Muncă

Ce înseamnă decontul salarial din acest an pentru pensionari, cei care beneficiază de indemnizații de invaliditate (pensie de boală/invaliditate) și alte grupe

Scris de Daniel Solheim

15. – 23 mai. Acestea sunt dățile pentru decontul salarial în ce privește asigurarea socială. Acest decont cuprinde peste un milion de pensionari (pensie de vârstă), 364.000 de persoane care primesc pensie de invaliditate și mai multe alte grupe.

Pensia de vârstă și pensia de invaliditate (boală) vor fi ajustate în sus. Același lucru este valabil și pentru suma de bază pentru calculul asigurărilor sociale naționale (G). Acest G este utilizat pentru calcularea pensiilor din partea Asigurării Sociale și este ajustat în fiecare an. Acest G este decisiv pentru cei care beneficiază de pensia de vârstă și cea de invaliditate (boală).

La data de 1 mai 2022, suma de bază G era 111.477 coroane.

LO și NHO au ajuns la un acord

Cadrul economic pentru decontul salrial din acest an dintre LO și NHO a fost de 5,2 %. Negocierile s-au bazat pe o creștere a inflației cu 4,9 %.

Asta înseamnă că angajatul de rând ar fi pe plus cu 0,3%.

Acest lucru înseamnă o putere de cumpărare mai mare, în sensul că salariul crește mai mult decât prețurile, pentru cei mai mulți dintre cei 185.000 de membri cotizanți ai LO din sectorul privat.

Formarea colectivă a salariului în Norvegia se bazează pe capacitatea industriei de a rezista concurenților străini. Este normativă pentru zonele tarifare de salarii care urmează la negocieri, și pentru cele din sectorul public.

De aceea, considerentul fațp de negocierile primei linii (frontfaget) au un loc central. Prima linie de negocieri formează un fel de cadru pentru negocierile salariale din Norvegia și sunt urmărite cu interes de toate părțile din viața muncii.

Cum se reglează pensiile

Modul în care se reglează pensiile în Norvegia este ca o medie între creșterea salarială și cea a prețurilor. De aceea, pensionarii sunt influențați de decontul salarial dintre LO și NHO – având în vedere cadrul de 5,2 % prevăzut pentru creștera salarială.

Prețurile au fost estimate că vor crește cu 4,9 % în 2023. Asta înseamnă o creștere a pensiei cu 5,05 %.

Federația pensionarilor, dimpotrivă, impune cereri mai mari și derește ca restanța din ultimii ani să fie compensată la decontul salarial din acest an. Cerința federației este o creștere de 7 % a pensiilor.

– Pensionarii trebuie să iasă câștigători în materie de venit pentru a putea întâmpina creșterea cheltuielilor de trai, spune liderul Federației Pensionarilor, Jan Davidsen.

Unii pot reacționa la faptul că pensionarii au pretenții mai mari decât cei activi în câmpul muncii. Într-o declarație recentă din partea consiliului național al federației pensionarilor, se precizează următoarele:

”Vă reamintim că reglementarea pensiilor trebuie să se bazeze pe o medie a estimărilor guvernamentale privind evoluția prețurilor și salariilor pentru 2023, precum și a restanțelor din 2022, când guvernul a ratat foarte mult evoluția salariilor și prețurilor. Pensionarii au rămas în urmă și este timpul să recuperăm o parte din ceea ce s-a pierdut anul acesta.”

Liderul Federației Pensionarilor, Jan Davidsen, are mari așteptări de la acordul pentru asigurări sociale din acest an.
Compensații de ordinul miliardelor

Pensionarii se pot aștempa la o compensație solidă în luna mai. Motivul pentru acest lucru este faptul că prețurile au crescut mai mult decât pensiile anul trecut.

Pentru că pensia acordată de asigurarea socială și pensiile publice de serviciu trebuie să crească la fel de mult precum media dintre inflație și creșterea salarială, statul va trebui să achite o sumă de ordinul miliardelor către pensionarii din Norvegia.

Restanța din 2022 este de 5,6 miliarde de coroane, potrivit Federației Pensionarilor.

Datele oferite de Federație arată că fiecare pensionar va primi, în medie, o plată a restanțelor pe anul trecut de aproximativ 5.500 de coroane în urma decondului asigurării sociale din luna mai. Data efectuării plății de către NAV este pusă la 20. iunie.

Când ajunge noul decont al asigurării sociale în contul pensionarului? Noul tarif va fi valabil de 1. mai 2023.

Asta înseamnă că atât pensionarii de vârstă, cei cu pensii de invaliditate/boală precum și alte grupe vor primi restanța la pensie și indemnizații sociale cu un nou tarif la plata din luna iunie.

Ce s-a întâmplat în 2022?

Decontul pentru asigurarea socială a fost negociat definitiv de către Parlament începând din 2021. Aceasta a fost mulți ani la rând o cerință din partea Federației Pensionarilor și a altor organizații care sunt implicate în negocieri.

În decontul pentru asigurarea socială din 2022, pensia a crescut cu 3.53% de la 1 mai, dar cu 4,12% pentru tot anul.

Suma bază de calcul (G) a asigurărilor sociale a crescut de la 106.399 la 111.477 coroane începând de la 1. mai anul trecut.

Jan Davidsen, liderul Federației Pensionarilor a fost dezamăgit și credea că pensionarii vor fi compensați pe deplin pentru restanța pe care o aveau din 2021.

Cerința a fost ca decontul să corecteze diferența dintre prognozele care au stat la baza decontului pentru asigurări sociale din anul anterior și ceea ce a fost dezvoltarea reală în acel an.

Diferența a fost calculată la 1,1 %.

Sursa: FriFagbevegelse.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu