Muncă

Decontul salarial pentru angajații din municipalitățile Norvegiei și (separat) municipalitatea Oslo

Scris de Daniel Solheim
Toți angajații din serviciile municipale obțin majorarea salariilor (în afară de Oslo).

– Suntem multumiți de faptul că toți angajații din sectorul municipal au obținut o majorare a salariului real. În plus, am reușit să negociem un cadru de 5,4 % pentru decontul salarial municipal, ceea ce înseamnă că am obținut un rezultat mai bun decât negocierile din prima linie (frontfaget) spune Mette Nord, liderul sindical din cadrul LO Municipal.

Părțile participante la negocierile salariale pentru angajații din sectorul municipal au ajuns la un acord intermediar în seara zilei de 29 aprilie 2023. Oslo este o zonă tarifară independentă și a avut negocieri separate.

Echipa de negociatori care a asigurat un salariu real pentru toți: Trond Elefsen (Sindicatul Delta), Steffen Handal (Uniunea Sindicală din Învățământ), Tonje Leborg (negociator șef pentru KS). Tor Arne Gangsø și Mette Nord (LO Kommune) Foto: Birgit Dannenberg.
Mai mult pentru cei cu salarii mici

– Suntem mulțumiți că a reușit să ajungem la linia de finiș cu un decont salarial bun pentru angajații municipalităților. Toate categoriile de anajați din sectorul municipal au obținut o majorare a salariului real, spune Mette Nord. Ea este lidera sindicatului Fagfobundet și a grupului sindical de negocieri LO Municipal.

Acest decont salarial asigură angajaților care au posturi cu normă întreagă un spor salarial de cel puțin 26.300 de coroane pe an.

– Am avut drept obiectiv să obținem un rezultat bun pentru angajații cu venituri mici, pentru cei care au cele mai multe probleme și îngrijorări datorită prețurilor mari și a situației economice proprii. Și am reușit acest lucru. Am asigurat angajaților cu salarii mici un spor la fel de mare ca cel din sectorul privat. LO Kommune și-ar fi dorit un profil și mai marcant pentru cei cu salarii mici la acest decont salarial în sectorul municipal, dar acesta este rezultatul pe care am reușit să-l obținem, spune Nord.

Ea subliniază, de asemenea, că acest decont salarial ar un profil bun de egalitate salarială, ceea ce înseamnă că diferențele de salarii dintre bărbați și femei sunt mai mici.

Consolidează modelul din prima linie (frontfagsmodellen)

– Rezultatul de 5,4% este peste cadrul obținut în sectorul privat, care este de 5,2 %.

În ultimii ani, angajații din sectorul municipal au avut o dezvoltare a salariilor mai lenta decât alți angajați, fapt la a cărui remediu contribuie decontul salarial din sectorul municipal. Rezultatul demonstrează că modelul de negociere din prima linie (frontfagsmodellen) funcționează și că este pe deplin posibil să fie remediate inegalități care apar în dezvoltarea salariilor. Astfel, decontul salarial din acest an poate fi apreciat că ar consolida aderarea la modelul negocierilor din prima linie (frontfagsmodellen).

Decontul salarial din acest an este unul intermediar. Asta înseamnă că negocierile privesc doar salariile și că alte reglementări din acordurile tarifare vor trebui să aștepte până în anul viitor.

Majorările acordate începând de la data de 1.05.2023

Pentru angajații cu posturi prevăzute de HTA (Acordul colectiv principal, cap 4), se acordă sporuri salariale centrale cu începere de la data de 1.05.2023 după cum urmează:

Alte documente:

Alte articole pe această temă:


Acord și la negocierile pentru salariile angajaților din sectorul municipal Oslo
Roger Dehlin, lider în cadrul sindicatului Fagforbundet Oslo și Per Egil Johansen, lider în cadrul sindicatului LO Kommune Oslo, în fața clădirii Primăriei din Oslo.
Negocieri pentru toți angajații

LO Kommune Oslo a ajuns la un acord cu municipalitatea Oslo în privința unui rezultat care oferă tuturor angajaților din sectorul municipal din Oslo un spor salarial de minim 32.600 coroane. Cei care sunt încadrați în treapta de salarizare 36 sau mai sus, primesc un spor de 6 %. Majorarea salarială intră în vigoare de la 1. mai 2023. În total, această majorare înseamnă 5,4 %, ceea ce este mai mult decât rezultatul obținut la negocierile din prima linie (frontfaget). În acest caz, părțile au convenit la un cadru care să contribuie la nivelarea, într-o oarecare măsură, a dezvoltării salariilor minime din sectorul comunal, unde au apărut inegalități la deconturile salariale din ultimii ani.

Un decont salarial foarte buna

– Este un rezultat foarte bun, din punct de vedere istoric, care oferă o creștere a salariilor pentru toți membrii din sindicatul nostru pe raza municipalității Oslo, a spus mulțimit Roger Dehlin, lider în cadrul sindicatului Fagforbundet Oslo.

– Desigur, nu suntem mulțumiți cu toate aspectele din acord, dar per total am ajuns la un acord. A fost important pentru noi să asigurăm un profil solidar și cu un profil mai marcant pentru cei cu salarii mici, este un rezultat cu care putem să fim mulțumiț, a continuat Dehlin.

32.600 coroane pentru toți

– Am ajuns la un acord care asigură un spor salarial de 32.600 coroane pe an pentru toți. Sunt mulțumit de faptul că am ajuns la un acord, dar a fost un climat dificil între unele dintre echipele de negociatori, a continuat el.

Mirat de sindicatul UNIO

– Este normal ca diferitele echipe de negociatori să aibă preferințe diferite în cadrul unui decont salarial, dar a existat o regulă nescrisă în timpul negocierilor cu municipalitatea Oslo, să aduci argumente pentru propriile revendicări. La aceste negocieri suntem mirați de faptul că UNIO a folosit resurse însemnate pentru a aduce argumente împotriva revendicărilor prezentae de LO Kommune Oslo și ceea ce a acceptat LO în negocierile din prima linie (frontfagmodellen). În prima lor revendicare, care este și publicată, Unio s-a formulat astfel: ”Ultimele deconturi salariale au avut un profil favorabil celor cu salarii mici. Acest trend nu poate continua în cazul în care municipalitatea Oslo va trebui să asigure calitatea serviciilor pe care locuitorii municipalității le așteaptă și le merită”, a spus Dehlin.

Asigură puterea de cumpărare

Dehlin a mai adăugat că totalitatea decontului salarial este bună pentru membrii sindicatului Fagforbundet și că aceasta va contribui la asigurarea puterii de cumpărare pentru toți cei care contribuie la funcționarea școlilor, grădinițelor și centrelor de îngrijire a vârstnicilor din oraș; – iar eu sunt bucuros că am evitat un conflict, a încheiat Dehlin.

Fagforbundet Oslo reprezintă 16.000 de angajați din cadrul Municipalității Oslo.

Facsimilă din protocolul decontului salarial intermediar cu majorarea salarială pentru angajații din municipalitatea Oslo.

Alte documente:

surse:

articol 1: Fagforundet.no

articol 2: Fagforbundet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu