Locuință

Numărul petițiilor pentru vânzările silite de locuințe în Oslo a crescut cu aproape 30%

Scris de Daniel Solheim

Dobânzile majorate și prețurile mai mari fac ca tot mai mulți să ajungă în fața instanței de judecată pentru că nu mai sunt în stare să își plătească împrumuturile.

Pentru Karoline Arhaug Wilhelmsen, agent imobiliar, vânzarea caselor altor oameni poate fi una dificilă. – Întâlnești oameni care au ajuns în situații dificile, care au avut ghinion, spune ea. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Au fost mulți oameni la prezentarea locuinței de azi. Asta este bine, pentru că atunci primești un preț mai bun, atât pentru pârât cât și pentru petent.

Agentul imobiliar Karoline Arhaug Wilhelmsen ține o prezentare a unui apartament în zona Frogner din Oslo. Se vinde prin executare silită pentru că proprietarul nu a mai fost în stare să plătească.

Ea lucrează pentru firma de avocatură Bing Hodneland, una din firmele care primesc comenzi pentru vânzarea locuințelor unor persoane care nu mai reușesc să plătească împrumuturile ipotecare.

În ultima jumătate de an, numărul acestora s-a înmulțit.

O creștere mare

În Oslo, numărul petițiilor de vânzare silită de locuințe a crescut cu 28 % în prima jumătate a anului, în comparație cu prima jumătate a anului 2022.

Și la tribunalul din Nord-Troms și Senja a fost înregistrată o creștere substanțială, de 48 % (vezi graficul de mai jos).

O petiție de vânzare silită a unei locuințe apare atunci când proprietarul nu mai face față unui împrumut care este garantat printr-o ipotecă asupra locuinței. Creditorul poate merge la tribunalul districtual și poate cere ca locuința să fie vândută pentru compensare.

După aceea, proprietarul primește o perioadă de timp pentru a încerca să acopere datoria în alte moduri, dar dacă nu reușește, tribunalul poate decide vânzarea silită a locuinței.

Vânzarea silită a locuințelor

Graficul de mai jos arată numărul de petiții de vânzări silite de locuințe în prima jumătate a anului 2023 în diferitele jurisdicții judecătorești, unde au fost înregistrate creșteri. Există mai multe jurisdicții unde numărul petițiilor a scăzut. Modificările sunt comparate cu aceeași perioadă a anului 2022. Cea mai mare municipalitate din jurisdicția judecătorească este pusă în paranteze.

Numărul petițiilor de vânzare silită nu este echivalent cu numărul de locuințe vândute. Petiția se face atunci când creditorul merge în instanță pentru a cere plata împrumutului garantat prin ipoteca în locuința respectivă. Debitorul poate, în continuare, să plătească prin alte metode decât vânzarea silită a imobilului.

Cifrele nu arata așadar o creștere a numărului de vânzări, ci a numărului de creditori care merg in instanță pentru a-și recupera banii.

Potrivit lui Marius A. Rød, avocat la Bing Hodneland, sunt oameni în toate situațiile posibile care ajung aici.

– Ar putea fi oricine. De multe ori oamenii își pierd locul de muncă, își schimbă locul de muncă, au probleme în relațiile de familie și trec printr-o despărțire, spune el.

Un cocktail toxic

În fiecare zi, în medie, șapte persoane din Oslo primesc o notificare de la tribunalul districtual în legătură cu faptul că un creditor a cerut ca locuința lor să fie vândută. În timp ce numărul petițiilor pentru vânzări forțate este în scădere în anumite zone ale Norvegiei, acesta crește, printre altele, în capitala Oslo.

E24 a vorbit cu mai mulți experți, care dau vina pe un cocktail toxic: prețurile caselor sunt mult mai mari în Oslo decât în ​​alte orașe, iar oamenii au datorii mult mai mari. Apoi majorările dobânzii de referință au lovit mult mai greu. Pe lângă asta, vine creșterea prețurilor la alimente, electricitate, combustibil și alte lucruri.

Printre proprietarii de case din Oslo, cei care cumpără pentru prima dată și cei care au cumpărat o casă mai mare sunt cei care și-au asumat cele mai multe datorii.

Poți fi sărac și să deții o casă

Una din patru gospodării consideră că majorările ratelor dobânzii au avut cel mai mare impact asupra finanțelor lor. Acest lucru este arătat de cifrele de la Oslo Met. Pe lângă acestea, se adaugă majorarea taxelor municipale.

Mulți proprietari spun că au luat măsuri pentru a putea deservi împrumutul. Printre altele, 16% au încercat să obțină rambursări doar a dobânzii sau refinanțarea împrumuturilor.

Potrivit cercetătorului de consum Christian Poppe, este absolut posibil să deții o casă și să fii totuși sărac.

– Se pare că cei care s-au luptat cel mai mult înainte se luptă și mai mult acum. Am avut o criză mai largă și mai profundă în ultimele șase luni.

Prezentarea casei la vânzare silită

Dacă instanța districtuală a decis că locuința ta trebuie vândută, nu te puteți opune. Atunci executorul judecătoresc poate pătrunde cu forța în apartamentul tău dacă nu cooperezi.

Prin urmare, Wilhelmsen a ajuns la domiciliu cu jumătate de oră înainte de prezentare împreună cu doi ofițeri de la executorul judecătoresc, în cazul în care proprietarul nu ar fi vrut să-i lase să intre. Din fericire, nu a fost nevoie să intre cu forța în locuință de această dată.

Locuința nu a fost curățată sau spălată înainte de prezentare. Peste tot sunt lucruri și obiecte personale, iar cărți poștale și facturi atârnă pe ușa frigiderului. Agentul imobiliar nu își asumă responsabilitatea pentru styling-ul locuinței sau curățenie înainte de prezentare. Procesul trebuie să fie cât se poate de ieftin.

Un apartament cu 5 camere ca acesta nu este o prezență obișnuită printre locuințele scoase la vânzare silită. În Oslo, cele mai obișnuite locuințe vândute forțat sunt apartamentele cu 2-3 camere.

Liv Johannesen locuiește de obicei în Stavanger, dar este cu prietena ei la o rezentare înOslo. 
Ea este îngrijorată că numărul de locuințe de vânzare va crește în continuare odată cu creșterea inflației și a ratelor dobânzilor. Foto: Martin Slottemo Lyngstad
– Este greu

Agentul imobiliar Karoline Wilhelmsen spune că, din fericire, este rar să fie nevoiți să apeleze la executorul judecătoresc.

– Oamenii reacționează foarte diferit. De la unii nu auzim nimic până nu ajungem acolo cu executorul judecătoresc. Alții devin abătuți, disperați, furioși, triști. Unii reprimă realitatea, în timp ce alții lucrează din greu pentru a rezolva situația. De regulă, nu se ajunge până la vânzare, iar noi suntem de ajutor cu informații despre posibile soluții, spune ea.

Deși de obicei merge bine, ea nu ascunde faptul că o afectează vânzarea silită a locuințelor acestor oameni.

– Este destul de greu. Este foarte bine atunci când situația se rezolvă, dar întâlnești oameni în situații dificile, care au avut și ghinion. Asta poate fi greu de suportat, uneori, spune ea.

A doua zi după prezentare începe o rundă de licitație. În momentul în care acest articol ajunge la tipar, cea mai mare ofertă este cu 350.000 de coroane sub prețul estimat.

Karoline Wilhelmsen preferă situațiile în care vânzarea forțată nu se realizează niciodată – în care debitorul reușește să compenseze împrumutul singur, înainte de a ajunge atât de departe. Foto: Martin Slottemo Lyngstad
Motiv de îngrijorare

Agenția de recuperare a creanțelor, Kredinor, afirmă că pentru prima dată după mult timp observă că oamenii se chinuie să-și plătească ipoteca.

Mai mulți economiști cu care E24 a fost în contact, subliniază că numărul total de petiții pentru vânzări forțate este încă scăzut. Atâta timp cât rata șomajului este scăzută, aceștia nu sunt foarte îngrijorați de faptul că numărul petițiilor va continua să crească.

Dar s-ar putea ca mai mulți oameni să-și vândă casa pentru una mai ieftină, înainte de a ajunge atât de departe.

Managerul de comunicații la Huseierne, Carsten Pihl, consideră că situația economică va forța oamenii să se mute.

– Mă tem că oamenii se vor simți nevoiți să se mute mai departe de locul de muncă pentru a deține o locuință mai ieftină sau că oamenii nu vor mai avea posibilitatea financiară de a se despărți, spune el.

Împrumuturile pentru nevoi personale au vina

Și avocatul Rød vede creșterea aceasta în contextul unei perioade dificile din punct de vedere economic. În astfel de perioade, mai mulți tind să ia împrumuturi pentru nevoi personale pe termene scurte cu garanție ipotecară.

– Vedem multe cazuri în care alți creditori au solicitat vânzarea silită, în timp ce creditul ipotecar pe locuință era plătit la zi, spune el.

Rød se teme că va fi tot mai greu să salveze locuințele oamenilor. Anterior a fost posibilă refinanțarea creditului ipotecar pentru a gestiona creditele mai mici generate de carduri de credit.

– Acest lucru nu mai este atât de simplu de făcut acum. Cu dobânzi mai mari, băncile impun cerințe mai mari privind capacitatea de plată a debitorului.

sursa: E24.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu