Muncă Știri

22 de angajati primesc despagubiri de la fostul angajator – Proces incheiat la Curtea Suprema

Scris de Daniel Solheim

Catalin Ailenei (33) a lucrat mai multe zile consecutiv si rareori a refuzat ture. Cu toate acestea si-a pierdut locul de munca. Acum, barbatul de 33 de ani, impreuna cu alti 21 de asistenti sociali au castigat procesul la Curtea Suprema si vor primi despagubiri de ordinul milioanelor de coroane.

– Ne bucuram foarte mult pentru asta.

Spune Catalin Ailenei (33) in urma faptului ca impreuna cu cei 21 de colegi a castigat procesul impotriva lui Stendi (fost Aleris).

Asistentii sociali au dat in judecata compania Stendi, fosta Aleris, si au sustinut ca aveau dreptul la despagubiri, dupa ce au avut contracte pe persoana fizica cu Aleris.

Ei considera ca ar fi trebuit sa fie angajati si au cerut plata orelor suplimentare, sporurile din contractul colectiv si alte sporuri la care angajatii Aleris aveau dreptul.

Curtea de Apel a condamnat compania Stendi la plata a aproximativ 24 de milioane de coroane catre cei 22 de asistenti sociali. Stendi a contestat decizia catre Curtea Suprema dar contestatia a fost respinsa. VG a relatat prima data despre acest caz.

A muncit enorm de mult

I martie 2019, Drammens Tidende a scris un articol despre Ailenei (33), ca fiind unul din cei 22 de asistenti sociali.

El a muncit atatea zile consecutiv, fara zile de odihna, incat odata, datorita extenuarii, a administrat un medicament gresit unui pacient, conform celor spuse de el insusi.

A muncit mult: Catalin Ailenei si-a dat in judecata fostul angajator, Stendi (fost Aleris) si, impreuna cu alti colegi, a castigat procesul in instanta.

Barbatul de 33 de ani a lucrat la un centru de ingrijire la Tranby si la un alt centru de ingrijire la Sjåstad, in pozitia de consilier in 2015. Dupa ce a avut aproximativ 3000 de ore lucrate pe an, inainte de craciun in 2017 i s-a spus ca nu i se va mai prelungi contractul.

Managerul centrului a declarat in instanta ca acest lucru se datora faptului ca unul din centre a fost inchis.

Multe milioane

Ailenei, locuieste in Mjøndalen si povesteste ca el azi lucreaza intr-o pozitie fixa in serviciile de sanatate si ingrijire, cu norma de 40 % in municipalitatea Lier. Pe langa aceasta ocupatie mai accepta, ture ca suplinitor.

– Sunt multumit cu modul in care lucrez acum, spune el.

Pentru barbatul de 33 de ani, sentinta inseamna ca el va primi o despagubire de aproximativ 1 milion de coroane, iar el se bucura pentru asta.

– La ce o sa folosesti banii?

– Ca sa renovez casa in care locuiesc.

Si-a schimbat locul de munca

Si Mats Rolfsen din Hokksund a fost unul din asistentii sociali care au lucrat pentru Aleris la acea data. El a lucrat la centre de ingrijire diferite si azi lucreaza pentru o companie privata, dar, de aceasta data intr-o pozitie fixa.

– Ma simt foarte bine acum, cu lucrurile puse la punct, spune el in dialog cu Drammens Tidende.

Din cele spuse de Rolfsen, el cu inca o persoana au demarat intregul proces de dare in judecata, prin faptul ca nu au dorit sa semneze un formular in calitate de prestator servicii. Pana la urma a trebuit sa semneze, dar a facut-o intr-un fel care nu a fost aprobat, spune el.

– Ceea ce am cerut initial, era un termen de trei luni de reziliere a contractului. De-acolo a inceput sa se rostogoleasca si pana la urma dosarul a ajuns mai mare decat mine. Am stabilit, odata pentru totdeauna, ca oamenii nu pot fi tratati in acest fel. Si cu asta sunt foarte multumit.

Mats Rolfsen este mandru ca a castigat procesul intentat fostului angajator.
Mandru

Rolfsen spune ca a primit multe apeluri telefonice de la angajati din alte bresle, unde acestia au lucrat ca prestatori servicii si le-a fost greu.

– Ei considera ca putem face diferenta.A fost greu, dar sunt foarte mandru de ceea ce am reusit.

Si el va primi aproximativ 1 milion de coroane cu titlu de despagubiri.

– Sunt bani pentru care am muncit. Lucram intre 240 si 300 de ore pe luna, nu dormeam noptile. Acestia nu sunt bani pe care doar ii primim. Sunt bani pe care ar fi trebuit sa-i primim de la bun inceput.

Fata de VG, Stendi a avut urmatorul comentariu in urma deciziei Curtii Supreme: „luam la cunostinta ca s-a luat decizia de catre Curtea Suprema, de a respinge apelul nostru”.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu