Locuință Știri Trai

Deducerea fiscală pentru BSU (Programul de economii Prima Locuință pentru Tineri) va fi înjumătățită

Scris de Daniel Solheim

Economista Lene Drange crede că reducerea deducerii pentru economiile acumulate la BSU va da semnale tinerilor că realizarea visului de a deține o locuință se îndepărtează în timp.

Experți se tem că un program BSU mai puțin profitabil va slăbi motivația tinerilor de a face economii pentru prima locuință, fapt care la rândul său va îngreuna accesul acestora pe piața imobiliară.

Lene Drange, economista și realizator de programe tv, crede că programul BSU este important pentru tineri pentru a putea avea acces la piața imobiliară.

– Este foarte regretabil că guvernul reduce din nou avantajele programului BSU. Acest program produce un profit garantat sub forma unei dobânzi bune și a unei deduceri fiscale substanțiale și stimulează tinerii să își facă experiențe bune în ce privește economisirea banilor, spune Lene Drange, economist și lideră a programului TV ”Capcana luxului” (Luksusfellen).

Partidele de guvernare, Arbeiderpartiet (Partidul Laburist) și Senterpartiet (Partidul de Centru), înpreună cu partidul SV (Partidul Socialist de Stânga) care sprijină coaliția, au ajuns la un consens în bugetul de stat pentru 2023 de a reduce avantajele programului BSU.

Începând de anul viitor, deducerea fiscală pentru contul BSU va fi redusă de la 20 la 10 %.

În cazul în care economisești suma maximă de 27.500 (pe an), înseamnă că vei avea o deducere fiscală maximă de 5.500 de coroane. Din 2023, deducerea pentru suma maximă va fi redusă la 2.750 de coroane.

Această reducere a programului BSU va genera economisiri în valoare de 600 milioane de coroane în cheltuieli anuale pentru bugetul de stat.

Important pentru a face economi

Lene Drange spune că programul BSU este important atât pentru a putea intra pe piața imobiliară, cât și pentru a face economii în general.

Ea crede că discuția despre faptul că în cea mai mare parte sunt doar părinți cu o situație economică bună cei care reușesc să umple contul de BSU al copiilor lor, nu este corectă.

– Nu putem uita tinerii care încep să muncească devreme și care câștigă peste limita de neimpozitare (frikortgrensen), care pot să-și economisească din salariu într-un mod sigur și profitabil. Astfel este posibil, indiferent de originea fiecăruia, să intre pe piața imobiliară pe parcurs, spune Drange.

Economista subliniază, de asemenea, faptul că este important să se diferențieze între cei care muncesc pentru a-și completa contul BSU și beneficiază de deducere fiscală și cei cărora le completează părinții contul de BSU. Cei care nu câștigă suficienți bani nu primesc oricum deducerea maximă.

Lene Drange, cunoscută de la emisiunea ”Luksusfellen”, consideră că programul BSU este important pentru toți cei care doresc să intre pe piața imobiliară.

– Reducerea deducerii fiscale trimite semnale cum că visul unei locuințe proprii se îndepărtează pentru mulți tineri și că trebuie să ai o familie care să te susțină din punct de vedere economic pentru ca să fie posibil, spune Drange.

Ea se teme că un program BSU mai puțin profitabil va face ca tinerii să caute posibilități mai riscante de investiții în locul propriei locuințe.

Programul BSU – Boligsparing for ungdom (Programul de economii Prima Locuință pentru Tineri)

  • program de economii pentru cei cu vârste sub 34 de ani
  • poți economisi până la 27.500 de coroane pe an și să beneficiezi de o deducere fiscală de până la 5.500 pe an
  • Deducerea este, în prezent, 20 % din suma pe care ai plasat-o pe contul BSU în anul respectiv de venituri.
  • Suma maximă care poate fi economisită prin acest program este de 300.000 de coroane.
  • Nu există limită de vârstă pentru deschiderea unui cont BSU, dar trebuie să ai venit impozitabil pentru a beneficia de deducerea fiscală
  • Un cont BSU poate fi deschis doar o singură dată de fiecare persoană
  • Doar persoanele care nu dețin deja o locuință beneficiază de deducerea fiscală prin programul BSU

Frode Jacobsen, parlamentar pentru Arbeiderpartiet și membrul al comitetului de finanțe, spune că guvernul reduce avantajele programului BSU pentru a micșora diferențele dintre tinerii care fac economii pentru locuințe.

– Reducem ceea ce este posibil să economisești prin BSU pentru că programul răsplătește pe cei care deja fac cele mai mari economii și, în mod normal, le va fi cel mai simplu să intre pe piața imobiliară. Asta contribuie la accentuarea diferențelor, pentru că mulți nu au posibilitatea de a face economii, spune el.

Jacobsen evidențiază faptul că poți, în continuare, să faci economii la fel de mult în programul BSU ca înainte și că guvernul a prioritizat alte măsuri pe care le consideră benefice pentru tineri.

Prea puțin capital propriu oprește visul primei locuințe

Huseierne (Proprietarii de locuințe), o organizație a proprietarilor de locuințe, consideră că reducerea deducerii fiscale pentru programul BSU este ciudată.

Managerul departamentului pentru consumatori și comunicare, Carsten Henrik Pihl, subliniază îndeosebi faptul că lipsa capitalului propriu este cel mai adesea factorul care blochează accesul tinerilor la piața imobiliară.

– BSU a ajutat pe mulți să își economisească capitalul propriu, dar asta demonstrează și băncii că tu ești în stare să faci economii. Când este vorba să îți acorde un împrumut, băncile se uită să vadă dacă ai pus deoparte bani pentru economii într-o oarecare măsură, indiferent de cât de mult sau de puțin ai muncit, spune Pihl.

Carsten Henrik Pihl, șef pentru consumatori și comunicare în cadrul organizației Huseierne.

Tom Staavi, director în materie de informații din cadrul Finans Norge, crede, în același fel ca Pihl, că programul BSU este important ca forță motrice pentru a-i motiva pe tineri să înceapă să facă economii devreme.

El crede, de asemenea, că programul BSU a fost unul bun și care a acordat mai multe avantaje, care i-au ajutat pe tinei să facă economii.

– Deducerea fiscală a fost pentru mulți una semnificativă, iar acum este, din păcate, mai puțin valoroasă. Un alt avantaj este că băncile știu că acei bani sunt legați de o achiziție a unui imobil, ceea ce face ca dobânda pentru acei bani economisiți să fie una bună, spune el.

Tom Staavi, director în cadrul Finans Norge, spune că reducerea din programul BSU îi va afecta pe cei care au pentru început o situație economică mai slabă.

– Este pur și simplu păcat că se reduce deducerea fiscală, pentru că noi, adulții, am creat o piață imobiliară în care este aproape imposibil de intrat, continuă Staavi.

– Un remediu bun

Carsten Henrik Pihl, de la Huseierne, spune că programul BSU este un instrument bun pentru ca mai mulți tineri să aibă oportunitatea de a intra pe piața imobiliară.

– Mulți tineri economisesc în BSU și este un program important pentru cei în cauză. Ne temem că această reducere va scădea motivația tinerilor de a economisi pentru locuințe, spune el.

Tom Staavi, de la Finans Norge, consideră că măsurile de austeritate îi afectează, în primul rând, pe tinerii cei mai dezavantajați.

– Este important de reținut că este vorba de program de economii pentru cei care încep să muncească și obțin un venit, ceea ce nu este un lucru foarte comun pentru tinerii sub 20 de ani. Cei care au acces la contul părinților nu au nevoie de un cont de BSU, deci cei care nu sunt ajutați de acasă vor fi afectați cel mai mult de reducerea deducerii fiscale, spune el.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu