Muncă Știri

Consens in negocierile salariale din industrie

Scris de Daniel Solheim

Uniunea sindicala Fellesforbundet asigura o putere crescuta de cumparare si o viata a muncii mai buna.

Liderul uniunii sindicale, Jørn Eggum, este foarte multumit de rezultatul negocierilor, rezultat care mareste puterea de cumparare a membrilor sindicatului sau. Rezultatul negocierilor din prima linie da o crestere salariala de 3,7 la suta.

Stein Lier Hansen og Jørn Eggum intervjues av NRK.
Medierea in negocierile din prima linie a fost finalizata

– Am luptgat pentru oamenii obisnuiti, muncitorii, pentru ca acestora sa li se asigure o putere mai mare de cumparare. Acum primim un acord-rama de salariu care da o cresterea mai mare a salariilor decat cresterea estimata a preturilor. Este o victorie importanta pentru salariatii norvegieni, spune Eggum.

Cu peste 23 de ore peste termenul limita, Uniunea sindicala Fellesforbundet, care reprezinta muncitorii, si sindicatul Norsk Industri, care reprezinta angajatorii, au incheiat medieerea in ce priveste acordul din Industrie.

Mediatorul national a prezentat o schita de solutie pe care partile au acceptat-o. Acest rezultat reprezinta prima linie de negociere in Norvegia iar rama pentru dezvoltarea salariala ofera norma pentru celelalte negocieri.

– Acum am prezentat un rezultat care sta foarte bine in vremuri nesigure. Asiguram capacitatea de concurenta a afacerilor si dezvoltarea si bunastarea, in acelasi timp in care intarim capacitatea de cumparare, spune Eggum.

Putere crescuta de cumparare

Rezultatul include un adaos general de 4 coroane (la ora), o crestere a tarifelor cuprinse in consens si, in plus, toti lucratorii din industria textila primesc un spor separat de 2 coroane in plus.

Tarifele pentru salariul minim au crescut cu 10 coroane la ora. Se vor efectua si negocieri locale.

– Sunt vremuri grele pentru multi. Preturile cresc. Iar intr-o asemenea situatie este foarte important ca sa avem negocieri salariale bune si demne, spune Eggum.

Formare profesionala suplimentara

Ridicarea nivelului de competenta este un factor decisiv pentru schimbarea majora in fata careia se afla atat industria cat si viata de afaceri in general. Sindicatele Fellesforbundet si Norsk Industri au trimis, din acest motiv, o scrisoare adresata guvernului in vederea obtinerii unei reforme majore a formarii profesionale.

– Suntem bucurosi pentru faptul ca guvernul rosu-verde are atitudinea de a oferi celor mai buni muncitori de specialitate din lume posibilitatea de a face fata la toate schimbarile care vor veni. Intr-o viata de afaceri in schimbare, muncitorii nostri calificati sunt cei care creeaza valorile viitorului.

Acest acord a devenit vertical si cuprinde acum o arie mai larga.

– Acum a fost pus fundamentul pentru ca cei care primesc noi sarcini de munca dupa ce au trecut prin formare profesionala, sa poata, in continuare, sa fie cuprinsi in acest acord pentru industrie.

Offshore, egalitate si alte cauze

In acest rezultat al negocierilor au fost facute mai multe modificari care sa asigure o mai buna protectie a timpului liber al celor care lucreaza offshore. Asta face ca programul sa fie mai previzibil pentru fiecare.

Fellesforbundet as impus mai multe cerinte legate de egalitate in aceste negocieri. Egalitatea salariala a avut o prioritate ridicata.

Partile au cazut de acord ca sa se procure echipament de munca specific pentru femei si pentru barbati in acele locuri de munca unde nu exista modele unisex satisfacatoare.

In plus, reglementarile acordului-rama sunt menite sa asigure o viata de munca in egalitate. Partile sunt de acord ca la nivel locla sa se dezvolte o buna conlucrare pentru egalitate.

Un lucru bun pentru cei care folosesc ochelari este ca angajatii care poarta ochelari vor primi ochelari de protectie cu lentile din partea firmei. Insumat, exista deci, multe modificari in acordurile-rama, care sunt menite sa faca viata de zi cu zi a muncitorilor mai usoara.

– Acordurile-rama se refera la salariu, dar si la multe altele. Prin aceste acorduri dezvoltam mai departe viata muncii din Norvegia spre binele muncitorilor. Cand negocierile din prima linie au deschis drumul pentru obtinerea acestor revendicari, toata comunitatea LO (Landsorganisasjonen) va respecta acest rezultat, spune Jørn Eggum si constata:

– Multe dintre aceste reglementari noi vor avea importanta pentru mult mai multi oameni pe langa membrii nostri de sindicat.


Date cheie din rezultatul negocierilor:
 • Cu incepere de la 1. april se aplica o majorare generala de salariu de 4 coroane / ora pentru toti muncitorii
 • Industria textila primeste o majorare suplimentara de 2 coroane / ora cu incepere de la 1 aprilie si og majorare speciala a tarifelor pentru vechimea in munca
 • Tarifele acordului (sporul de schimb, etc) sunt majorate cu 5,28 % cu exceptia tarifelor cu relglementari proprii sau practica separata
 • Tarifele salariilor minime se majoreaza cu intre 9 si 10 coroane / ora.
 • Conditii mai bune pentru muncitorii offhore:
  • o mai buna previzibilitate pentru timplu liber acasa dupa incheierea perioadei de munca
  • dreptul la plata in cazul intreruperii perioadei de odihna
  • munca peste perioada de odihna ofera dreptul la plata orelor suplimentare
 • Majorarea amplorii Acordului pentru industrie (partea VO):
  • Prin negocieri locale, toti angajatii care sunt implicati in productie pot fi cuprinsi in partea VO a Acordului.
 • Formarea profesionala:
  • scrisoare adresata autoritatilor care sa contribuie la o reforma a formarii profesionale pentru muncitorii din industrie
  • o zi libera platita pentru a putea face cursuri de specialitate/formare profesionala
 • Egalitate:
  • reglementari concrete privind egalitate si discriminarea
  • echipamentul de munca va fi adaptat femeilor si barbatilor
  • masuri pentru asigurarea salariului egal
 • Compania va avea ochelari de protectie cu dioptrii
 • Reglementari mai bune pentru negocierile locale din domeniul industriei textile (TEKO)
 • Comisie care va verifica concediile sociale pentru a vedea daca acestea pot satisface mai bine nevoile membrilor din sindicat.

Rezultatul negocierilor a fost trimis membrilor din Uniunea Sindicala Fellesforbundet pentru a fi votat.

Materialul de vot si alte informatii vor fi prezentate pe site-ul Acordului pentru Industrie, cand materialul va fi disponibil.

sursa: Uniunea Sindicala Fellesforbundet

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu