta se afla acum la cel mai inalt nivel din 2011 incoace. Urmatoarea majorare va veni, probabil, in luna noiembrie.

Majorarea cu 0.5 % a fost asteptata inca de dinainte.

Dobanda de referinta se afla acum la 2,25% – cel mai inalt nivel din 2011 incoace, crescand de la 0,00% unde se afla cu putin peste un an in urma.

– Cresterea preturilor este cu mult peste target-ul nostru de 2 % si exista nesiguranta ca aceasta se va mentine ridicata pentru o perioada mai lunga decat se estimase anterior. Crestem rata dobanzii de referinta pentru a reduce inflatia preturilor, spune guvernatorul Bancii Centrale, Ida Wolden Bache, intr-un comunicat de presa.

Este pentru a treia oara consecutic cand Banca Norvegiei a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,5 puncte procentuale. Aceasta este de doua ori mai mult decat ceea ce este adesea considerata o crestere „normala” de 0,25 puncte procentuale.

Evolutia dobanzii de referinta din anul 2000 pana in prezent

Banca Norvegiei subliniaza ca rata dobanzii pe viitor va depinde de dezvoltarea economica si ca previziunile sunt „mai incerte decat in mod normal”.

– Daca se va observa ca inflatia se mentine la un nivel ridicat pentru o durata mai lunga decat estimam noi, poate fi necesara o rata a dobanzii de referinta si mai ridicata. Daca inflatia si activitatea se reduc mai rapid decat estimam noi, nevoia de crestere a ratei dobanzii de referinta va fi mai mica, consemneaza Banca Norvegiei.

La sedinta anterioara referitoare la rata dobanzilor din august, banca centrala a semnalizat ca rata urma sa fie majorata in aceasta sedinta si a subliniat si la acea data ca exista „o mare nesiguranta” in ce priveste dezvoltarea economiei in perioada care vine.

Urmatoarea sedinta va avea loc in luna noiembrie. Chiar daca va fi o asa-numita sedinta intermediara, in care, de obicei, nu sunt date noi prognoze economice, Banca Norvegiei avertizeaza ca von convoca o conferinta de presa in urma acelei sedinte.

Se asteapta o recesiune si o scadere a preturilor locuintelor

Odata cu decizia de astazi privind rata dobanzii, banca centrala va emite si un „Raport de politica monetara”, care contine previziuni atat pentru rata dobanzii cat si pentru economie in viitor.

Din raport reiese ca Banca Norvegiei se asteapta acum ca economia norvegiana (masurata prin PIB-ul continental) sa creasca cu 2,8 % in acest an, inainte de a scadea cu 0.3 % anul viitor – si apoi sa creasca din cu cu 0,4% in 2024.

– Estimam ca PIB-ul Norvegiei continentale va scadea anul viitor, inainte ca activitatea sa isi revina treptat in anii urmatori. Estimarile au fost ajustate in jos fata de raportul anterior, detaliaza banca centrala.

In acelasi timp, Banca Norvegie se asteapta ca preturile locuintelor sa scada „cu aproximativ 4% in anul viitor”, in conformitate cu ratele mai mari ale dobanzilor oferite de banci, potrivit raportului.

Iar in cazul in care rata dobanzii de referinta este majorata in conformitate estimarile de acm ale Bancii Norvegiei, banca presupune ca rata dobanzii ipotecare va creste la aproximativ 4,3 % in cursul anului 2023.

Inflatie mare

Banca Norvegiei are ca scop mentinerea cresterii preturilor (a inflatiei) la un nivel stabil si scazut la aproximativ 2% in timp. Dar, in ultima perioada, inflatia s-a mentinut cu mult peste targetul impus.

In luna august, inflatia de baza, care preocupa Banca Norvegiei cel mai mult, a crescut la un nivel record de 4,7 %. Dar, inflatia totala s-a ameliorat surprinzator la 6,5%. Aceasta a contribuit la reducerea dezbaterilor cu privire la o majorare si mai mare a ratei dobanzii de referinta.

Cea mai importanta arma pe care Banca Norvegiei o are la dispozitie impotriva unei inflatii mari este rata dobanzii de referinta.

O crestere a ratei dobanzii face ca sa imprumutul banilor sa fie mai costisitor si influenteaza, printre altele, cat de mult ai de platit la creditul ipotecar. Ratele mai mari ar trebui, teoretic, sa contribuie la faptul ca oamenii vor avea mai putini bani la dispozitie pentru a cheltui pe alte lucruri si ca o cerere mai redusa, la randul ei, va ameliora inflatia.


Cum poate fi afectat creditul tau ipotecar?

Pentru fiecare punct procentual cu care creste rata dobanzii pentru creditul tau, cheltuielile tale anuale de dobanda vor creste cu 10.000 de coroane la fiecare milion imprumutat, inainte de impozitare.

Un imprumut de 3 milioane de coroane va genera astfel 30.000 de coroane in cheltuieli suplimentare la dobanda creditului impotecar, fara calcularea deducerii fiscale.

Daca luam in calcul si deducerea fiscala, atunci chltuielile pentru un credit impotecar de 3 milioane de coroane vor creste cu 23.400 daca rata dobanzii creste cu punct procentual (1%).


Majorari ale ratei dobanzii de referinta peste tot

Inflatia a luat amploare la nivel mondial, in special in urma declansarii razboiului din Ucraina si, in special, preturile energiei si ale alimentelor au crescut.

Bancile centrale internationale au inceput lupta impotriva inflatiei cu majorari ale ratelor dobanzii de referinta peste tot.

In aceasta saptamana, Suedia a majorat rata cu un punct procentual in timp ce Banca Centrala a SUA a majorat rata de referinta cu 0,75 % de trei ori la rand.

Pentru cei care doresc, E24 pune la dispozitie un calculator al ratei creditului tau ipotecar. Apasa pe imagine pentru a ajunge la calculator (il gasesti la finalul articolului):

Sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu